ŞOBOLANII AU PUS STĂPÎNIRE PE ROMÂNIA

in Lecturi la lumina ceaiului

Motto: „Astăzi la Floreşti

Mîine-n Bucureşti!“

 

Zilele acestea, un post de Televiziune a prezentat un reportaj dureros: localitatea Floreşti, din judeţul Cluj, a fost invadată de şobolani! Unul intrase chiar sub capota unei maşini, atras de căldura motorului şi, mai mult ca sigur, de şansa de a roade niscaiva cabluri. N-am înţeles strigătele isterice ale proprietarului maşinii, care ţipa ca din gură de şarpe: „Poliţia! Să vină Poliţia!“. Ce ar putea să le facă şobolanilor Poliţia? Să-i legitimeze? Să le dea amendă? Să le pună cătuşe? Probabil că zgomotosul şofer luase ceva palincă la bord, ziua în amiaza mare, de-a fost capabil de o reacţie atît de aiuritoare. Reportajul a arătat o veritabilă defilare a rozătoarelor, de la un capăt la altul al străzii, impasibile, fără nici cel mai mic instinct de conservare. Parcă erau la parada modei. Undeva, în fundal, se auzea lătratul unui cîine. Şi atunci, m-am gîndit: dacă ar fi fost liber, cîinele apărea, şi el, în cadru şi ar fi beregăţit vreo rozătoare, dar vigilentul paznic era, mai mult ca sigur, legat. Nici un cîine maidanez nu se afla prin preajmă. Fuseseră stîrpiţi toţi cîinii, în temeiul criminalei Legi a lui Ionuţ. Dacă numai în Bucureşti, de la începutul anului 2014 şi pînă acum, aşa-zisul medic Sorin Oprescu a ucis (în adăposturi!) peste 16.000 de cîini – îmi pot imagina ce hecatombă s-a produs la nivelul întregii ţări. Printre cei mai criminali primari se numără şi pretinsul liberal Nicolae Robu, din Timişoara. Şi acolo, favorizată de un curs de apă mare (Bega), prezenţa şobolanilor a devenit alarmantă. Indiferent ce ar pretexta primarul cu coafură ciudată, de fetus scos cu forcepsul, cronica acestor vremuri nu consemnează nici o acţiune a sa de stîrpire a periculoaselor rozătoare – dar e plină, în schimb, de scenele de groază ale uciderii cîinilor.

Mărturisesc că scriu în cunoştinţă de cauză, fiindcă văd, cu ochii mei, ce se întîmplă la Casa Scînteii: atît ziua, cît mai ales noaptea, şobolanii mişună nestingheriţi şi pe afară, dar şi pe coridoare, urcînd la etajele superioare. Am văzut un astfel de şobolan-alpinist, prin 1979 – proaspă întors de la Viena, am primit o garsonieră de la Primăria Sectorului 1, ce-i drept, la etajul 8; într-o noapte, cînd am venit acasă însoţit de o tînără splendidă, un şobolan ni s-a încurcat printre picioare, după care a zbughit-o înapoi, în gaura din peretele de la baie, pe unde intrase, după ce se căţărase – repet, 8 etaje – pe coloana de apă. Scenă de film, nu alta!

Pe atunci nu erau cîini maidanezi, ei fiind ucişi din ordinul lui Ceauşescu (neîndoielnic, acesta a murit, vorba aia, ca un cîine şi din pricina lichidării cîinilor fără stăpîn şi a măcelurilor vînătoreşti). Nici acum nu prea mai există cîini ai străzii, din cauza criminalei legi de care am amintit şi pentru care vor plăti, în faţa lui Dumnezeu, cei care au iniţiat-o şi au aprobat-o: Victor Ponta, Traian Băsescu, Augustin Zegrean, parlamentarii din toate partidele.

Domnilor, vă place unde s-a ajuns? Ne-au năpădit şobolanii. Şi nu e vreme de caniculă, e un ger de crapă pietrele. Ce se va întîmpla la vară? Astăzi la Floreşti/ Mîine-n Bucureşti! Nu sînteţi capabili să stîrpiţi şobolanii – voi vă luptaţi cu cel mai bun prieten al omului şi cel mai mare duşman al şobolanilor – cîinele. Ce logică e asta? V-a luat Dumnezeu minţile? Îi lăsaţi pe şobolani să sară la gîtul copiilor, să roadă cablurile maşinilor, care pot face accidente, în fine, să răspîndească microbii a 20 de boli grave, începînd cu ciuma? Lăsaţi cîinii la locul lor. Măcar cîţiva, de prăsilă, pe lîngă fiecare bloc, pe fiecare stradă, în fiecare piaţă. Ei nu fac rău nimănui. Doar nişte indivizi lacomi de bani, cum sînt aşa-zişii părinţi ai nefericitului copil şi „avocatul“ Bogdan Bărbuceanu, ca să nu mai vorbim de paranoica Ana Măiţă, continuă să pretindă că acel copil a fost sfîşiat de cîinii maidanezi. Numai minciuni – dar cu speranţă de profituri! Sau, cine ştie, poate că perfidia cu care aţi dat o lege bestială şi o aplicaţi e un semn că avem de-a face cu nişte exemplare de şobolani mutanţi. Da, da, asta trebuie să fie: şobolanii, metamorfozaţi (ca în schiţa lui Kafka) în parlamentari şi primari îi vînează, ei, pe cîini! Nu e România ţara suprarealismului şi a teatrului absurd?

CORNELIU VADIM TUDOR

Duminică, 14 decembrie 2014

COMENTARII DE LA CITITORI