Succes românesc de proporţii! O elevă de clasa a VIII-a a fost premiată de UNESCO şi NASA

in Lecturi la lumina ceaiului

Colegiul Naţional Mircea cel Bătrîn, din Municipiul Costanţa, are motive de mîndrie şi, pe bună dreptate. O elevă a reuşit să obţină un premiu foarte important, după o concurenţă acerbă, cu alţi 13.000 de participanţi. Laura-Maria Dumbravă s-a luptat cu contracandidaţii din nu mai puţin de 148 de ţări, obţinînd Premiul III, în urma unui concurs de eseuri organizat de UNESCO.

Tematica a fost „Clădirea păcii în inimi şi în minte“, iar eseul a trebuit să fie scris în limba engleză. De reţinut că eleva are numai 14 ani şi nu se află la prima realizare. Ea a mai cîştigat Premiul I pe care l-a primit de la NASA. Fata s-a inspirat din cuvintele liderului spiritual al lumii, binecunoscutul Dalai Lama.

Laura-Maria Dumbravă spune că a contribuit la „păstrarea păcii prin proiecţia a două staţii spaţiale“, pentru care a fost răsplătită, timp de 2 ani consecutiv, cu premiul întîi.

Profesorul Ion Băraru a declarat că este total surprins de faptul că o elevă din clasa a VIII-a a ales teme din domeniul uman. Ion Băraru este şi şeful „Centrului de Excelenţă“ din Constanţa şi mai dezvăluie că eleva are o inteligenţă peste medie. Laura mărturiseşte, la rîndul ei, că îşi doreşte să fie medic, mai exact, chirurg, pentru că, spune ea, îi place să salveze vieţi. De apreciat este şi faptul că inclusiv colegii merituoasei premiante sînt mîndri de succesele ei şi s-au bucurat la rîndul lor. Cum era şi normal, au felicitat-o. Să cîştigi un premiu tocmai în Orientul extrem şi să fii şi premiat de cunoscuta NASA nu este la îndemîna oricui. Laura-Maria Dumbravă a dus demnitatea ţării noastre mai departe, peste mări şi ţări, atît în America, dar şi în partea opusă a Planetei.

De acum, pe podiumul mondial al succeselor obţinute de români se află încă un nume, cel al Laurei. Reprezintă munca, efortul şi ambiţia ei. Adolescenta spune că încă se gîndeşte dacă va studia la o facultate din ţară, sau din afara graniţelor. Indiferent ce va decide, căci are timp suficient la dispoziţie şi o viaţă înainte, Laura Maria-Dumbravă merită toate felicitările noastre!

ADRIAN M.

COMENTARII DE LA CITITORI