Tehnică prin microfracturi

in Sfatul medicului

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie şi traumatologie, specialist în chirurgie artroscopică, leziuni sportive şi proteze personalizate. Medic ortoped cu experienţă de cinci ani în unele dintre cele mai mari spitale din Anglia. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei  Manchester United.

Tehnica prin microfracturi (foraje) este o metodă simplă, ieftină şi eficace pentru a trata leziunile de cartilaj. Această tehnică implică efectuarea de foraje (găuri) în cartilaj pentru a produce o zonă de microfracturi şi pentru a activa procesul de vindecare.

Tehnica prin microfracturi a fost descoperită în 1980, însă, este recomandată şi în ziua de azi pentru tratamentul leziunilor de cartilaj cu diametrul mai mic decît 15 mm.

Cînd este indicată tehnica prin microfracturi (foraje)

* Leziuni de cartilaj mai mici de 15 mm;

* Pacient în vîrstă de pînă la 50 de ani;

* Persoanele cu BMI mai mic de 25.

Procedura chirurgicală

Se pătrunde pe calea artroscopică în articulaţie şi se identifică zona cu leziune de cartilaj; se îndepărtează cartilajul instabil şi deteriorat, se folosesc instrumente speciale, unde se practică microfracturi pînă la zona subcondrală şi la o distanţă de 2 mm una faţă de cealaltă. În acelaşi timp, se pot trata şi alte leziuni asociate articulaţiei. Această procedură se efectuează doar prin două mici incizii şi sub controlul unei camere mici, introdusă în articulaţie, asigurînd medicului o vizionare foarte bună.

Recuperare

Pacientul, în stadiul post-operator, va merge cu cîrje timp de 4-6 săptămîni, fără sprijin pe membrul operat, apoi urmează un program de recuperare şi infiltraţii intra-articulare cu acid hialuronic, PRP (plasmă îmbogăţită cu trombocite), sau infiltraţii cu celule stem.

www.artroscopiedegenunchi.ro

Ce este guta şi cum se tratează?

Păreri și opinii