Ţiganizarea României

in Lecturi la lumina ceaiului

Palatele postrevolutionare au motive arhitecturale din India, iar ţiganii din Berevoieşti trăiesc ca în India castelor, în care cele superioare le ţin în sclavie pe cele inferioare. Astfel, ei scot la iveală degradarea statului, care generează, ceas de ceas, zi de zi şi în proporţie de massă, „O ţara bolnavă“, cum o numeşte ,,politic corect” Andrei Pleşu.
Nu ţiganii sînt vinovaţi de mafia orientală, de lipsa statalităţii ortodoxe moldo-valahe, vinovaţi sînt „Ciocoii vechi şi noi“ (Nicolae Filimon, 1864), mereu la putere. În Parlament şi în Guvern sînt aleşii oligarhilor, ai ,,baronilor”, stăpîni pe poliţie, justiţie şi presă. Toţi, dependenţi de economia subterană, crima organizată, de evaziune fiscală şi de corupţie.
Brexit-ul, debutul dezmembrării Europei/UE, la care pun şi ţiganii/ romanes/ romi, vîrtos, umărul, nu-i de bun augur pentru europenizarea Statului şi a Bisericii românilor. Sfîntul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe a avut loc, în mod paradoxal, simultan cu Brexit-ul şi nu a fost, din păcate – în lipsa bisericilor slavilor – unul Panortodox. Eşecurile din Grecia şi din Anglia, din punct de vedere european, s-au intercondiţionat?
UE/NATO susţin DNA-ul şi DIICOT-ul, oferind astfel şansa ca românii să intre în rînd cu lumea. Dar Statul e slab fără Biserică.
În ciuda tuturor, Statul Român are şansa ca, avîndu-l pe Klaus Werner Iohannis ca preşedinte, şi pe conducătorii principalelor biserici creştine, Patriarhul Daniel şi Cardinalul Lucian, să iasă din sfera de influenţă ţigănească/indiană şi chiar să rupă „lanţurile grele ale duhovniciei şi soborniciei moscovite şi constantinopolitane“, printr-un dialog sincer, constructiv şi unirea cu Roma.
Papa Francisc a promis că revine în Ţara Maicii Domnului, în România, pe urmele Papei Ioan Paul II, cel care a deschis porţile Europei/UE tuturor românilor.
În 2018 se aniversează un secol de la Marea Unire de la Alba Iulia, unde este aşteptat Papa Francisc. Este un moment crucial, în care fie statul şi biserica românilor adoptă standarde europene, fie ne vom confrunta cu Romexit-ul şi ţiganizarea românilor.

Prof. dr. VIOREL ROMAN,
consilier academic la Universitatea din Bremen

COMENTARII DE LA CITITORI