TOP 8 români cu care ne mîndrim în lume (2)

in Lecturi la lumina ceaiului

 

  1. Călin Sandu şi Adrian Iancu, românii care au construit locuinţa perfectă

Călin Sandu şi Adrian Iancu au fost studenţi la Facultatea de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti. În anul 2013, cei doi au cîştigat o competiţie de design, în care au proiectat apartamentul perfect. Competiţia a fost lansată de Graham Hill, antreprenor şi fondatorul platformei treehugger.com. Acesta a vrut să transforme un apartament mic într-un spaţiu încăpător şi prietenos cu mediul. Aşa că şi-a finanţat proiectul pe platforma de crowdsourcing Jovoto şi a lansat o competiţie. Locuinţa proiectată de cei doi români are doar o cameră, dar poate fi transformată în opt spaţii diferite.

 

pag 9 cristian mungiu

  1. Cristian Mungiu

Înainte să impresioneze criticii de film şi publicul deopotrivă, Cristian Mungiu a lucrat cîţiva ani buni ca profesor şi ziarist. Cariera de regizor şi-o începe abia în 1998, cînd, după ce absolvă Academia de Teatru şi Film, contribuie ca regizor secund la realizarea unor filme. Succesul îl cunoaşte în 2007, cu filmul „4 luni, 3 săptămîni şi 2 zile“, care îi aduce Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Cannes – Palme d’Or. Devine unul dintre cei mai apreciaţi regizori, atît pe scena naţională, cît şi internaţională. În 2012, ia premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes (2012) pentru filmul „După dealuri“, iar în 2013, este invitat să facă parte din juriul competiţiei alături de nume ca Steven Spielberg şi Nicole Kidman.

 

pag 9 mircea eliade

  1. Mircea Eliade

Fără Mircea Eliade, literatura şi cultura română ar fi fost mai săracă. Vorbim de omul care, pe lîngă romanele superbe şi nuvelele fantastice, a realizat şi un studiu exhaustiv al religiilor lumii. Studiile sale despre sacralitate, religie, India au deschis drumul pentru numeroase cercetări. Nu mai punem la socoteală faptul că Francis Ford Coppola a ales să transforme o nuvelă scrisă de Mircea Eliade în lungmetraj – „Youth Without Youth“.

 

pag 9 nicolae paulescu

  1. Nicolae Paulescu

Lui Nicolae Paulescu, om de ştiinţă, medic fiziolog şi profesor, îi putem mulţumi pentru că, datorită studiilor sale, a fost descoperită insulina. Este adevărat, Premiul Nobel pentru descoperire a fost atribuit profesorilor Frederick G. Banting şi John J.R. Macleod, deşi Paulescu este descoperitorul de drept. O demonstrează studiile publicate de acesta în Franţa şi Belgia între anii 1920 şi 1922. Vina pentru această pierdere ne aparţine în totalitate: propunerea lui Paulescu pentru premiu a fost făcută abia în 1923, la un an după ce distincţia fusese deja acordată. „Nu are importanţă cine a făcut descoperirea; are importanţă cine convinge lume”, spunea Charles Best, unul dintre cercetătorii atestaţi pentru descoperirea insulinei.

 

pag 9 aurel vlaicu

  1. Aurel Vlaicu

Prin curajul, creativitatea şi ingeniozitatea sa, Aurel Vlaicu a scris istorie. În 1908, după ce îşi ia diploma de inginer la prestigioasa Ludwig-Maximilians-Universitet din München şi lucrează o scurtă perioadă ca inginer în uzinele Opel, Aurel Vlaicu se întoarce în ţară. Construieşte împreună cu fratele său primul planor, cu care zboară deasupra satului natal Binţinţi. Îndemnat de prietenul său, scriitorul Octavian Goga, Vlaicu îşi ia prototipul şi pleacă la Bucureşti, unde, în faţa mai multor personalităţi ale vremii, face cîteva demonstraţii. Sprijinit de Casa Regală şi Armata Română, Aurel Vlaicu construieşte „Vlaicu”, primul avion realizat pe teritoriul ţării. Pe 17 iunie 1910, Vlaicu decolează, efectuînd primul zbor de pe teritoriul României, cu un aparat mai greu decît aerul.

 

pag 9 henri coanda

  1. Henri Coandă

Anul este 1910, iar la Salonul de Locomoţie Aeriană de la Paris, un aeroplan dotat cu elice şi un propulsor-turbină atrăgea atenţia tuturor participanţilor şi vizitatorilor. Ceea ce aveau în faţa ochilor cei de la Salon era primul avion cu reacţie din lume, poate una dintre cele mai importante descoperiri tehnologice din ultimii 100 de ani. Inventatorul lui, nimeni altul decît inginerul român Henri Coandă.

Sfîrşit

COMENTARII DE LA CITITORI