SUA acuză de spionaj compania chineză care va construi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

in Lecturi la lumina ceaiului

Scandal mondial la cel mai înalt nivel între Statele Unite şi China. Acuzaţiile venite din partea SUA sînt fără precedent. Se vorbeşte despre spionaj nuclear chiar de la Departamentul de justiţie al SUA. Potrivit actului de punere sub acuzare, de 17 pagini, ,,inginerul din domeniul nuclear Allen Ho, angajat al China General Nuclear Power Corporation, la indicaţiile companiei chineze, deţinută de stat, ar fi abordat şi recrutat experţi nucleari rezidenţi în SUA, pentru a furniza asistenţă integrală pentru dezvoltarea şi producerea de material nuclear special în China”.
Procurorul general adjunct al SUA, John P. Carlin, a spus că Allen Ho a făcut acest lucru fără să se înregistreze la Departamentul de Justiţie ca agent al unei naţiuni străine şi fără autorizaţie din partea Departamentului SUA pentru Energie. ,,Punerea sub acuzare a celor care încearcă să eludeze legile SUA, prin obţinerea de tehnologie nucleară importantă pentru ţări străine, este o prioritate a Diviziei de Securitate Naţională”, a adăugat Carlin, conform theguardian.com, citat de stiripesurse.ro.
Compania chineză acuzată de autorităţile americane a semnat un memorandum cu România pentru Reactoarele 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă.

COMENTARII DE LA CITITORI