Stigmate (11)

in Lecturi la lumina ceaiului

O altă stigmatizată celebră a fost Tereza Neumann. Relatăm cazul ei aşa cum a fost prezentat de Hélčne Renard, în lucrarea sa „Oameni şi miracole“. S-a născut în anul 1898, în satul german Konnersreuth fiind primul dintre cei 11 copii. A fost un copil plăpînd şi suferind. Într-o noapte, cînd participa la stingerea focului ce cuprinsese un hambar, şi-a pierdut vederea, a paralizat şi, pe deasupra, s-a ales cu insuportabile dureri de cap. S-a rugat stăruitor la Sfînta Tereza de Lisieux să o scape de aceste dureri şi, nu peste mult timp, rugămintea i-a fost îndeplinită.

În ziua beatificării Terezei de Lisieux, ea şi-a recăpătat vederea, după care, ceva mai tîrziu, i s-a vindecat şi piciorul bolnav, programat pentru amputare. Stigmatele i-au apărut la vîrsta de 20 de ani, după ce meditase profund la agonia lui Isus Christos, pe care se străduise s-o vizualizeze. Precum în celelalte cazuri de stigmatizaţi, rănile sale sîngerau doar vinerea, cînd simţea că se sufocă şi suferea cumplit de sete. Spre ora prînzului, se prăbuşea în pat, în stare de moarte aparentă, cu o respiraţie foarte redusă. În acelaşi timp, a încetat să mai mănînce.

Nu mai punea nimic în gură, în afară de cuminecătura euharistiei. Inedia – capacitateda de a supravieţui fără hrană – i-a fost vehement contestată, mai ales de către Biserică. Ciudat este faptul că în cei 36 de ani, cît a purtat stigmate, niciodată rănile sale, din care curgea sînge, nu au fost văzute inflamate sau supurînd. Ele sîngerau numai cînd cădea în extaz.

După ce ieşea din această stare, mama sa îi curăţa rănile cu apă şi ele se acopereau cu o piele foarte fină. A fost supusă mai multor controale, autorizate de episcopul de Ratisbonne, în anul 1927, dar numai la domiciliu, întrucît tatăl nu a admis să fie transportată la o clinică. Medici renumiţi, care făceau parte din echipa de control, au confirmat că au văzut-o plîngînd cu lacrimi de sînge, fenomenul fiind surprins de aparatul de fotografiat, imaginile putînd fi văzute şi astăzi.

(va urma)

MARGARETA CHETREANU

Păreri și opinii