Şmecheri de oraş (3)

in Război corupției

SANADEL, MILIARDARUL DIN FERENTARI (3)

Îi întinde 10 lei, ia un topor, îşi pune mîna stîngă pe trotuar şi, sub privirile uluite ale ţiganilor şi miliţienilor, loveşte puternic cu toporul ţinut în mîna dreaptă. „Am vrut s-o tai de la încheietură, dar natura a făcut recurs. Nu mi-am tăiat decît trei degete. Cum se mai ţineau în pieliţe, le-am smuls, le-am aruncat jos şi am spus: «Necîştigătoare!». Am fost dus pînă la Spitalul Colţea înconjurat de ţigani, avîndu-i alături de mine pe ofiţerii de miliţie Vasiliu şi Gogoşoiu de la secţia 7”. De atunci, de cînd şi-a tăiat mîna ca să nu mai fure, nu a mai suferit nici o condamnare.
Regele Şuţilor a murit. Trăiască Regele Fiarelor! Adică Sanadel. În casa din Ferentari, de pe strada Imaşului, a început să strîngă tot felul de televizoare, motoare, vechituri şi fierărie, pe care le vindea în pieţe. Scăpat de miliţie, Sanadel a dat de Securitate. I s-au confiscat sute de hîrtii cu poeziile scrise. Un alt motiv erau milioanele pe care toată lumea spunea că le are ascunse.
Acum, vecinii spun că Sanadel este miliardar. „Pierde şi cîte 10 milioane la barbut. Cînd se îmbată, recunoaşte că are trei miliarde la bănci. E miliardar şi mănîncă împreună cu şobolanii pîine din gunoi”. Sanadel, Regele Fiarelor, cum îl ştie tot Ferentariul, zîmbeşte cînd îi aude pe ceilalţi zicînd că ar fi miliardar. De acest lucru sînt siguri şi poliţiştii de la secţia 19. Dar Sanadel spune mereu: „Am bani puşi deoparte, la bancă, dar cîţi?… N-au aflat nici securiştii lui Ceauşescu, la interogatorii, n-aveţi cum să aflaţi nici voi. Am, pentru că de 25 de ani nu mi-am cumpărat o ţigară sau un suc”. Dar, mai mult decît la bani, „regele” Sanadel ţine la poeziile sale.
Îi place enorm să le recite. După ce i-am ascultat, cutremurat, povestea vieţii, îl privesc declamînd: „Aşa cum apa mării/ Nu poate fi bătută/ În timp ce alte fluvii/ Cu apă o împrumută// Nici răul social/ Nu poate fi oprit/ Cît timp maternitatea/ Livrează negreşit// Căci marele rău/ Vine din eternitate/ Cine-o fi avut dreptate?/ Lombroso, Malthus sau marele Socrate?”

(va urma)
Tache
(Text preluat din volumul „Şmecheri de oraş“)

COMENTARII DE LA CITITORI