Traian Băsescu, urmărit penal în al şaselea dosar redeschis de procurori de la încheierea mandatului

in Război corupției

Procurorii Parchetului General au redeschis urmărirea penală împotriva fostului preşedinte, pentru şantaj, deşi un alt magistrat al aceleiaşi instituţii soluţionase cauza cu NUP în 2012.
Oficiali ai Parchetului General au confirmat începerea urmăririi penale în acest dosar şi au declarat că Traian Băsescu va fi chemat la audieri. Fostul preşedinte a reacţionat pe Facebook, arătînd că dosarul a fost închis prin neînceperea urmăririi penale (n.r. – NUP) în 2012, de Parchetul General, şi redeschis la solicitarea aceleiaşi instituţii, trei ani mai tîrziu. Tot pe Facebook a venit şi replica Elenei Udrea: „Cum mai sînt doar cîteva zile în care se poate depune candidatura pentru Primărie, hopa şi dosarul penal pe numele lui Traian Băsescu!”.
Acuzaţiile
Ancheta procurorilor a pornit de la un denunţ formulat de Grupul de Investigaţii Politice (GIP) în data de 15 februarie 2012, care s-a încheiat cu rezoluţia de NUP, patru luni mai tîrziu. În denunţ, GIP îl acuza pe Traian Băsescu că, pe 9 august 2000, dată la care era primar al Capitalei, a cumpărat un teren de 3.700 mp în Aleea Privighetorilor 86 din cartierul Băneasa, pentru suma de 1,4 miliarde lei vechi. Tot pe 9 august 2000, omul de afaceri Costel Căşuneanu ar fi cumpărat un teren învecinat, cu o suprafaţă similară, însă la un preţ de trei ori mai mare decît cel plătit de Băsescu.
Ulterior, în octombrie 2002, Traian Băsescu a vîndut terenul din Aleea Privighetorilor către Gabriela Blaj, cumnata lui Costel Căşuneanu, în schimbul sumei de 12 miliarde lei vechi (aproximativ 300.000 de dolari). Cu aceşti bani, Traian Băsescu a cumpărat o vilă situată pe Şoseaua Bucureşti – Ploieşti cu suma de 280.000 dolari, vilă donată apoi fiicei sale Ioana Băsescu.
Carmen Damian, procurorul căruia i s-a repartizat cauza, a reţinut în rezoluţia NUP din 25 iunie 2012 că nu există probe care să vină în sprijinul acuzaţiei de spălare de bani. „Singurul demers ce rezultă din denunţ a fost căutarea pe Internet a articolelor de presă pe acest subiect şi transpunerea în acuzaţii, lipsite de valoare juridică şi caracterizate doar de lipsa probelor”, scria procurorul Carmen Damian în rezoluţie.
Dosarele lui Băsescu
În noiembrie 2015, Judecătoria Sectorului 5 a confirmat redeschiderea anchetei în dosarul „Demisia în 5 minute” (fals în declaraţii) şi dosarul „Jurnaliştilor” (abuz în serviciu, acuzaţii aduse de Corneliu Vadim Tudor). În primăvara aceluiaşi an, Judecătoria Sectorului 1 confirma redeschiderea dosarelor „Casa din Mihăileanu” şi „Ţiganca împuţită”, iar în martie 2015 fostul preşedinte a fost pus sub acuzare în dosarul Gabrielei Firea.

Ionuţ MureŞan

COMENTARII DE LA CITITORI