Surprinzătoarea istorie a Downing Street 10

in Lecturi la lumina ceaiului

Odată cu noua funcţie, Theresa May, prim-ministrul Marii Britanii, se va muta în bine cunoscuta locaţie din Downing Street, la numărul 10.
Deşi casa de pe Downing Street, numărul 10, pare modestă din exterior, interiorul este mult mai impresionant. Reşedinţa originală, care a fost construită pe o fostă fabrică de bere din Evul Mediu, este, de fapt, un portal spre mai multe clădiri, avînd, în total, peste 100 de camere, conectate printr-un labirint de holuri şi scări. Timp de peste 400 de ani, zona ocupată acum de Downing Street a fost centrul puterii britanice. În 1682, regele Charles al-II-lea i-a acordat proprietatea, aflată la marginea magnificului palat Whitehall, lui Sir George Downing. Născut în Irlanda, acesta a crescut în colonia Massachusetts Bay, din America de Nord, unde unchiul său, John Winthrop (1587/88- 1649), a fost guvernator.
Downing a construit între 15 şi 20 de case pe strada care acum îi poartă numele. Din cauza faptului că numerele erau date la întîmplare, pînă în anul 1779, Downing Street numărul 10 a fost Downing Street numărul 5. Casa a fost construită, din ,,zgîrcenie”, după planurile Sir Christopher Wren, unul dintre cei mai mari arhitecţi englezi. Terenul mocirlos nu a fost cea mai solidă fundaţie pentru construirea reşedinţei, care i-a găzduit pe viitori prim-miniştri.
Mai multe personalităţi marcante au locuit în această casă pînă la începutul anului 1730, cînd regele George al-II-lea i-a oferit întreaga reşedinţă Primului lord trezorier, Robert Walpole, considerat, la acea vreme, primul prim ministru al Marii Britanii. Inscripţia ,,Primul lord al trezoreriei“ se regăseşte şi astăzi pe cutia de scrisori din faţa uşii reşedinţei. În 1735, Walpole a acceptat darul regal şi s-a mutat în această reşedinţă, cu prevederea ca Downing Street 10 să fie la dispoziţia tuturor viitorilor primi-miniştri.
Dar o mare parte din succesorii lui Walpole nu au fost impresionaţi de ceea ce Wiliam Pitt cel Tînăr – prim- ministru al Marii Britanii între 1783-1801 şi 1804-1806 – numea o ,,casă vastă şi ciudată” şi au refuzat oferta de a se muta pe Downing Street. În 1800, în vecinătatea casei se găseau o mulţime de bordeluri şi pub-uri, fiind descrisă ca ,,o groapă murdară şi degradată“. În 1874, prim-ministrul Benjamin Disraeli a plătit renovarea casei, în timp ce guvernul a finanţat îmbunătăţirea altor părţi ale locuinţei. Din 1902, fiecare prim-ministru al Marii Britanii a locuit pe Downing Street, la numărul 10. După ce reşedinţa a fost distrusă, în timpul celui de-al doilea război mondial, s-a considerat că demolarea reşedinţei ar fi cea mai bună soluţie, dar decizia a fost respinsă în favoarea unui plan de renovare masiv, pus în aplicare în anul 1950. Culoarea neagră a faţadei casei de pe Downing Street se datorează celor două secole de poluare de cînd a fost construită clădirea.
Fostul prim-ministru David Cameron şi familia sa nu au locuit exact pe Downing Street numărul 10, ci în vecinătate, la numărul 11, reşedinţa oficială a ministrului de Finanţe. Potrivit ziarului Evening Standard, noul prim-ministru, Theresa May, ar putea urma exemplu lui Cameron. Noul prim-ministru va păstra ,,pisica-administrator“ Larry, care, de asemenea, locuieşte pe Downing Street. „Instalată“ în 2011, felina poartă numele oficial de ,,Chief Mouser“, fiind cel mai renumit membru al reşedinţei.
Un fapt extrem de curios: uşa reşedinţei nu poate fi deschisă decît din interior, de către un paznic de serviciu.

Sursa: History

COMENTARII DE LA CITITORI