TOT DESPRE BUCURIA PREŞEDINTELUI

in Lecturi la lumina ceaiului

În materialul precedent, arătam că se întîmplă uneori ca evenimente importante pe care le trăim în viaţă să ne rămînă în minte legate de un amănunt, de un lucru mai puţin important, ba chiar să reţinem doar amănuntul şi să uităm de eveniment. Arătam că mulţi au aflat despre soldatul Filipides care, după ce a anunţat victoria atenienilor, de la Maraton (490 Î.Chr.), a căzut doborît de oboseală şi nu s-a mai ridicat. Dar mai puţini ştiu cum îl chema pe generalul atenian Miltiade sau despre regele Darius, care a venit cu un număr de trei ori mai mare de perşi decît armata grecilor. Ca să nu mai vorbim de faptul că, se pare, istoricii au inventat povestea lui Filipides inspiraţi de un mesager-alergător grec cu numele Filipides care, într-adevăr, cu un an înaintea bătăliei de la Maraton, alergase 240 kilometri în două zile, pentru a duce Spartei mesajul de alianţă împotriva perşilor. Sau cum se întîmplă cu copilul străzii, Gavroche, din romanul „Mizerabilii”, a lui Victor Hugo, personaj îndrăgit de cititori, încît astăzi mulţi cred că numele de Gavroche este al copilului care ducea mesaje secrete peste liniile de luptă ale combatanţilor în Revoluţia Franceză !

Aşa ni s-a întîmplat şi nouă, după recentele Campionate Mondiale de Atletism în Sală, unde am obţinut două medalii. Ne-am bucurat de medalia de argint, obţinută de Andrei Gag, la aruncarea greutăţii, despre care am scris în materialul precedent, şi de medalia de bronz a ştafetei feminine de 4 x 400 m. Dar mai puţin ştim de compoziţia ei şi de istoria desfăşurării probei, cît ne-am bucurat de bucuria preşedintelui FRA, Sandu Ion, că în sfîrşit, a început să se vadă şi rodul strădaniei şi perseverenţei depuse continuu de el, pentru a contribui la obţinerea rezultatelor excepţionale şi de către atleţii seniori. Şi pentru a vă oferi informaţii cît mai competente despre ştafeta medaliată, ne-am adresat antrenoarei federale Lenuţa Dragomir care, deşi tînără, a reuşit să obţină campioni mondiali, europeni sau naţionali la diferite categorii de vîrstă, prezenţi în topurile mondiale actuale.

Ştafeta, pe lîngă sportive titulare, a avut şi două rezerve; la prima vedere, pare mult, dar este utilă obişnuinţa cu marile concursuri a tuturor fetelor, care, potenţial pot forma echipa. Pe schimbul I, a alergat Adelina Pastor, care s-a descurcat excepţional, deşi a fost lovită la picior de atleta din Jamaica, care a căzut în momentul predării ştafetei şi, astfel, echipa acesteia a fost nevoită să abandoneze. Adelina este pregătită de antrenorul Ion Damaschin. Acesta, cînd era alergător pe 800 m, la un moment dat, a fost pe picior de a fi scos de la Steaua, deoarece nu se înţelegea cu antrenorul său, iar ca valoare era doar printre primii 3 – 4 din ţară. Atunci, cunoscutul antrenor Ioan Soeter, şeful secţiei, m-a rugat să-l pregătesc. A ajuns repede campion, dovedind că antrenorul trebuie să aibă răbdare pentru a struni „căluţii” nărăvaşi şi că nu numai sancţiunile pot avea succes, ci şi vorba bună.

Pe schimbul II, a alergat Mihaela Lavric, antrenată de Viorica Pintilie. Ca junioară, Mihaela a obţinut numeroase titluri de campioană mondială, europeană, de tineret, iar la noi în ţară, titlul de campioană naţională. Ea este singura alergătoare activă care a alergat 800 m sub 2 minute. Ultimile două schimburi sînt şi cele mai tinere: Andrea Mikloş (schimbul III), junioară încă 3 ani (!), antrenată de Magdolna Kamisgy, din Cluj, şi deja consacrata Bianca Răzor, pe ultimul schimb, tot din Cluj, antrenată de Ana Ilie, ajutată şi de soţul ei. Bianca, de asemenea junioară excepţională cu medalii europene şi mondiale, este, şi în prezent, campioană europeană de tineret la 400 m plat. Rezerve au fost Ana Maria Ioniţă (Brăila) şi Sanda Belgyan (Cluj).

În final, ne povesteşte antrenoarea federală Dragomir, fetele au făcut turul de onoare al stadionului plîngînd de fericire. Fetele sînt prietene bune şi sînt decise ca, în acest an, să ducă băţul de ştafetă atît de repede, încît să obţină dreptul de participare la Olimpiadă pentru a arăta unde poate duce prietenia, seriozitatea, ambiţia şi dragostea pentru ţara unde s-au născut.

SILVIU DUMITRESCU

COMENTARII DE LA CITITORI