Totul despre Simona Halep (2)

in Lecturi la lumina ceaiului

După Ioan Stan, au urmat alţi tehnicieni, pe care acesta a ţinut neapărat să-i menţioneze. „Eu am pus prima cărămidă, am fost primul care a avut răbdarea să stau în soare şi să strîng mii de mingi. Ar fi o impietate din partea mea să nu-i amintesc şi pe cei care au lucrat apoi cu Simona, primii după mine fiind Nicuşor Ene, Daniel Dragu, Liviu Panait şi Radu Popescu. Ei au construit în continuare casa. Am sperat mereu că va fi una frumoasă. Am o apreciere deosebită pentru ei”, arată Ioan Stan.

Cariera la copii şi junori

Ascensiunea profesională a Simonei Halep s-a pornit în 2008. A început anul jucînd finala la Notting Hill, dar a fost învinsă de Arantxa Rus, apoi a trecut de Anastasia Pavliucenkova în sferturile de finală ale turneului de junioare de la Australian Open, însă a cedat în semifinale în disputa cu Jessica Moore. La turneul ITF de la Bucureşti, Halep a eliminat-o în primul tur pe fosta semifinalistă de la Roland Garros, Sesil Karatantcheva, înainte de a pierde în sferturi întîlnirea cu Sorana Cîrstea în trei seturi: 6–3, 3–6, 1–6. În luna mai a cîştigat două turnee de junioare: ITF de 10.000 de dolari de

la Bucureşti, în faţa Stéphaniei Vongsouthi, cu scorul 7-6(4), 6-3. Victoria a fost urmată de succesul în turneul Trofeo Bonfiglio, unde a învins-o pe Bojana Jovanovski cu 6–4, 6–1. La turneul junioarelor de la Roland Garros, Halep a fost desemnată cap de serie numărul nouă. În primul tur a învins-o pe Charlotte Rodier, 6–4, 6–1, apoi pe daneza Karen Barbat, 6–3, 6–1. În turul trei, Halep a trecut de a cincea favorită, Jessica Moore, 6–0, 6–1 pentru ca în sferturi să o învingă pe Ksenia Lykina, cap de serie numărul 13, cu 6–1, 6–2. În semifinale, Halep a trecut de a doua favorită, Arantxa Rus 6–3, 7–5, pentru a cîştiga apoi o finală 100% românească, scor 6–4, 6–7(3), 6–2 în faţa celei de-a 10-a favorite, Elena Bogdan. În startul anului 2009, Simona Halep a ajuns în finala turneului ITF de la Makarska, fiind însă învinsă de principala favorită, Tatjana Malek cu 6–1, 4–6, 6-4. În mai, a ajuns în sferturile de finală la turneul ITF de la Bucureşti, unde a cedat în faţa germancei Andrea Petkovic 6-2, 7-6(2). În aceeaşi lună a evoluat în calificările turneului de senioare de la Roland Garros, unde a eliminat-o în primul tur pe Michaella Krajicek, cap de serie numărul 17, scor 6–4, 7–5, dar a cedat în runda următoare disputa cu Vitalia Diatchenko, 2-6, 6-1, 6-3. În august, Halep a cîştigat turneul ITF de 25.000 de dolari de la Maribor, în finală trecînd de principala favorită, Katalin Marosi din Ungaria, cu 6-4, 6-2. În ianuarie 2010 ea a participat la Openul Australian, dar a fost eliminată încă din primul tur al calificărilor de Stéphanie Foretz din Franţa, scor 6-4, 4-6, 6-4.

(va urma)

Iulian Anghel

COMENTARII DE LA CITITORI