Spionajul în casele de modă (4)

in Lecturi la lumina ceaiului

Profanii poate cred că, în timp ce pseudo-ziarista îşi petrecea după-amiezile la Dior sau Nina Ricci, Besson intra în camera ei, căutînd în coşuri sau sertare. Asta nu s-a întîmplat niciodată, pentru simplul motiv că nu avem dreptul să facem aşa ceva. Nu, în tot acest timp, adjunctul meu era interesat să afle cine era Herr Doktor Biedermann, aşa că a făcut apel la Interpol. Dar aici procedura nu era niciodată rapidă. Încetineala comunicării informaţiilor referitoare la Biedermann se explica şi prin faptul că, fără îndoială, personajul nu avea cazier judiciar şi nu era amestecat în nici o afacere criminală. Colegii austrieci aveau nevoie de timp pentru derularea anchetei. Besson ştia bine acest lucru; răbdător, el aştepta informaţiile de la Interpol şi continua să intercepteze plicurile cu crochiuri şi descrierile foarte detaliate transmise de Maria K.S., despre ceea ce observase în mod deosebit la Ravillon, Dior şi Nina Ricci. Numărul probelor creştea; erau deja peste 40! Austriaca nu stătea degeaba.

– De ce, l-am întrebat pe Besson, credeţi că plicurile trimise de Maria K.S., la Viena, au legătură cu afacerea noastră de la „Fashion Service Simston“ , care se află la New York?

A ridicat din umeri mirat şi a răspuns laconic:

– Poate sînt pe o pistă greşită. Sau poate am dat de o altă afacere de acelaşi gen. O să vedem.

Şi, într-adevăr, am recunoscut că avea dreptate cînd Interpolul ne-a transmis fişa întocmită de poliţia austriacă. Herr Doktor Biedermann era avocat, domiciliat la Viena, şi al doilea soţ al fostei soţii (divorţată) a lui David Simston, cetăţean american…

– Totul se explică,  a spus Besson, aprinzîndu-şi liniştit o ţigară. Între Paris şi New York, Viena este o cutie de scrisori.

Era un itinerar cam complicat, dar sigur, pentru că, de ani de zile, el acoperea cea mai mare afacere de trafic de falsuri. Arestarea Mariei K.S. a avut loc la 26 ianuarie, cînd se afla la poştă şi completa formularul de trimitere a unui plic care conţinea 40 de desene. A lăsat capul în jos şi a urcat, docil, în maşina Poliţiei. În timp ce aştepta rezultatul interogatoriului, ancheta a dezvăluit unele detalii. La Viena, avocatul dădea mai departe desenele Mariei K.S. unei doamne – Suzy Nietsen – care făcea planşe în culori. Exact cele care se regăseau în albumele de la „Fashion Service Simston“ sub titlul „Interpretări ale colecţiilor pariziene“. Tot sub numele Maria Rena, ele erau expediate, par-avion, la New York, aducînd gangsterilor austro-americani ai croitoriei de lux o sută de milioane de franci beneficii pe an!

Sfîrşit

COMENTARII DE LA CITITORI