Tîrgul de fete de pe Muntele Găina – cea mai mare sărbătoare populară din România

in Lecturi la lumina ceaiului

Tîrgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare şi mai cunoscută sărbătoare populară din România, s-a desfăşurat şi în acest an, în cursul lunii iulie, în localitatea Avram Iancu şi pe platoul montan de pe Găina, locul unde manifestarea are loc de sute de ani.

În fiecare an, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfîntului Ilie, se organizează, din vremuri străvechi, Tîrgul de Fete de pe Muntele Găina. Tîrgul are loc pe un platou montan, la o altitudine de 1.467 de metri, iar această manifestare etno-culturală a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1816.

La Tîrgul de Fete se adunau locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse, dar era şi un prilej pentru întîlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinţii. Pregătirile se făceau cu cîteva zile înainte, iar duminica, chiar înainte de sosirea zorilor, oamenii se urcau pe munte pînă în poiana unde avea loc tîrgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se oficia pe loc de către preoţii care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoţită de cîntece şi schimb de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau.

Legenda Tîrgului de Fete de pe Muntele Găina

Una dintre legendele Muntelui Găina spune că aici locuia o crăiasă ce avea o găină care făcea ouă de aur, iar îndrăgostiţii care veneau să-şi mărturisească dragostea primeau cîte un ou de aur.

Aflînd de aceasta, moţii se mirară cît se mirară, şi-au început s-o ocrotească, să-i închine cîntece. În tot timpul anului ea rămînea acolo sus fără să poată fi văzută, dar o dată pe an, de Sfîntul Ilie, cînd moţii obişnuiau să se întîlnească laolaltă dînd prilej copiilor să se întîlnească şi să se cunoască, găina noastră cobora, curioasă din fire, din cuibul ei nevăzut. Cobora cam pînă la Crucea Iancului, bătea o dată din aripi şi se transforma într-o zînă fermecătoare. Se apropia de tinerii căsătoriţi ţinînd un ou de aur în palme şi îl oferea acestora pentru fericire şi viaţă lungă. Aşa au trecut ani şi ani, oamenii erau atît de fermecaţi de găina cu ouă de aur, încît au pus numele acelui loc Muntele Găina.

Dar nu toţi oamenii erau la fel, erau unii care vroiau ouăle de aur ale găinii doar pentru ei. Astfel, într-un an, pe cînd găina era coborîtă din cuib, cum avea obiceiul de Sfîntul Ilie, cîţiva vizitatori au urcat la cuibul găinii, ajutaţi fiind de diavol, pentru că nu era cu putinţă pentru un om obişnuit să-l dibuiască, şi au luat toate ouăle de aur din cuib. Odată reîntoarsă la cuib şi văzînd cele petrecute, zîna a bătut o dată din aripi, s-a prefăcut în găină şi a zburat pe un alt munte, la Roşia Montană. Oricît s-au rugat oamenii, ea nu s-a mai întors. Dar nici moţii nu şi-au pierdut speranţa şi se întîlnesc an de an, de Sfîntul Ilie, într-un festival al iubirii şi al încrederii, pe Muntele Găina, cu speranţa că odată şi odată zîna fermecată va coborî din nou …

Tîrgul a antrenat, alături de relaţiile economice între locuitorii de pe Văile Arieşului şi Crişurilor, şi relaţii matrimoniale. Se spune că fetele nemăritate veneau pe munte cu familiile lor şi îşi instalau aici un cort cu zestre spre deliciul feciorilor care, la rîndul lor, se pregăteau cu cele mai alese daruri pentru viitoarele mirese. Momentul-cheie era reprezentat de tîrguirea fetelor. Fata aleasă era invitată la joc şi apoi cîntărită pe o scîndură, la capătul celălalt fiind pusă zestrea. Nu s-a întîmplat niciodată ca vreo fată care a participat la acest tîrg să nu îşi fi aflat perechea, iar moţii cred că perechile care şi-au unit destinele în acest loc „magic” au parte de fericire şi noroc.

Astăzi, Tîrgul de fete de pe Muntele Găina (situat în Ţara Moţilor) s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care îşi dau concursul locuitorii din zona Munţilor Apuseni, din judeţele apropiate şi chiar din ţinuturi mai îndepărtate ale ţării. Deschiderea o fac vestitele tulnicărese de la Avram Iancu, după care urmează programul artistic al participanţilor, care durează pînă spre seara.

Începînd din 2006, Tîrgul de Fete de pe Muntele Găina este marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba şi are ca slogan chemarea: „Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!”.

În ultimii ani, evenimentul este însoţit de parada portului popular, spectacole folclorice cu nume mari ale muzicii populare româneşti, focuri de artificii şi petreceri în aer liber.

R.M.

Păreri și opinii