Sorin Ovidu Vîntu, cercetat pentru că ar fi încercat să mituiască un politician

in Război corupției

Sorin Ovidiu Vîntu a fost scos din arest şi dus la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Surse judiciare au precizat că afaceristul este audiat într-un dosar de cumpărare de influenţă în care ar fi implicat şi un politician căruia i-ar fi promis un milion de euro. Pe 22 iulie, Vîntu a fost condamnat la 6 ani şi 2 luni de închisoare cu executare în dosarul „Petromservice”. Preşedintele Senatului a reacţionat pe Facebook, după ce numele său a apărut, pe surse, în acest dosar. „După «ştirea» lansată în spaţiul public, conform căreia aş fi implicat într-un nou dosar instrumentat de DNA, am primit foarte multe solicitări din partea jurnaliştilor pentru a-mi spune punctul de vedere. 1. Nu comentez zvonuri. 2. Presupunînd că într-adevăr numele meu e menţionat într-un fel sau altul în denunţul vreunui arestat, condamnat, anchetat, suspect, inculpat etc., aştept ca, o dată cu apropierea alegerilor, mai mulţi arestaţi, condamnaţi, anchetaţi, suspecţi, inculpaţi etc. să facă denunţuri împotriva mea, pentru a obţine promisiunea procurorilor DNA că vor avea parte de un tratament mai indulgent în faţa Legii şi vor rămîne cu banii furaţi, eventual. După ce se va aduna un număr de denunţuri măcar cu două cifre, voi da următorul răspuns pentru toate înscenările: «Oricît aş fi eu de vînat de DNA, ALDE va fi partid parlamentar după alegeri. Băsescu, atunci cînd era la apogeul puterii sale, a făcut numeroase eforturi de a mă elimina din fruntea Guvernului şi din politică. N-a reuşit, pentru simplul motiv că în toată activitatea mea NU există fapte de corupţie»”, a scris Tăriceanu pe Facebook.
Ce căuta SOV la DNA
Sorin Ovidiu Vîntu a fost chemat la DNA pentru a da declaraţii într-un nou caz care-l vizează. Concret, acesta ar fi suspectat de cumpărare de influenţă după ce i-ar fi promis unui politician un milion de euro pentru ca acesta să intervină în sprijinul său, au declarat surse judiciare, care au explicat că în acest dosar apar numele politicienilor liberali Bogdan Olteanu şi Călin Popescu Tăriceanu, şi priveşte fapte din 2008. Aceleaşi surse au explicat pentru „Adevărul” că ancheta în acest caz ar privi modul în care Liviu Mihaiu ar fi fost pus în funcţia de guvernator al Deltei Dunării. Liviu Mihaiu ar fi fost suţinut de Sorin Ovidiu Vîntu. Jurnalistul Liviu Mihaiu, de la „Academia Caţavencu”, a fost numit în septembrie 2008 de premierul Călin Popescu Tăriceanu în funcţia de Guvernator al Biosferei Delta Dunării. El a fost revocat, în februarie 2009, din funcţia de Guvernator al Deltei Dunării, atunci cînd prim-ministru era Emil Boc. În 2010, SOV a fost interceptat atunci cînd discuta cu Sergiu Toader, unul dintre directorii de la trustul realitatea – Caţavencu, pe care-l controla, despre demiterea lui Liviu Mihaiu. Sorin Ovidiu Vîntu: „Băi, tati, noi, adică eu aveam o relaţie de noncombat cu Băsescu. Războiul real a început cu Băsescu din momentul în care au apărut pe Realitatea TV două fete, cinci palate şi am început să ne luăm de Ioana Băsescu, să o f… pe aia în gură pînă la loc comanda, chestie care l-a deranjat pe părintele Ioanei Băsescu în mod vizibil, spunînd: «Păi, f… morţii mă-ti, una vorbim, başca ne înţelegem,
mi-o tragi pe la spate, băi, Manea slutul şi urîtul? Eu ce p… mea ţi-am făcut să te iei de copilul meu în halul ăsta?», reacţie pe care ai fi avut-o şi tu, aş fi avut-o şi eu, cînd e vorba de copilul meu“. Sergiu Toader: Corect. Sorin Ovidiu Vîntu: Mai ales cînd ştiu cum mi l-a dat pe Mihaiu afară din Deltă, da? Sergiu Toader: Da.
SOV, condamnat definitiv
Sorin Ovidiu Vîntu a fost dus la DNA cu duba deoarece se află în arest după ce pe 22 iulie a fost condamnat definitiv la 6 ani şi 2 luni de închisoare cu executare în dosarul „Petromservice”. În acest dosar a mai fost condamnat şi Liviu Luca. Acesta a primit 6 ani de închisoare cu executare. Aceeaşi pedeapsă a primit-o şi fostul director al Petromservice, Gheorghe Şupeală.
Dosarul „Petromservice”, trimis în instanţă în 2012
În septembrie 2012, Sorin Ovidiu Vîntu, Liviu Luca, Octavian Ţurcan şi foştii directori ai Petromservice, Gheorghe Şupeală şi Zizi Anagnastopol, au fost trimişi în judecată pentru spălare de bani şi delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro. Liviu Luca, Sorin Mihai, Gheorghe Şupeală, Bogdan Negrutzi, Ioan Bolhîlţeanu, Zizi Anagnastopol, Graziano Rino Raichovich au fost trimişi în judecată pentru delapidare, iar Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan, pentru complicitate la delapidare şi spălare a banilor. Potrivit procurorilor, în cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, în mod indirect, acţionarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achiziţia a 49,35% din acţiunile societăţii realizată prin intermediul companiei Elbahold Ltd (înmatriculată în Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real în sensul prevăzut de Legea 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor şi de Directiva 2005/60/CE. „În acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioară desfăşurată de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate în funcţiile de membri ai Consiliului de Administraţie, director general şi director financiar“, a arătat Parchetul General. Anchetatorii au stabilit că Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de către Sorin Ovidiu Vîntu, care a finanţat preluarea pachetului de acţiuni. Un rol important în administrarea SC Petromservice SA avea şi Octavian Ţurcan, persoană apropiată de Vîntu, care intermedia relaţia inculpaţilor cu companiile înmatriculate în Cipru pe care le controlau şi cu băncile din această ţară, au precizat procurorii. În cursul anului 2007, SC Petromservice SA a vîndut activitatea de servicii petroliere, în schimbul căreia a primit suma totală de aproximativ 325 milioane euro. „Întrucît, în aceeaşi perioadă, împotriva societăţii erau în curs de desfăşurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante obţinute de către angajaţi prin intermediul unor hotărîri judecătoreşti, inculpatul Luca Liviu a hotărît ca lichidităţile societăţii să fie transferate în patrimoniul unor companii controlate de Vîntu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaţilor sau să fie distribuite ca dividende acţionarilor minoritari“, au precizat procurorii.

(„Adevărul“)

COMENTARII DE LA CITITORI