Sub steag!

in Polemici, controverse

Reforma unui stat falimentar devine, pe zi ce trece, mai necesară, cu condiţia ca acest lucru să fie măcar definit. Se tot vorbeşte de reformă, fie că este economică, fie că este administrativă. Se tot aruncă reforme pe sticlă, dar majoritatea privitorilor rămîn impasibili. Unii, că nu vor să mai audă, alţii, că habar nu au ce înseamnă. Reforma, în general, este asociată cu sacrificiul social, dar fără nici o finalitate. Trăim, de ani de zile, într-o reformă permanentă, şi cuvîntul ăsta a ajuns să fie perceput negativ de către majoritatea românilor.

Reforma statului. Ce este asta, în ce constă mai exact? Un număr mai mic de parlamentari? Un număr mai mic de bugetari? Justiţia devine independentă? Procurorii vor fi liberi să-şi facă datoria? Va guverna legea? De fapt, vor fi legi şi pentru muritorii de rînd? Unde începe, ce face şi unde se termină reforma asta a statului? Ne poate lumina cineva, pe înţelesul nostru, de români normali?

Reforma statului, aşa cum o văd eu, cred că trebuie să înceapă cu repararea unei mici erori, cu reforma de imagine. Cînd România a fost declarat stat unitar, în 1859, cînd noi am început să figurăm pe hartă, am ales albastrul cerului, galbenul holdelor şi roşul sîngelui vărsat de strămoşi. Noi, de atunci şi mulţi ani de azi înainte, sîntem prezenţi aici, pe acest pămînt. Sîntem urmaşii lui Decebal şi ai lui Traian. Eu am învăţat la istorie că noi sîntem (şi) urmaşii dacilor, pentru mine Burebista şi Decebal fiind prioritari cînd alegeam un erou. Am fost injectat cu istorie, am învăţat de la Homer că dacii erau cei mai buni şi mai viteji dintre traci.

În acest context, de ce atunci, cînd s-au întocmit actele de identitate ale României, nu a fost pus pe drapel şi Lupul Dacic? Mie mi se pare normal ca pe steagul României să fie pus acel simbol care reprezintă rădăcinile noastre, ca urmaşii dacilor. Ne luptăm zilnic cu identitatea noastră de români, ne simţim ameninţaţi, luptăm zilnic pe baricadele istoriei şi încercăm să aducem argumente puternice că noi sîntem ce sîntem. De ce nu începem prin repararea unei erori? Lupul Dacic trebuie să fie la locul lui, trebuie să fie pe drapel. Acesta să fie începutul unei reforme de imagine a României, care să pună această ţară pe un nou făgaş. De data asta, pe unul bun.

Tano

 

COMENTARII DE LA CITITORI