Situaţie explozivă în Penitenciarele din România

in Război corupției

Revolta Penitenciarului din Iaşi a provocat reacţii şi în alte centre de detenţie din ţară. Mai bine de 200 de deţinuţi din Penitenciarul Botoşani au protestat în camerele de detenţie, în semn de solidaritate pentru ceilalţi colegi aflaţi în alte centre de detenţie din ţară. La Miercurea Ciuc, un deţinut susţine că a fost bătut de gardieni. Administraţia Naţională a Penitenciarelor a reacţionat. Pe fondul protestelor din mai multe închisori, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a transmis un comunicat de presă în care se precizează că, pe parcursul ultimelor zile, din cele 45 de unităţi de detenţie şi-au exprimat nemulţumirile deţinuţi din 8 penitenciare. Mai mulţi deţinuţi de la penitenciarul Miercurea Ciuc s-au solidarizat cu protestul celorlalţi încarceraţi din închisorile aflate în restul ţării şi au făcut scandal. Totodată, unii dintre ei au refuzat masa.
Potrivit Agerpres, 132 dintre deţinuţi, din totalul de 360, au refuzat masa de prînz, iar în cursul serii, numărul a scăzut la 93. Încarceraţii de la Miercurea Ciuc solicită îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi prelungirea programului TV după ora 23. În altă ordine de idei, mama unui deţinut închis la Penitenciarul din Miercurea Ciuc susţine că fiul ei a fost bătut de gardieni. Protestele au început după ce mai mulţi deţinuţi din Iaşi au protestat din cauza condiţiilor nefavorabile din centrele de detenţie. Potrivit directorului penitenciarului, deţinuţii au incendiat mai multe materiale textile pe care le aveau în celule. „Protestele nu vizează conducerea unităţii de detenţie. E mai mult un gest de solidaritate cu colegii din ţară, care au organizat proteste similare. Nemulţumirile lor sînt generale”, a declarat directorul executiv al Penitenciarului, Dan Brehuiescu.
Potrivit publicaţiei locale ebotosani.net, angajaţii penitenciarului au adoptat măsuri de supraveghere specială, efectuîndu-se patrule continue în perimetrul secţiei în care au loc proteste. Ce părea un mic scandal, s-a transformat într-un protest pe termen lung. Prizonierii acuză că, după gratii, legea se face cu bastonul. Condamnaţii din Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi au protestat peste patru ore. Bărbaţii sînt nemulţumiţi de condiţiile din celule, de mîncarea proastă şi nu mai suportă bătăile primite de la gardieni.

Melania Stoica

COMENTARII DE LA CITITORI