Şmecheri de oraş (4)

in Război corupției

SCANDAL ÎN LUMEA INTERLOPĂ (1)

Pe 28 octombrie 1997, la ora 12,00, în faţa barului din centrul oraşului Buftea s-au strîns cîteva zeci de ţigani înarmaţi cu bîte, cocteiluri Molotov, cuţite şi săbii. Majoritatea, cunoscuţi în lumea interlopă, erau hotărîţi să ia cu asalt sediul poliţiei locale, s-o incendieze şi să-l elibereze cu forţa pe Marian Constantinescu, zis Percilă, ridicat de la domiciliu cu forţa de poliţie cu cîteva zile înainte.
Faimoşii fraţi gemeni Marian şi Petre, împreună cu Viorel Gongoi, au reuşit cu greu să-şi ţină oamenii în frîu. Ei acuzau faptul că poliţiştii din Buftea au descins la domiciliul lui Percilă, au folosit armamentul din dotare, au bătut-o cu bestialitate pe bătrîna aflată în casă şi l-au arestat pe Marian Constantinescu fără a deţine nici un fel de mandat. Totul pornise de la un scandal între doi tineri care avusese loc la discoteca din Buciumeni.
Trei fraţi de etnie română din acea localitate s-au luat la ceartă cu Marian Constantinescu pentru că acesta îndrăznise să o invite la dans pe prietena unuia dintre fraţi. În urma încăierării, Percilă a rămas fără lanţul de aur de la gît şi s-a ales şi cu o amendă. Peste două zile, în timpul amiezii, Percilă s-a dus la cei trei fraţi pentru a le cere lănţişorul înapoi. Prietenii acestuia spun că, deşi Percilă era singur şi neînarmat, fraţii l-au atacat cu topoarele şi el de-abia a scăpat cu fuga. Seara, a izbucnit tot scandalul. Mama lui Percilă, căreia i se spune tuşa Nastasia, o femeie de aproximativ 60 de ani, spunea: „Pe la 10,00 seara am auzit bătăi în uşă. Am deschis şi am văzut doi băieţi pe care îi ştiam din vedere că sînt din Buciumeni, un poliţist în civil şi un jandarm cu un pistol mitralieră. Poliţiştii mi-au pus armele în piept şi au început să mă înjure spunîndu-mi să-l scot pe fiul meu. Le-am cerut să-mi arate un mandat şi unul din ei m-a lovit. Marian nu a ieşit din bucătărie şi a sunat imediat la poliţia din Buftea. Auzind asta, au intrat peste noi în casă, călcîndu-mă, pur şi simplu, în picioare. Unul dintre ei a tras cu pistolul, iar celălalt a spart cu mitraliera geamurile şi uşa. Mi-au spus că următorul glonţ va fi pentru Percilă. Noroc că a venit echipajul chemat de Marian, că altfel ne omorau ca pe nişte cîini”. Vecinii familiei Constantinescu au confirmat cele relatate privitor la descinderea poliţiştilor, declarînd că nu l-au văzut pe Percilă ieşind pe hol sau ameninţîndu-i pe poliţişti, ci doar un civil trăgînd cu pistolul.
Peste 50 de ţigani s-au strîns în centrul oraşului Buftea. Cu toţii erau porniţi împotriva poliţiştilor locali, care, spuneau ei, „umblă beţi morţi şi nu ştiu altceva decît să tragă cu pistolul. Tot ei l-au împuşcat mortal pe băiatul lui Caraliu, cel mai talentat junior de la Rapid”. Oamenii erau înarmaţi ca pentru război. Gemenii şi Viorel Gongoi i-au convins cu greu să nu folosească armele pe care şi le aduseseră. „Comandantul Poliţiei Buftea, locotenent colonelul Vlad Barbu, a refuzat să ne primească în audienţă. Domnul colonel Sporeanu ne-a promis că vine în Buftea şi ne-a rugat să nu dăm foc la nici o casă, să nu tăiem pe nimeni, să ţinem oamenii în frîu. Noi ne-am ţinut de cuvînt şi am aşteptat atîtea zile. Dar dacă nici acum nu se găseşte cineva să vorbească şi cu noi, nu mai răspundem de ceea ce se va întîmpla”. Şi, din păcate, nu s-a găsit nimeni să vorbească cu zecile de oameni strînşi în faţa sediului poliţiei. Fapt cu atît mai grav cu cît mulţi dintre ei sînt cunoscuţi ca avînd antecedente penale.

(va urma)
Tache
(Text preluat din volumul „Şmecheri de oraş“)

COMENTARII DE LA CITITORI