Şmecheri de oraş (23) – PRIMA NUNTĂ ŢIGĂNEASCĂ LA STANDARDE EUROPENE

in Lecturi la lumina ceaiului

Un străvechi obicei al etniei rromilor, cel de a-şi căsători copiii înainte ca aceştia să împlinească 14 ani, a stîrnit, nu cu mult timp în urmă, un cumplit scandal la nivel internaţional. Iată, însă, că lucrurile au început să evolueze şi în sînul comunităţii rrome.
La Palatul Mogoşoaia, a avut loc prima nuntă ţigănească la standardele Uniunii Europene, cel puţin în ceea ce priveşte vîrsta miresei. Căsătoria dintre Expertiza şi Alberto reprezintă şi o alianţă între două familii extrem de respectate printre ţigani, una fiind din Dîmboviţa şi cealaltă din Ilfov. Culmea este că tinerii se plac de doi ani, de cînd s-au văzut la o nuntă, la Ploieşti, dar orgoliile rudelor aproape că făcuseră imposibil un happy-end pentru povestea lor de dragoste. Doar negocierile purtate aproape un an de vrăjitoarea Maria, o apropiată a miresei, au condus la o nuntă ca-n poveşti.
Pentru că aşa este tradiţia, familiile ţigăneşti obişnuiesc să unească destinele copiilor lor în funcţie de diversele interese ale adulţilor. De multe ori, însurăţeii ajung să se cunoască de-abia după ce înţelegerea între părinţi a şi fost făcută. Lucrurile stau, însă, cu totul altfel în cazul Expertizei şi al lui Alberto. Prietenii tinerilor susţin că aceştia s-au văzut la o nuntă la Ploieşti şi a fost dragoste la prima vedere. Cei doi păreau să nu aibă prea mari şanse să-şi unească destinele din cauza familiilor. Mai ales că Expertiza era singura fată la părinţi şi tatăl acesteia, Stazian, a hotărît de la bun început să amîne cît mai mult momentul despărţirii: „Doar la majorat să aud de măritiş! Gata, am intrat în Europa!”. Timpul a trecut, Expertiza a împlinit 18 ani şi atunci, după cum singură recunoaşte, a cerut sprijinul unei vechi prietene: „M-am dus la Bucureşti, în cartierul 1 Mai, şi i-am cerut sprijinul Mariei. Ea este o vrăjitoare cunoscută şi face parte dintr-o familie respectată de toţi ceilalţi. A început să facă vorbele, dar părinţii şi ai mei, şi ai lui se lăsau greu, aşa că a durat aproape un an pînă cînd, în sfîrşit, vrăjitoarea Maria ne-a dat vestea cea mare, că a convins familiile să ne facă o nuntă ca în poveşti”.
Totuşi, a mai durat ceva pînă la nunta propriu-zisă, căci fiecare familie a dorit să fie cît mai bine pregătită şi să-i impresioneze pe ceilalţi. Astfel, costumele însurăţeilor au fost cumpărate de la Milano, iar la Palatul Mogoşoaia, unde a avut loc cununia religioasă, fiecare familie a venit cu propriul convoi de limuzine. Iar cum cele din Bucureşti, care se închiriază pe bani grei pentru astfel de ocazii, nu au fost de ajuns pentru toţi invitaţii care au dorit să-şi facă o intrare cît mai făloasă, la ceremonie au putut fi văzute şi cîteva limuzine cu numere de Prahova şi chiar de Braşov.
Cei aproximativ 600 de invitaţi au petrecut pînă dimineaţa într-un select restaurant bucureştean, bombardîndu-i cu dedicaţii muzicale şi bancnote de cel puţin 100 de euro pe Florin Salam, Ştefan de la Bărbuleşti, Sorinel şi Liviu (ambii „puşti”).
Iar pentru ca aspiraţiile europene ale mirilor şi familiilor lor să fie cît mai bine reprezentate, ginerică a purtat prinsă la butonieră o hîrtie de 500 de euro. Vrăjitoarea Maria le-a garantat că în noaptea de Sînziene le va da un talisman deosebit, pentru „rod în căsnicie, să facă prunci sănătoşi şi frumoşi”.
La această nuntă, darurile au constat în plicuri groase cu bani, dar fără strigare, cum se obişnuieşte chiar şi la români, ci cu maximă discreţie. Nu s-a dat nici tradiţionala salbă cu „cocoşei” – semn că nunta s-a vrut un prim pas în modernizarea mentalităţii rromilor în privinţa căsătoriei.

(va urma)
Tache
(Text preluat din volumul „Şmecheri de oraş“)

COMENTARII DE LA CITITORI