Somnul raţiunii naşte intoleranţă

in Lecturi la lumina ceaiului

,,Români jegoşi” – aşa ne consideră pe noi nişte tineri politicieni, frumoşi şi liberi, din Suedia

 

Membrii organizaţiei de tineret a Partidului Democraţii Suedezi consideră că multiculturalismul este o ameninţare, iar nivelul ridicat al imigraţiei alimentează sentimentele naţionaliste şi xenofobe în această ţară. Declaraţiile jignitoare la adresa românilor au fost făcute la congresul organizaţiei de tineret a Democraţilor Suedezi, a treia formaţiune politică a ţării. ,,Identitatea liberală a Suediei este atacată”, comentează The Guardian, citat de Mediafax.ro, adăugînd că violenţa împotriva imigranţilor este în creştere, în timp ce tot mai mulţi refugiaţi intră în ţară. Formaţiunea radicală naţionalistă Democraţii Suedezi (SD), provenită din mişcarea neonazistă, a ajuns acum al treilea partid ca importanţă din ţară, avînd 49 de reprezentanţi în Parlament. SD a încetat de curînd relaţiile cu organizaţia sa de tineret (SDU), după ce Jessica Ohlson a fost aleasă preşedinte. Conducerea SD consideră că aceasta este prea naţionalistă, iar cîţiva dintre susţinătorii săi ar avea legături cu grupări extremiste. Dar SD are o problemă nu doar cu imigraţia, ci şi cu multicuturalismul, în general, despre care afirmă că este cea mai mare ameninţare la adresa Suediei. „Dacă lăsăm să intre 100.000 – 150.000 de imigranţi pe an, atunci vor deveni o parte mare a populaţiei suedeze.Vor fi atît de mulţi încît să fie o ameninţare culturală. Dacă vorbim despre imigraţie nu înseamnă neapărat că sîntem rasişti. Poate fi vorba despre economie. Pînă la urmă, cîţi oameni poţi ajuta dacă rămîi fără bani?”, a declarat Jessica Ohlson.

Un reporter al cotidianului britanic ,,The Guardian”, care a participat la alegerile pentru conducerea tineretului SDU, a întrebat mai mulţi tineri participanţi de ce s-au îmbrăcat atît de elegant. ,,Vrem să facem impresie bună”, a răspuns unul dintre ei. ,,Pentru că nu vrem să arătăm ca un român jegos”, a completat un altul.

Suedia are mai puţin de 10 milioane de locuitori, dar urmează să primească pînă la 190.000 de refugiaţi în 2015, motiv pentru care ţara a reintrodus controalele la graniţe. Această situaţie a împins Suedia spre naţionalismul radical, astfel că, în ultimii ani, amplificarea mesajelor împotriva musulmanilor din partea politicienilor SD şi a presei de dreapta a fost însoţită de o creştere a violenţei împotriva imigranţilor în această ţară. În ultimele luni, zeci de centre de azil au fost incendiate.

COMENTARII DE LA CITITORI