Traian Băsescu a intrat la Palatul Cotroceni marinar şi iese pirat!

in Lecturi la lumina ceaiului

Cu puţin înainte de anul 2000, Emil Constantinescu a invitat la Palatul Cotroceni partidele politice parlamentare, pentru o discuţie. Evident, am fost şi eu, alături de cîţiva colaboratori. Nu mică mi-a fost mirarea cînd am văzut în presă, după cîteva zile, publicată înregistrarea celor spuse de mine acolo. Nu erau secrete, desigur, ci nişte opinii. Dar eu nu-mi dădusem acordul divulgării acelui dialog. Eram oaspete al Preşedinţiei, nu al cîrciumii Zori de zi, poreclită de mahmuri Puturosul. Am considerat acel act săvîrşit de Emil Constantinescu (în cîrdăşie cu piaza-rea Zoe Petre) drept mitocănie.

Au trecut nişte ani de atunci, cca. 15 la număr. Am crezut că nu-mi va fi dat să mai văd una ca asta. Şi totuşi, se vede treaba că nu ştiam ce-i poate pielea lui Traian Băsescu. Care, să nu uităm, a lucrat cu Emil Constantinescu, fiind unul dintre pilonii acelui regim criminal. Acum, acest Băsescu o face şi mai lată: aruncă pe piaţă nu numai sonorul (cuvintele), ci şi imaginile unui film înregistrat. E vorba de întîlnirea de luni, de la Palatul Cotroceni, cu premierul Victor Ponta şi Ioana Petrescu, ministrul de Finanţe. Filmul a fost pus la cale din vreme, realizat cu mai multe camere, montat, asamblat. Dar tot piraterie se cheamă. În fond, dialogul n-a demonstrat nimic care să incrimineze mica echipă de la Palatul Victoria.

Dar a arătat un Băsescu viclean şi bine „trotilat“, roşu la faţă şi cu ochiul stîng tumefiat, care făcea pe anchetatorul. Ce să-ţi spun, el şi economia! Băsescu şi Roubini! Poate rubiniu de Sîmbureşti! Departe de a impresiona pe cineva, imaginile respective au arătat un Băsescu disperat, care a găsit o domnişoară cu bun-simţ şi a încercat să o bage în corzi. Ca să demonstreze – ce? Parcă îl acuza, deunăzi, pe M.R. Ungureanu că nu e bărbat, din moment ce o atacă pe Elena Doamna, pardon, Udrea. Acum, el ce face? E şi mai grobian, jucînd un teatru ieftin, pretinzînd că nu le „vede“ bine: ba Harvard, ba Oxford… Bine că le „vede“ la Ballantine’s şi la Chivas. În definitiv, ce şcoală are Băsescu pentru a o pune la zid pe Ioana Petrescu, care, în orice caz, a învăţat mai multă carte decît Ioana Băsescu? N-o cunosc pe Ioana Petrescu. E posibil ca „pălăria“ să fie prea mare pentru ea, deocamdată. Dar cine vorbeşte, făcînd o caterincă de prost gust? Băsescu? Noroc că n-a făcut-o pe Ioana Petrescu „ţiganca asta împuţită“.

E trist că s-a ajuns pînă aici. Îl inviţi pe primul-ministru – pe care, să nu uităm, tu l-ai învestit – la un dialog pe o problemă de interes major, dar tu eşti jmecher de jmecher, îl pîndeşti, îl atragi în capcană şi pe urmă îl dai prin tîrg. Adică „dai din casă“. Mai face, asta, vreun şef de Stat? Nici pomeneală. A doua zi, cine făcea pe marea economistă, prin telefon, la postul România TV? Unguroaica agresivă Andreea Vass, care şi-a tras numele de Paul (probabil s-a măritat cu celebra caracatiţă Paul, care ghicea scorurile meciurilor de fotbal). A pus-o la punct fostul şi viitorul deputat PRM Codrin Ştefănescu. Încleştarea dintre cele două tabere politice a ajuns la momentul în care PSD-ul are toată îndreptăţirea să întrebe: „Voi vorbiţi, care aţi tăiat pensiile şi salariile, desfiinţînd şcoli şi spitale?“. Poţi să contrazici aceste acuzaţii? Nu.

Corneliu Vadim Tudor

15 iulie 2014

COMENTARII DE LA CITITORI