TOT DESPRE MINUNEA DIN PIAŢA CONSTITUŢIEI (2)

in Lecturi la lumina ceaiului

Pentru cititorii noştri care nu au avut posibilitatea să vadă prima parte a acestui material, îi informăm că a cuprins prezentarea mai multor oameni minunaţi care au participat la Bucharest Marathon, iar astăzi continuăm cu prezentarea şi a altora care, şi ei, merită să fie cunoscuţi de dvs.
La standul Raiffeisen Bank, o tînără, o voluntară dintre cele peste 1.000 de persoane care au participat benevol la aceste acţiuni, s-a oferit să ajute şi la difuzarea cărţii „Alergăm pentru sănătate“, autor Silviu Dumitrescu. Se numeşte Sorina Cernăianu, conferenţiar doctor la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Craiova, vicepreşedinta unei asociaţii internaţionale de cercetări, cu sediul la Lille – Franţa. Dînsa a obţinut şi alte titluri cu prilejul mai multor burse internaţionale de care a beneficiat şi care, la această competiţie, efectua o cercetare pe Internet, în domeniul Turismului. Un lucru de-a dreptul extraordinar a fost că bunicul acestei tinere a fost profesorul meu de educaţie fizică de la liceul militar din Tîrgu Mureş, un om excepţional, care a contribuit mult la decizia mea de a activa în domeniul sporturilor.
Spre sfîrşitul competiţiei, o doamnă discuta, cu multă înţelegere, cu un concurent nemulţumit de felul în care fusese alcătuit clasamentul la Maraton. Era Oana Năstase, şi ea cu diplome şi studii universitare, directoare a Bucharest Running Club, organizatorul competiţiei. Dînsa este, cum spuneau cei care o cunosc, mîna dreaptă a Valeriei Răcilă şi „creierul“ activităţii de organizare a marii competiţii. Cu o răbdare demnă de invidiat de către cei mai calmi oameni din lume, se străduia să explice raţiunea clasamentului alcătuit după timpul cursei şi timpul real stabilit, datorită cipului purtat de fiecare participant. Nemulţumitul era Victor Ilie, din Brăila, şi el o personalitate, cu peste 250 de Maratoane alergate pe toate continentele. În acest timp, cînd concurenţii de la Maraton încă soseau, au atras atenţia aplauzele spectatorilor. Termina Ciprian Lupan, care conducea, cu o mînă, un cărucior în care se afla un prunc, Rareş, iar cu cealaltă mînă îl ţinea pe cel de-al doilea copil, Andrei. Lui Ciprian i-am spus că este „os domnesc“, deoarece este fiul unui fost campion şi recordman al României la 1.500 m plat, Petre Lupan, astăzi, general al armatei române.
Ar mai fi multe de spus. De exemplu, despre cortul Asociaţiei pentru îngrijirea bolnavilor incurabili „HOSPICE – Casa speranţei“, unde Ana Maria Jelescu întîmpina vizitatorii cu căldură, pentru a-i face părtaşi la acţiunile umanitare ale acestei asociaţii; sau despre Asociaţia „SAMAS – Sănătate pentru Mame şi Sugari“; despre viceprimarul Capitalei, Tomniţa Florescu, prezent la acţiuni, care ne-a amintit de ministrul Mihail Florescu, fost preşedinte al Federaţiei Române de Atletism, printre singurii oameni ai regimului comunist pe care l-am admirat şi preţuit pentru mărinimia şi înţelepciunea lui.
Lipsa de spaţiu şi vai (!) de memorie ne sînt obstacole pentru a vă putea prezenta şi alţi oameni minunaţi care au participat la ediţia Raiffeisen Bank Bucharest 2016 Marathon.

Sfîrşit
SILVIU DUMITRESCU

COMENTARII DE LA CITITORI