Stigmate (9)

in Lecturi la lumina ceaiului

În prezent, nu se mai vorbeşte despre magnetismul animal, invocat de doctorul Bärens pentru a-şi susţine ideea că fenomenele observate la călugăriţa Emmerich erau naturale, explicabile. În anul 1813 are loc bătălia de la Leipzig, un prim dezastru al Imperiului fondat de Napoleon Bonaparte. Doi ani mai tîrziu, împăratul este înfrînt definitiv la Waterloo, eveniment în urma căruia francezii au fost nevoiţi să se retragă din toate teritoriile cucerite. Marele ducat de Berg, unde se afla satul Dülmen, dispare, fiind anexat de Prusia. Pentru Anna-Katerina şi pentru susţinătorii săi vin din nou vremuri grele. Autorităţile germane îi acuză de impostură şi ordonă o nouă anchetă.

Contribuie la această decizie şi faptul că, în anul 1818, se mută la Dülmen scriitorul Clemens Maria Brentano, un reprezentant de seamă al romantismului german. El nu avea îndoieli cu privire la autenticitatea fenomenelor legate de călugăriţa Emmerich şi dorea din suflet să devină biograful său, ceea ce, mai tîrziu, s-a şi întîmplat. În anul 1819, este numită o nouă comisie medicală, care decide transferarea ei într-o altă casă din sat, unde a fost ţinută sub cea mai strictă supraveghere, în perioada 7 – 28 august acelaşi an. Se constată stigmatele de la mîini şi picioare, precum şi faptul că nu mînca nimic şi nu avea deloc excreţii. Este transferată la un spital din Münster şi supusă unor teste dureroase şi umilitoare, care nu au putut duce la concluzia dorită de autorităţi, întrucît nu au putut dovedi că aceste fenomene inexplicabile ar fi rezultatul unei înşelătorii.

Toate aceste detalii le deţinem de la Thurston, unul dintre biografii călugăriţei. Comisia întocmită în scopul elucidării acestui caz nu a fost capabilă să formuleze o concluzie. De altfel, era chiar imposibil. Fie fenomenul nu exista cu adevărat, fiind doar rodul unei abile puneri în scenă, fie el se confirma, ceea ce ar fi impus recunoaşterea unuia paranormal. Comisia nu a putut face decît să înregistreze faptele. Sora Emmerich a decedat în anul 1824. După moartea sa, atrag atenţia publicului numeroase alte cazuri de purtători sau purtătoare de stigmate. Spre sfîrşitul Secolului XIX, apăreau încă în Germania cărţi prin care se încerca acreditarea ideii că toate aceste fenomene nu sînt altceva decît înşelătorii puse la cale cu multă abilitate. Nu puteau fi explicate şi, în consecinţă, era cît se poate de logic şi de raţional să considerăm că ele nu există.

(va urma)

MARGARETA CHETREANU

COMENTARII DE LA CITITORI