TELEVIZIUNEA VA MURI ÎNAINTEA PRESEI SCRISE

in Lecturi la lumina ceaiului

Emisiunile TV sînt din ce în ce mai idioate

 

 

 

Acum, s-au ales apele. Există 3 tipuri, mari şi late, de emisiuni televizate în această ţară:

1) Vorbăraie non-stop, la aşa-zisele posturi de ştiri, cu invitaţi permanenţi, care se mută, ca ţiganul cu cortul, de la un post la altul, ca să debiteze aceleaşi platitudini – Bogdan Chirieac, Lucian Bolcaş, C.T. Popescu, Mădălin Voicu, Monica Tatoiu, Florin Iaru (Rîpă, sau Rîmă), Niels Schnecker ş.a. Nişte ciumeţi analfabeţi, pe nume Radu Banciu (B1 TV) şi Dragoş Pătraru (TVR) se screm să aibă umor, dar efectele sînt penibile.

2) Concursuri şi tentative de show-biz, cu jurii handicapate şi concurenţi cu foamea-n gît. O veselie de maimuţe beţive. Totul e forţat şi tras de păr. Mă uit la juraţi, care ar trebui să se numească înjuraţi, fiindcă îi suduie lumea ca la balamuc. Cine îi alege? Ce autoritate au? Cine e o oarecare Ozana, care face de rîs numele apei frumos curgătoare, din „Amintirile” lui Creangă? Am aflat că o cheamă şi Barabancea – nume de platformă marină şi de tonaj greu. Cîtă morgă are gospodina asta boită şi cu alură de halterofilă nu se poate povesti. N-am să aflu, niciodată, ce profesie are: actriţă şi cîntăreaţă nu e, ziaristă – nici atît. Plin de fumuri e şi Aurelian Temişan, deşi n-a reuşit să lanseze nici un şlagăr, fiind doar soţul soţiei sale. Se mai vîntură pe-acolo şi nişte chelioşi minusculi, care dau note, fac băşcălie şi, în general, ard gazul şi belesc prazul. „Măi, Tanţo, ce ne-am distrat!” – ofta Octavian Cotescu.

O notă aparte o fac emisiunile lui Dan Negru, de la Antena 1 – sînt şi distractive, şi educative. Celelalte, însă, Dumnezeu cu mila: „Cireaşa de pe mort” (sau cam aşa ceva) şi „Cronica Cîrcotaşilor” (ambele de la Prima TV) fac parte din preistoria plină de mucegai a Televiziunii.

3) Folclor şi manele: nişte jagardele. Folclorul nu mai e folclor, fiind poluat de cîţiva „inventatori” inculţi, dintre care unii bărbaţi sînt pomădaţi ca nişte muieri (e clar că sînt homosexuali); cît despre manele, ce să mai vorbim – „maree neagră”, nu altceva. CNA-ul ăsta ce păzeşte, de ce nu ia atitudine faţă de atentatul la bun-simţ şi îndobitocirea populaţiei? Acest organism e plătit din bani publici, dar roadele muncii sale sînt zero.

Mai sînt şi alte emisiuni, desigur. Dar acestea sînt principalele tronsoane. A doua zi, nu-şi mai aduce nimeni aminte ce s-a cîntat, ori ce s-a vorbit. Apă de ploaie, scursă la canal. Neîndoielnic, cea mai mare densitate de prostie pe centimetru pătrat e la televizor. E limpede că acestei „arte“ gălăgioase ar trebui să i se spună Tembeliziune. De-aia caută românii alte posturi: Fashion TV, Mezzo, CNN, TCM, Paramount etc. Mă uit, cu dezgust, cum se proptesc unii cu coatele pe masă şi încearcă să pară altceva decît sînt, slobozind fie banalităţi, fie enormităţi. Ce pregătire are acest Niels Schnecker, ca să pozeze în Dascăl Naţional? Nu i-a spus nimeni că are un cap ţuguiat ca un cur pictat şi provoacă voma românilor? De ce nu încearcă el să facă pe lupul moralist în Israel, sau în America? Pentru că nu-l primeşte nimeni, nici măcar ca liftier. Patronii de la România TV, Realitatea TV şi B1 TV ar trebui să priceapă că tot ce depăşeşte 4-5 invitaţi se transformă în Miting de 1 Mai, sau în Cîntarea României. Atunci cînd li se prezintă ratingurile (modeste, de maximum 1 punct) eu nu ştiu dacă vor înţelege că acest dezastru e şi din pricina palavragiilor cu zacuscă în loc de creier. Problema devine gravă atunci cînd ne referim la postul public, unde Stelian Tănase şi-a pripăşit, pe banii românilor, toţi ortacii, nu-i mai numesc, de silă. Iar datoriile aşa-zisei Televiziuni Naţionale se apropie, vertiginos, de 200.000.000 de euro. Evident, eu sînt cenzurat peste tot: şi la TVR, şi la România TV, şi la Realitatea TV, şi la Digi 24, şi la Prima TV (dar, de înjurat, sînt bun, normal). În ritmul acesta, eu pun pariu că Televiziunea va muri înaintea presei scrise.

CORNELIU VADIM TUDOR

Pamflet scris joi, 26 martie 2015

COMENTARII DE LA CITITORI