Teodora Ungureanu

in Lecturi la lumina ceaiului

Teodora Ungureanu (n. 13 noiembrie 1960, Reşiţa, jud. Caraş-Severin) este o antrenoare şi arbitră internaţională de gimnastică artistică, respectiv o fostă gimnastă română de talie mondială, medaliată la Jocurile Olimpice de Vară din 1976 (Montreal, Canada). Teodora a început gimnastica la Clubul Şcolar Reşiţa. În 1971 se înscrie la şcoala de gimnastică de la Oneşti, condusă de Bela Karoly şi soţia sa, Marta Karoly. La primele Campionate Naţionale la care a participat, în 1971, s-a clasat pe primul loc în concursul de la individual compus la categoria copii.
Deşi a fost o gimnastă cu multe calităţi, reuşind să cîştige medalii la Cupa Mondială şi concursuri internaţionale, performanţele sale au fost adesea umbrite de cele ale celebrei colege de echipă, Nadia Comăneci, clasîndu-se pe locul al doilea, după Nadia, la mai multe ediţii ale Campionatelor Naţionale. La Jocurile Olimpice de Vară din 1976 a ratat cu puţin cîştigarea medaliei de bronz la individual compus, clasîndu-se în final pe locul patru. Cu toate acestea, reuşeşte să îşi adauge în palmares, pe lîngă medalia de bronz din concursul pe echipe, alte două medalii în finalele pe aparate: bronz la bîrnă şi argint la paralele inegale. În 1978 se mută la clubul sportive Dinamo Bucureşti. La ultima competiţie la care participă, Jocurile Mondiale Universitare din 1979 (Mexico City, Mexic), cîştigă medalia de aur la individual compus. După retragerea din activitatea competiţională, se înscrie la Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti.
În 1980 s-a căsătorit cu gimnastul român Sorin Cepoi şi împreună au o fiică, Adriana. În prezent, Teodora şi soţul său conduc clubul de gimnastică „Dynamic Gymnastics”, statul New York, SUA. Totodată, Teodora arbitrează şi diverse concursuri de gimnastică.
În 2001, este inclusă în International Gymnastics Hall of Fame.

COMENTARII DE LA CITITORI