Tot ce-a spus Vadim s-a adeverit…

in Lecturi la lumina ceaiului

 

Interviul acordat de liderul PRM,

la 14 octombrie 1998,

lui Marius Tucă (Antena 1) (1)

 

* Marius Tucă: Domnule senator Corneliu Vadim Tudor, preşedinte al Partidului România Mare, astăzi, s-a votat în Parlament un anume document, o decizie a CSAT, luată la sfîrşitul săptămînii trecute. Care a fost poziţia partidului pe care îl conduceţi în legătură cu acest document? Documentul, reamintesc, prevede accesul aerian al forţelor NATO pe teritoriul românesc, în caz de urgenţă şi de necesitate.

* Corneliu Vadim Tudor: Poziţia Partidului România Mare a fost singura care putea fi adoptată, o poziţie realistă, pragmatică, în conformitate cu doctrina militară a României, şi anume, să nu cedăm acestei rugăminţi telefonice a Pactului Nord-Atlantic, pentru că pe vorbe nu se face nimic. Noi de 6-7 ani cedăm presiunilor NATO pe vorbe şi ne-am ales cu vorbe. Ungurii au fost mai isteţi, au fost mai practici şi uite că au reuşit să se apropie de intrarea în NATO.

* Marius Tucă: Dar ministrul de Externe, Andrei Pleşu, a spus că este vorba de un document scris şi înregistrat, nu este vorba de o notă verbală, şi că, în cazul în care Comisia de apărare a Parlamentului va cere acest document, le va fi pus la dispoziţie.

* Corneliu Vadim Tudor: Se minte cu aceeaşi neruşinare cu care s-a minţit în campania electorală din 1996. Domnul Andrei Pleşu a avut o prestaţie lamentabilă în Parlament, pe care l-a comparat cu un obor. Niciodată în istoria vieţii parlamentare din România, cel puţin de la Cuza Vodă încoace, nu a fost adusă o asemenea insultă. Eu m-am simţit nevoit să mă duc la microfon şi să spun, pe un ton mai subţire, aşa, mai elegant, dar am bătut şaua ca să priceapă şi domnul cu fularul roşu, că anumite vieţuitoare parcă se gîndesc numai la „obor“, şi este regretabil că se întîmplă aşa. Nu există, deci, nici o notă scrisă, există o notă telefonică. Adică s-a dat un telefon, după care s-a scris ceva de către partea română. Dar eu merg mai departe şi vreau să vă spun, domnule Tucă, următorul fapt: noi am făcut o propunere, astăzi, în mai multe discuţii, la Comisia de politică externă, din care fac parte, pe urmă, la şedinţa cu liderii grupurilor parlamentare, de faţă fiind şi domnii Ion Diaconescu şi Petre Roman. În fine, la a treia şedinţă a Comisiilor parlamentare reunite, de politică externă şi de apărare. Am propus să se returneze domnului Emil Constantinescu această scrisoare, pentru că nu-i face cinste. La ora actuală, datele problemei sînt altele, vedeţi bine situaţia din Kosovo, în general, din Balcani: este o geometrie variabilă, de 48 de ore…

* Marius Tucă: Bun, dar…

* Corneliu Vadim Tudor: Aici sînt datele problemei. Domnul Constantinescu, ce anume cere el? Cere, practic, să dăm acces în spaţiul aerian al ţării unor forţe care acum nu mai acţionează, întrucît, acum, preponderente sînt forţele diplomatice. Aşa este? Nu vi se pare ciudat că România este singura ţară care mai agită acum spectrul războiului în această zonă? De ce nu s-a returnat scrisoarea? De ce? Păi, ce diferenţă este între scrisoarea lui Emil Constantinescu şi „Scrisoarea pierdută“, a lui Ion Luca Caragiale, de la 1883-1884?

* Marius Tucă: Diferenţa de ani, sau de…?

* Corneliu Vadim Tudor: Sînt la fel de anacronice, domnule… Vorbesc despre orice alte chestiuni.

* Marius Tucă: Bun, să spunem că această scrisoare ar fi anacronică, aşa cum spuneţi dvs., dar ce aveţi împotriva ei? Pentru că România pune la dispoziţia forţelor NATO spaţiul aerian în caz de necesitate, în caz de urgenţă.

* Corneliu Vadim Tudor: Domnule, NATO şi-a încălcat statutul.

* Marius Tucă: Aceea este o altă discuţie. Ce aveţi dvs. împotriva documentului CSAT?

* Corneliu Vadim Tudor: Este imoral şi incomplet; de ce nu se pune la dispoziţie, de pildă, spaţiul aerian şi pentru aviaţia iugoslavă? De ce chestiunile umanitare sînt valabile numai pentru piloţii şi militarii NATO şi nu sînt şi pentru iugoslavi?

* Marius Tucă: Dar este de la sine înţeles că este şi pentru Iugoslavia.

* Corneliu Vadim Tudor: Nu este de la sine înţeles, avem scrisoarea drept dovadă.

* Marius Tucă: Conform tratatului încheiat între cele două ţări, România şi Iugoslavia…

* Corneliu Vadim Tudor: Tratatul… În felul acesta, aceasta înseamnă aproape declaraţie de război împotriva Iugoslaviei. Ne jucăm, chiar aşa, cu focul? Deci, conform tratatului, se stipulează clar că, dacă o parte contractantă este atacată de o terţă ţară, cealaltă parte îi ia apărarea, îi acordă asistenţă ş.a.m.d. În clipa în care noi punem la dispoziţie spaţiul aerian al ţării unor fortăreţe, fiindcă sînt fortăreţe avioanele Pentagonului şi ale NATO, ce vor face amărîţii ăia de sîrbi, de ce merită ei tratamentul acesta?

* Marius Tucă: Să spunem că dvs. eraţi ministrul de Externe sau preşedintele României – care era politica externă pe care…

* Corneliu Vadim Tudor: Este neutralitatea activă, domnule, cum a fost pe vremea lui Take Ionescu, înaintea războiului de reîntregire a neamului…

* Marius Tucă: Şi care este diferenţa între neutralitatea activă de care vorbiţi dvs. şi comunicatul CSAT?

* Corneliu Vadim Tudor: Nu transformăm România în teatru de război. De ce nu se ţine cont de toate conjuncturile? Eu astăzi l-am întrebat pe colegul Gheorghi Prisăcaru, care este preşedintele Comisiei de politică externă şi care avea o notificare de la Ministerul de Externe, în funcţie de ceea ce s-a întîmplat în ultimele ore: poziţiile Moscovei şi Bielorusiei sînt cunoscute? Pentru că acestea au ameninţat că vor trimite ba rachete, ba sisteme antirachetă. Nu zic că va fi aşa, dar vă daţi seama cum s-ar plasa România între Vest, deci aviaţie care vine din Vest, şi aviaţie sau rachete care vin din Est? De ce să se petreacă treburile astea? Pentru o ipotetică intrare în NATO, care ne va da ce? Vom trăi mai bine dacă intrăm noi, acum, în NATO?

* Marius Tucă: Dvs. spuneţi că România poate să devină terenul acestui război?

* Corneliu Vadim Tudor: Poate, pentru că avioanele inamice se pot urmări pe teritoriul României.

* Marius Tucă: Cum?

* Corneliu Vadim Tudor: Se pot urmări. Avioanele de vînătoare …

* Marius Tucă: Asta nu înseamnă caz de urgenţă şi de necesitate.

* Corneliu Vadim Tudor: Domnule, mai este ceva, mai este o hibă la scrisoarea domnului Emil Constantinescu, eu ştiu şi de ce a acceptat el treaba aceasta. Şi vă spun un fapt care vă va creşte audienţa cu încă două milioane de oameni.

* Marius Tucă: Haideţi, un milion, ca să …

* Corneliu Vadim Tudor: Este un troc între Emil Constantinescu şi spionajul american. Americanii i-au promis că-l ţin la putere şi că la nevoie îl vor aduce la un nou mandat în anul 2000 şi îi vor da şi logistică, şi banii necesari. Emil Constantinescu nu are nici o …

* Marius Tucă: Dacă o să vă aleagă pe dvs., domnule Vadim?

* Corneliu Vadim Tudor: Domnule, este greu să mă aleagă pe mine, că eu nu sînt agentul nimănui, nu sînt francmason.

* Marius Tucă: Staţi puţin, acuzaţiile pe care le aduceţi dvs. nu au nici un suport în interior în momentul acesta.

* Corneliu Vadim Tudor: Au suport.

* Marius Tucă: Care este?

* Corneliu Vadim Tudor: Comportamentul lui Emil Constantinescu este aberant. Comportamentul lui Emil Constantinescu de a sfida opinia publică, voinţa poporului… De ce nu s-a făcut un referendum?

* Marius Tucă: Dar nu e de-ajuns să iei în discuţie doar comportamentul lui Emil Constantinescu pentru a spune că este unealta spionajului american.

* Corneliu Vadim Tudor: Nu, eu nu am spus asta.

* Marius Tucă: Dar ce aţi spus?

* Corneliu Vadim Tudor: Eu am spus că ăsta este un troc între el şi americani, pentru a fi ţinut la putere, pentru că scaunul lui se clatină şi, dacă nu ar fi sprijinit din exterior, nu l-ar apuca Crăciunul pe domnul Emil Constantinescu la Cotroceni. Pentru că el nu are nimic comun cu acest popor, face totul pe dos: economia merge pe dos, traficul de droguri şi de arme şi de ţigări este în floare. De fapt, este singurul lucru care merge în România. Declaraţiile lui şi, de fapt, atitudinea lui faţă de Poporul Român este absolut condamnabilă, el de asta avea nevoie în România. Şi să vă mai spun o hibă. În documentul ăsta de ce nu sînt scrise costurile? Domnule, măcar Ion Iliescu, acum doi, trei ani, cînd venea cu scrisorile…

* Marius Tucă: Costurile la ce?

* Corneliu Vadim Tudor: Costurile pentru punerea la dispoziţie a aerodromurilor şi heliodromurilor.

* Marius Tucă: Dar nu este pus la dispoziţie nici un aerodrom.

* Corneliu Vadim Tudor: Dar, în caz de forţă majoră, de necesitate, dacă se prăbuşeşte vreun avion în flăcări, sau e o aterizare forţată, sau are nevoie de alimentare, cine plăteşte costurile astea? Chestiunile acestea umanitare, din finalul scrisorii, cine le plăteşte? Pînă acum tot Armata Română le-a plătit.

* Marius Tucă: Dvs. îl acuzaţi numai pe preşedintele Constantinescu, însă eu vă amintesc că, astăzi, Parlamentul a votat acest document.

* Corneliu Vadim Tudor: Care Parlament?

* Marius Tucă: Parlamentul României.

* Corneliu Vadim Tudor: Hai să fim serioşi. Sînt oameni care nu mai gîndesc cu capul lor, domnule.

* Marius Tucă: Păi, staţi puţin, adineauri l-aţi acuzat pe Andrei Pleşu, pentru faptul că a spus despre Parlament că este un obor, şi acum spuneţi despre oamenii din Parlament, de parlamentari, că nu mai gîndesc cu capul lor.

* Corneliu Vadim Tudor: Nu, domnul Pleşu spunea de Opoziţie mai mult. El spunea de atitudinea noastră. Noi nu avem voie să avem nici o atitudine critică. Ei sînt yesmani. Ei una-două, ştiţi, au o cheiţă la spate şi, una-două, ridică mîna. Eu voi deschide acum o geantă, să nu vă aşteptaţi să vin cu cine ştie ce – am aici o păpuşă pentru fetiţa dvs., care are cîteva luni şi care este mai inteligentă decît unii miniştri şi parlamentari români, pentru că uite ce face această păpuşă nostimă. Este pentru aia mică, să vă trăiască. Prefer o păpuşă ca asta, cîntă frumos, este instructivă, decît pe Andrei Pleşu. Lăsaţi-mă în pace cu Andrei Pleşu, domnule.

* Marius Tucă: Domnule senator, staţi o secundă. Deci, Parlamentul astăzi a votat, dvs. spuneţi că a votat pentru că aşa a spus, cine? Pentru că aşa a decis CSAT?

* Corneliu Vadim Tudor: Evident, nu tot Parlamentul şi nu toată Puterea. De pildă, Alecu Paleologu, senator liberal venerabil, de aproape 80 de ani. A avut o atitudine extraordinar de frumoasă, l-am şi felicitat. În Comisia de politică externă a spus textual: Sînt împotriva scrisorii preşedintelui Emil Constantinescu, este o ruşine, este o trădare ş.a.m.d.. Luni, un alt senator din coaliţia Puterii, alt liberal, Nicolae Cerveni, a spus că este un act de înaltă trădare şi că trădăm buna vecinătate şi chiar Tratatul cu Iugoslavia. De ce? Pentru ce? Pentru că vrea NATO să pedepsească cu orice preţ anumite ţări şi popoare care mai au coloană vertebrală?

* Marius Tucă: Atunci cum se explică votul dvs., astăzi, de la alegerea preşedintelui Consiliului de Administraţie din Televiziune? De fapt, aţi votat pentru un liberal, pentru Hadji Culea şi domnul Hadji Culea a ajuns preşedintele Televiziunii Române.

* Corneliu Vadim Tudor: Foarte bine, îl felicit.

* Marius Tucă: Păi, felicitaţi-l, dar răspundeţi la întrebare.

* Corneliu Vadim Tudor: Noi am fi votat pentru doamna Lucia Hossu-Longin, pentru că este profesionistă, vine din interiorul Televiziunii. Dar a fost lucrată într-un mod nefiresc, de către cele două doamne supraponderale, Alina Mungiu, alintată Dosia, şi Anca Toader. Ea a fost lucrată într-un mod în care nici o demascare stalinistă nu se putea face în România. Aşadar, s-a ajuns în situaţia asta: Alex Ştefănescu şi Cristian Hadji Culea. Eu nu îl cunosc pe domnul Hadji Culea, dar am avut nişte discuţii prealabile cu domnul Mircea Ionescu-Quintus, pe care personal îl respect, este un om cu mult echilibru, este un om înţelept, şi care mi-a spus: „Domnule, uite, să ne călăuzim după asta”, şi, mi-a dat CV-ul domnului Hadji Culea, este regizor profesionist, e machidon, şi eu am puţin sînge aromânesc în venele mele năvalnice.

* Marius Tucă: Ca şi Stere Gulea.

* Corneliu Vadim Tudor: Stere Gulea era sub papucul cuplului comico-fantezist Alina Mungiu şi Anca Toader. Hadji Culea este şi ginerele lui Radu Beligan, dar astea nu sînt…

* Marius Tucă: De asta l-aţi votat, că este ginerele lui…?

* Corneliu Vadim Tudor: Nu, nu, pentru programul lui. El a spus foarte clar că va schimba – s-a angajat în scris – actuala conducere a Direcţiei emisiunilor informative. Noi am solicitat şi o anchetă financiară acolo şi să devină Televiziunea Naţională ceea ce trebuie să fie cu adevărat prin legea sa de funcţionare, să fie un post echidistant, să fie o televiziune publică. Să avem şi noi acces, măcar o dată pe săptămînă – vinerea. Partidul România Mare are conferinţe de presă. Niciodată, de aproape 2 ani, de cînd este la putere echipa asta, noi nu am mai fost prezentaţi, decît satanizaţi.

* Marius Tucă: Satanizaţi? Adică?

* Corneliu Vadim Tudor: Păi, am fost aproape arşi pe rug în piaţa publică, aşa cum a fost…

* Marius Tucă: V-au crescut procentele la partid, domnule senator. Dacă o să apăreţi la televiziune, probabil că or să vă mai scadă procentele.

* Corneliu Vadim Tudor: La ora actuală, Partidul România Mare a ajuns, conform adevăratului sondaj al Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii, la 17%.

* Marius Tucă: Păi, ce vă spuneam eu, pentru că nu aţi mai apărut la TVR. Cum o să apăreţi, cum o să începeţi să scădeţi.

* Corneliu Vadim Tudor: Dar să ne dea voie şi nouă să ne spunem punctul de vedere. Poate avem idei mai sănătoase decît au aceşti oameni care se joacă: uite reforma, nu este reforma.

* Marius Tucă: Domnule senator, un ultim număr al revistei „România Mare”, chiar aşa începe, sus, sub titlul revistei, o frază, acolo: „Sîntem în legătură permanentă cu Serviciile Secrete”. De cînd pînă cînd Partidul România Mare este alimentat de Serviciile Secrete?

* Corneliu Vadim Tudor: Dar nu a zis nimeni că este vorba de Partidul România Mare acolo.

* Marius Tucă: Dar cine, dvs.?

* Corneliu Vadim Tudor: Poate era vorba de reporterii români…

* Marius Tucă: Păpuşa pe care urma să mi-o daţi?

* Corneliu Vadim Tudor: Poate era vorba de reporterii noştri, şi nimeni nu ne poate împiedica. Hai să vă spun un lucru.

* Marius Tucă: Păi, reporterii dvs. sînt şi ei simpatizanţi sau membri ai Partidului România Mare.

* Corneliu Vadim Tudor: Domnule Marius Tucă, Serviciile Secrete româneşti acum ar vrea să facă treabă, au profesionişti redutabili, care fac rapoarte, fac note, dar ele sînt blocate la anumite nivele. Este vorba şi de SRI, şi de SIE, şi de Direcţia de Informaţii Militare.

* Marius Tucă: Dar de ce ajung la dvs. şi nu ajung la mine, la ziar, de exemplu?

* Corneliu Vadim Tudor: Hai domnule, cum, nu vin şi la dvs.?

* Marius Tucă: Nu vin, domnule senator. Nu ştiu cum se face că ajung numai la dvs.

* Corneliu Vadim Tudor: Auziţi, dar cum aţi făcut rost dvs. de interviul dat de Emil Constantinescu în America în 1996, prin care anunţa că îl va pune pe Regele Mihai, cu mîna lui, pe Tron?

* Marius Tucă: Am luat ziarul.

* Corneliu Vadim Tudor: Aţi luat ziarul?

* Marius Tucă: Am luat ziarul, pur şi simplu.

* Corneliu Vadim Tudor: Mă rog, s-ar putea aici să aveţi dreptate. Dar habar nu aveţi cum vă ajută din umbră unele Servicii, care sînt iubitoare de ţară. Eu dacă vin la Putere ştiţi ce fac în 24 de ore, printre multe alte lucruri? Voi reînfiinţa Siguranţa Statului.

* Marius Tucă: Dar aţi spus mai devreme că nu aveţi cum să ajungeţi, că nu vă aleg.

* Corneliu Vadim Tudor: Voi ajunge, pentru că va veni o situaţie atît de gravă, încît mă vor ruga să iau Puterea.

* Marius Tucă: Dar aş vrea să fiţi mai clar. Cu ce spuneţi acum, să nu veniţi în contradicţie…

* Corneliu Vadim Tudor: Nu, pe dvs. vă lasă memoria, eu am o memorie de elefant. Eu ştiu bine tot ce am spus. În România, cam de la Carol I, deci din 1866, pînă acum, nu a prea venit în fruntea Statului Român nimeni care să nu aibă relaţii cu vreun Serviciu străin sau cu vreun ordin francmasonic…

* Marius Tucă: Antonescu cu cine a avut?

* Corneliu Vadim Tudor: Antonescu era o excepţie. De aceea l-au şi terminat, l-au împuşcat ca pe un cîine. Este greu să vii, pentru că sînt interesele prea mari, este un nod feroviar aici, este, dacă vreţi, un centru de energie magnetică, planetară. Nu ştiu de ce este atîta bătaie pe ţara asta, pentru că vin toate liftele spurcate şi toţi veneticii să ne înveţe pe noi cum să trăim, acasă,

la noi.

* Marius Tucă: Domnule senator, dvs. sînteţi pentru intrarea României în NATO?

* Corneliu Vadim Tudor: Nu ştiu, acum, dacă mai sînt. Unde să intrăm, domnule, în iad? Unde să intrăm, domnule, în balamucul nou?

* Marius Tucă: Păi, aţi semnat documentul acela de la Snagov… Toate forţele politice…

* Corneliu Vadim Tudor: Domnule, l-am semnat, dar pe atunci…

* Marius Tucă: Şi eraţi pentru intrarea în NATO.

* Corneliu Vadim Tudor: Da, în 1995. Pe atunci, NATO nu-şi arătase faţa asta. Acum NATO a devenit, practic, un organism de represiune. Suflă unul în front, undeva, prin Irak, prin Iugoslavia, prin Sudan… Ce-au căutat să bombardeze o uzină a vieţii, prezentînd-o ca pe o uzină a morţii?

* Marius Tucă: Acolo, americanii au bombardat.

* Corneliu Vadim Tudor: Acolo era o uzină de fabricat medicamente.

* Marius Tucă: Americanii, nu NATO.

* Corneliu Vadim Tudor: Americanii, da.

* Marius Tucă: Eu vorbeam de NATO. Sînteţi pentru intrarea în NATO, sau nu sînteţi?

* Corneliu Vadim Tudor: Acum cred că nu. Acum cred că nu, pentru că dacă eram… Domnule, iartă-mă, dacă NATO îmi spune mîine să dezgrop Cimitirul de la Bellu, da, să scot morţii afară, cum era în „Cimitirul Buna Vestire“, cartea lui Arghezi, celebra parabolă…

* Marius Tucă: Asta e altceva.

* Corneliu Vadim Tudor: Dacă mie îmi spune NATO să fac treaba asta, nu mai judecăm cu mintea?

* Marius Tucă: Domnule senator, politica României este pentru integrarea în structurile euroatlantice.

* Corneliu Vadim Tudor: Care să ne ducă unde?

* Marius Tucă: Nu ştiu, dar nu asta-i problema. Dvs. vedeţi o altfel de politică pe care trebuie să o ducă România?

* Corneliu Vadim Tudor: Nu vă este clar că s-a trasat o graniţă religioasă între catolici şi ortodocşi?

* Marius Tucă: Eu vă întreb…

* Corneliu Vadim Tudor: Nu este clar că ei vor să desprindă?

* Marius Tucă:… Şi ce facem, domnule senator?

* Corneliu Vadim Tudor: Uite, domnule, vă spun ce zice o doamnă franţuzoaică. Este însărcinată cu Afaceri, deci, prim-consilier al Ambasadei Franţei la Bucureşti, doamna Simonne Poudat. De trei săptămîni am publicat nota asta şi n-a dat nici o replică, înseamnă că e adevărat. Ea este soţia ambasadorului Franţei la Budapesta, deci sînt doi diplomaţi, în două Capitale diferite. Şi ea a vorbit aşa cu soţul ei… Nu mai întrebaţi de unde am făcut rost, ca şef de publicaţie, e dreptul meu să cumpăr informaţii.

* Marius Tucă: Cam multe, da…

* Corneliu Vadim Tudor: Ea, franţuzoaica, a vorbit astfel cu soţul: „În 5-6 luni, Transilvania va fi enclavizată şi nimeni nu poate opri fenomenul, pentru că există acordul actualei Puteri din România”. Prin urmare, domnule Tucă, ăsta este preţul să intrăm în NATO, să cedăm Transilvania?

* Marius Tucă: Bun, am înţeles.

* Corneliu Vadim Tudor: Dacă tot ceea ce se întîmplă în Kosovo, se va întîmpla în Harghita, Covasna?

* Marius Tucă: Întrebarea asta se pune deseori.

* Corneliu Vadim Tudor: Întîi, o mică autonomie, apoi o mică independenţă.

* Marius Tucă: Şi eu vă întreb: care este calea pe care trebuie s-o urmăm?

* Corneliu Vadim Tudor: Neutralitate şi demnitate.

* Marius Tucă: Sîntem noi suficient de puternici? Sîntem suficient de stabili?

* Corneliu Vadim Tudor: Iertaţi-mă, au avut grijă să ne slăbească.

* Marius Tucă: Sîntem noi suficient de puternici să mergem pe această neutralitate? Avem această putere, să jucăm doar cartea neutralităţii?

* Corneliu Vadim Tudor: Domnule, România a rezistat, în acest secol cel puţin, la presiuni şi mai mari, să ştiţi. În 1914-1916, cînd eram forţaţi, somaţi, să intrăm, fie de partea Puterilor Centrale, fie de partea Antantei, 2 ani ne-am ţinut bine în şa şi pe urmă am optat pentru acea forţă multinaţională care ne garanta săvîrşirea visului unionist naţional.

* Marius Tucă: România Mare.

* Corneliu Vadim Tudor: În 1940 nu a mai fost aşa, pentru că au avut grijă regele Carol al II-lea şi camarila sa să slăbească totul şi să distrugă industria de apărare, cum e distrusă şi acum.

(va urma)

(Text reprodus din cartea „Dialoguri Politice“, de Marius Tucă, Editura Machiavelli, 2000)

COMENTARII DE LA CITITORI