TOP 8 români cu care ne mîndrim în lume (1)

in Lecturi la lumina ceaiului

Permiteţi-mi să vă prezint oamenii frumoşi care trec peste piedici şi stereotipuri şi care ne dau încredere că se poate, că putem mai bine, mult mai bine. Sînt românii cu care ar trebui să ne mîndrim.

Aud deseori că România nu are cea mai bună reputaţie, că străinii cam strîmbă din nas cînd aud de noi, că ne facem de rîs constant şi că nu vom ajunge prea curînd printre destinaţiile preferate. Permiteţi-mi să vă contrazic. Străinii iubesc România, Bucureştiul a fost votat al doilea cel mai frumos oraş din Europa, Peleşul este în topul celor mai frumoase castele din lume, iar cei de la Top Gear s-au îndrăgostit de Transfăgărăşan. Trecînd peste locurile şi oraşele superbe din această ţară, mai permiteţi-mi să vă prezint oamenii frumoşi care trec peste piedici şi stereotipuri şi care ne dau încredere că se poate, că putem mai bine, mult mai bine. Sînt românii cu care ar trebui să ne mîndrim şi pe care ar trebui să îi cunoaştem, dacă am lua o pauză de la „Capatos“, cancan-uri, superficialităţi şi non-valori.

Sigur, mai avem mult de muncit pentru a ajunge acolo unde vrem, sigur, mai avem de trecut peste o serie de frustrări, neajunsuri şi o mentalitate care uneori pare să ne ţină în loc, dar vreau să cred că se poate. Sînt români care au demonstrat asta, români care ne-au demonstrat că putem trăi într-o ţară frumoasă. Nu i-am adunat pe toţi; nu ar fi încăput într-un articol atît de mic. Mai vechi sau mai recenţi, am încercat să îi prezint pe cei mai relevanţi. De unii s-ar putea să fi auzit deja, alţii, din păcate, nu prea apar la televizor. Lista rămîne, bineînţeles, deschisă şi te voi ruga, dragă cititorule, să-mi spui în comentariile pe care le poţi transmite pe adresa noastră, www.ziarulromaniamare.ro, cine sînt românii pe care eu nu i-am trecut în listă şi cu care, crezi tu, ar trebui să ne mîndrim. Materialul va fi redactat în mai multe părţi, din lipsa spaţiului. Aşa că vă rugăm să nu rataţi nici un număr, pentru a întregi lista pe care noi am propus-o.

pag 23 george emil palade

  1. George Emil Palade

În primul interviu telefonic pe care Randy W. Schekman, cîştigătorul Premiului Nobel pentru Medicină şi Fiziologie, îl acorda presei, acesta menţionează numele lui George Emil Palade, cercetătorul român pe care l-a admirat şi care i-a influenţat munca.

Născut la Iaşi, Palade urmează

cursurile Facultăţii de Medicină, pe care le termină ca şef de promoţie. După absolvire, profesorul Francisc Rainer îl ia sub aripa sa, iar Palade începe să lucreze în laboratorul de Anatomie al facultăţii, unde cercetările sale se fac remarcate. În 1946, simţind, probabil, că vremurile urmează să se schimbe, Palade este convins de profesorul Grigore Popa să emigreze în Statele Unite. Acolo,

geniul său a înflorit, fiind laureat al Premiului Nobel pentru Ştiinţă şi Medicină, în 1974. Studiile sale în domeniul biologiei celulare au revoluţionat lumea medicinei şi fiziologiei. Trist este faptul că în 2007, adică la 21 de ani după ce Ronald Reagan îi decernase deja Medalia Naţională pentru Ştiinţă, propria sa ţară îi recunoaşte, în sfîrşit, meritul şi îi acordă cea mai înaltă decoraţie. George Emil Palade nu este

singura personalitate de origine română laureată cu Premiul Nobel.

budisteanu

  1. Ionuţ Budişteanu

De Ionuţ Budişteanu este posibil să nu fi auzit. Păcat, pentru că, datorită invenţiilor sale, Ionuţ a fost nominalizat de revista „Time“ în topul celor mai influenţi adolescenţi din 2013, alături de fiica preşedintelui Barack Obama, de Justine Beiber, şi de cîntăreaţa Lorde. La cei 19 ani ai săi, Ionuţ a cîştigat marele premiu la Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF 2013), una dintre cele mai importante competiţii de ştiinţă şi inginerie pentru liceeni din lume. Invenţia lui Ionuţ – un sistem de inteligenţă artificială care îţi poate conduce maşina în timp ce tu te relaxezi. Este o tehnologie similară cu cea dezvoltată de Google (Google car), numai că, spre deosebire de sistemul acestora, cel al lui Ionuţ ar costa doar vreo 4.000 de dolari, fiind nu doar un rival important pentru Google, ci şi accesibil publicului larg.

(va urma)

COMENTARII DE LA CITITORI