Statul sînt ei

in Război corupției

Vă mai amintiți de Colectiv? Au murit oameni acolo, oameni tineri, copii unii dintre ei. Pe cadavrele lor s-au cocoțat Iohannis și Cioloș, iar din uniunea aceasta nu a reieșit nimic bun pentru România. Nu există încă nici un vinovat, nu există nici o explicație a ceea ce s-a întîmplat acolo, dar din ce în ce mai mulți români încep să înțeleagă că în cazul Colectiv vorbim despre o operațiune a unor organizații oculte, membre – sau nu – ale serviciilor secrete, poate românești, poate străine.

Vă mai amintiți de scandalul Hexi Pharma? Dar de Dan Condrea? Sau măcar că el a ales să moară într-un accident de circulație, cu figura complet distrusă dar cu buletinul în mînă. I.N.M.L. i-a confirmat atunci identitatea.

Presa a spus ,,da, așa este”. Fosta lui soție a fost declarată nebună. Despre actuala nu se mai știe nimic, așa cum, în general, tot ce ține de Hexi Pharma a cam dispărut. Singurele întrebări care rămîn fără răspuns sînt, însă, altele, și anume: ,,Pe unde trăiește acum Dan Condrea? Sub ce nume? Prin ce țară?”.

Zilele acestea este în desfășurare, dar spre final, scandalul Alexandra. Fata de 15 ani, ucisă de către cineva, nu știm încă de cine și în ce context. Oficial, criminalul este Gheorghe Dincă, personaj care se pare că va fi declarat pînă la urmă țapul ispășitor a tot ceea ce se întîmplă în Caracal de cînd Deveselu a devenit scut antirachetă. Sînt indicii, sînt declarații ale unor specialiști în materie de crime, de dizolvare în acid, de incinerare, în care se spune că, de fapt, ar fi fost imposibil pentru Dincă să ardă cadavrul Alexandrei. De fapt, pînă la vizita ambasadorului Klemm la M.A.I., la Fifor, cînd nu exista nici o direcție clară de operații, presa croșeta liber pe acest subiect. I.N.M.L. era nefiresc de ambiguu în declarații, iar diverși vecini și specialiști își aduceau contribuția informativă în zona publică, dădeau expertize, după caz. Alexandru Cumpănașu, unchiul fetei ucise, a declanșat o adevărată cruciadă împotriva mafiei din Caracal, mulți din presă și din spațiul public fiind de acord cu el. D.I.I.C.O.T. București a preluat ancheta de la cei din Caracal, și părea că drumul spre dreptate este liber. Și totul s-a blocat. După ce Klemm a părăsit biroul lui Fifor, brusc Birchall de la Justiție a publicat raportul I.N.M.L., foarte cert, conform căruia rămășițele găsite la adăpostul lui Dincă sînt ale Alexandrei, ăla e un criminal, și cam atît. Toate speculațiile, unele venind din surse foarte credibile – cum că acolo e vorba de o rețea de trafic de carne vie, de prostituție – au început să fie ignorate în spațiul mediatic, au început să apară ,,vecini” care abia acum au declarat că ,,din curtea lui Dincă ieșea fum gros”, ca o justificare a incinerării Alexandrei, în timp ce specialiștii care susțin că nu se poate face dispărut un corp în acid sau cu foc, decît în anumite condiții, încep să fie marginalizați.

Sînt sigur că ancheta va intra într-un con de umbră foarte curînd. Fie pentru că presa nu o să mai abordeze subiectul, fie pentru că o altă tragedie are să fie pusă în scenă, tragedie care să devieze atenția prostimii de la Caracal. Acolo trebuie să revină liniștea, interlopii trebuie să furnizeze carne proaspătă în continuare. Așa că ce să mai vorbim de cazul Alexandra cînd, de fapt, acolo nu a fost, oficial, vorba de o crimă? Strigător la cer, nu?

Cu cît sapi mai mult, cu atît vezi cît de gol, ineficient și corupt este statul român. Vezi ce putere au Serviciile, vezi cît de neajutorați sînt românii, acei cetățeni simpli, și vezi cît de vulnerabilă este țara asta. Și, peste toate acestea, vezi cît de proști sau cît de creduli sînt, de fapt, românii. Puterea umbrelor este atît de mare, încît nici un politician nu are cum să se pună contra, nici măcar Dragnea, neavînd curajul să se pună total împotrivă, ci doar așa, teatral. Cine își imaginează că I.N.M.L. este obiectiv, se înșală. Cine își imaginează că Serviciile nu au acolo ofițeri acoperiți, se înșală și mai amarnic. Cine crede că S.R.I. sau alt serviciu secret al României nu dispune de ofițeri acoperiți în toate zonele importante, în instituții, în presă, în multinaționale, în regii autonome, în partide, în Justiție, în Procuratură, în Poliție etc, se înșală și mai tare.

Generalii care conduc, de fapt, acele Servicii au puterea întreagă de partea lor, iar acolo unde nu vor să riște, apelează la firmele de pază și protecție, fabrici de sifonat bani de la buget, create tot de ei, conduse tot de ei, fie că au ieșit, sau nu, la pensie. Aceste societăți cu mulți angajați needucați, violenți, foști puscăriași unii, reprezintă ,,motorul ieșirilor în stradă” acel ,,ceva” care nu se lasă deloc impresionat de jandarmi. Cum ziceam, acești generali, militari ai României, conduc țara de fapt, și nu politicienii, așa cum cei naivi cred. Și ei, la rîndul lor, sînt conduși de alții mai mari, mai ascunși, mai de departe, mai puternici și mai mercantili. Interesul de a face bani mulți și de a înrobi țara asta este, de fapt, primul obiectiv al celor care conduc, și nici pe departe ,,libertatea” și ,,prosperitatea” României. Dar, cum românul nu înțelege și se lasă mereu prostit, sau îi place să fie prostit, cum procedează ei și ce fac chiar nu mai contează.

Trăim într-o dictatură militară, așa, la o primă strigare, chiar dacă în spatele ei se află, de fapt, o altfel de forță, de putere, și anume cea a unor interese străine, corporatiste în special, financiare, și nu ideologice, așa cum ni se spune din cînd în cînd. Mulți se întreabă care este soluția de ieșire din acest impas. Eu însă nu văd nici un fel de șansă ca România să redevină prea curînd stat național, independent și indivizibil, așa cum scrie în Constituție. Să ne rugăm de guvernatorul României, Hans Klemm, să fie bun cu noi, și, poate, să participe cumva la dezvoltarea acestei țări, așa cum francezul Berthelot a făcut în primul război mondial, și să rămînă, totuși, în amintirea colectivă a României drept un om care a contribuit decisiv la dezvoltarea economică, culturală și chiar militară a țării. Pentru că altă soluție, fie ea chiar și democratică, nu există.

Sper ca de acolo, de sus, Alexandra să facă cumva și să îi bîntuie pe toți cei care au participat direct sau indirect la asasinarea ei, pentru tot restul zilelor pe care ei le mai au de trăit pe acest pămînt. Pentru că noi, românii, cei rămași pe aici, nu avem altceva de făcut decît să îi mai aprindem o lumînare din cînd în cînd. Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Tano

Păreri și opinii