Suntem salvaţi: spionajul românesc are binecuvîntare de la Ieruşalaim!

in Editorial

Motto: „În orice război, există întotdeauna elemente de orbire”.

            (Shimon Peres)

Ultimul şoc administrat României este legat de ceea ce altădată i-a adus enorme beneficii, pe toate planurile – spionajul. Spionajul românesc, evident, fiindcă despre cel străin, ce să mai vorbim, e deja la butoane, pe plan intern! Şocul a fost intermediat de Klaus Iohannis, care, cel puţin de data asta, nu a mimat absenţa – chiar era din alt film! Concret, Iohannis a anunţat la şefia spionajului românesc pe cel care e la originea scandaloasei mutări de la Ierusalim. Iniţial, pare bizar – cum, tocmai pe cel aflat la originea afacerii „cu nişte evrei” împotriva căreia s-a ridicat – nu Gheorghe sau Ion, ci Klaus Werner – tocmai pe acela îl nominalizează preşedintele?! De fapt, nu e nici o mirare, decît dacă nu ştii ce mînă lungă are Israelul – de fapt sionismul „profesionist” al lui Netanyahu. Să o luăm pe rînd, ca să vedem cu cine avem de-a face.

Se numeşte Gabriel Petru Vlase, este la al patrulea mandat de deputat, nu s-a remarcat prin nimic… şi a ajuns vice al Camerei, conducînd mai mereu lucrările – pentru că nu o să conducă Dragnea, care are treburi mai importante. Cum a condus? Cu un fel de autoritate, mai cu cîteva înjurături scîrbavnice, aflate pe Internet, fiindcă nici măcar nu a închis microfonul. Deh, generaţie…

Dar, pe lîngă asta, Vlase este implicat în mai multe chestiuni controversate – şi are toate caracteristicile unui ofiţer acoperit. După ce a obţinut diploma de inginer, Vlase a absolvit în serie tot ce se putea în domeniul „intelligence” şi Apărare, varianta NATO, desigur: Colegiul Naţional de Apărare, Universitatea Naţională de Apărare, Colegiul Superior de Securitate Naţională, Academia Naţională de Informaţii şi este şi doctor în ştiinţe militare şi informaţii, Academia Naţională de Informaţii.

Pe linie omenească, însă, Doamne, să ne ierţi – Vlase s-a lansat prin Viorel Hrebenciuc şi Corneliu Iacubov, iar apoi s-a apropiat de moştenitorul tronului, Liviu Dragnea. Vlase apare în Dosarul Paltin Sturdza, celebrul dosar de retrocedări, cu o valoare estimată de procurori la peste 300 de milioane de euro. „La una din întîlniri a participat şi deputatul Gabriel Vlase, care le-a dat garanţii că îi va ajuta cu punerea în posesie. Gabriel Vlase urma să primească o sumă printr-o firmă de topometrie”, se menţiona în rechizitoriu.

Dar, partea cea mai interesantă este relaţia cu Israelul. Pentru cei care au urmărit cazul, Vlase e cel care a trecut prin Cameră delegaţia care s-a deplasat înaintea lui Dragnea în Israel, precedînd celebra vizită în care s-a discutat cu Netanyahu mutarea ambasadei la Ierusalim. Cu Netanyahu şi cu „nişte evrei”, cum spunea preşedintele Iohannis. Se vede şi din Stenograma discuţiei din 18 aprilie din Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, cu vizita în Israel plasată în coada listei, în care Vlase îl anunţă pe controversatul Mlădinoiu, „fostul şofer al lui Dragnea”, cum îl numeşte presa: „Domnului deputat Silviu Vexler, reprezentantul în Parlamentul României al Federaţiei comunităţilor Evreieşti din România, participă la delegaţia care îl va însoţi pe domnul Adrian Mlădinoiu, secretar de stat la SG, în vizita oficială în Statul Israel, 22 – 25 aprilie”, expunea Vlase problema în Biroul Permanent al Camerei. Dar, care e treaba lui Vlase cu Israelul? Vlase este preşedintele grupului parlamentar de prietenie cu Israelul – şi nu de ieri, ci de trei mandate! Record în domeniu! Apoi, Vlase l-a însoţit pe Grindeanu la întîlnirea din 2017 cu premierul Netanyahu – şi tot Vlase s-a întîlnit în anii anteriori cu toate mărimile Ţării Sfinte. Dar, şi mai interesant, Vlase este cel care l-a introdus, în ianuarie 2016, pe Liviu Dragnea la Benyamin Netanyahu. Atunci, Dragnea şi Netanyahu au avut o conversaţie de 40 de minute, pusă sub semnul întrebării de guvernul Cioloş din punct de vedere al reprezentativităţii. Din delegaţia de atunci au făcut parte, pe lîngă Vlase, Georgian Pop, Daniel Florea, actualul preferat al lui Dragnea la Bucureşti. Pe scurt, Vlase este cea mai puternică legătură parlamentară (poate şi în alte domenii) cu Israel. Şi, mai mult ca sigur, Vlase se află la originea afacerii mutării de la Ierusalim. Deci, surpriză totală: Iohannis îl nominalizează pe cel care i-a organizat lui Dragnea cel mai important joc politic extern din carieră! Şi poate intern, dacă punem la socoteală şi Fondul Suveran.

Ei, aici să zăbovim un pic; acest Fond Suveran de Investiţii şi Dezvoltare este urmărit, aşa cum arătam într-un articol trecut, de un vector al serviciilor secrete americane, George Friedman, cel care nu s-a întîlnit cu Iohannis, ci cu Liviu Dragnea. Pe de altă parte Dragnea, „marele luptător cu Statul Paralel şi noua Securitate”, a numit ca premieri doi „acoperiţi” – Grindeanu şi Tudose. Şi, ce să vezi, locul la Cameră i-l ţine acest Vlase, a cărui biografie universitară şi post-universitară e numai „stat paralel”! Mai mult, iată un alt detaliu: deputatul Gabriel Vlase a fost asociat cu controversatul premier Mihai Tudose în firma 1001 Net Romania SRL, Braşov, pe vremea cînd Tudose era cadru şi doctor la Academia SRI. Un alt asociat în afacerea lichidată în 2015 a fost Georgian Pop, fostul şef al comisiei pentru controlul SRI. Cum se adună geniile şi patrioţii, nu-i aşa?

Da, cum spuneam la început, cine crede că mîna lungă a Israelului nu ajunge la noi, se înşeală, sau crede în poveşti cu parteneriate. Apropo, acest parteneriat strategic cu Israel, de care vorbeşte Dragnea, cam în ce constă, cînd şi cum s-a elaborat?… O simplă întrebare, care nu are nici nevoie de răspuns; răspunsul îl intuim, se numeşte nominalizarea în fruntea spionajului românesc a lui Gabriel Vlase.

DRAGOŞ DUMITRIU

 

În an centenar, vindem ce a mai rămas din ţară!

Păreri și opinii