Tratatul umilitor cu Ucraina trebuie anulat!

in Lecturi la lumina ceaiului

 

 

Ideea de a ridica această problemă ne-a venit joi, 2 iunie, ascultînd un interviu televizat al doamnei Alina Gorghiu, co-preşedinta unei formaţiuni politice de esenţă pretins liberală. Ne-a amuzat uşurinţa cu care dumneaei dădea răspunsuri aiurite, în esenţă, legate de faptul că, după ce s-a format o adunătură de indivizi ce se cred liberali, oamenii aceştia vor fi alţii, îşi vor schimba ideile şi apucăturile, vor deveni patrioţi pînă-n vîrful unghiilor, în cadrul unui partid care a fost, cîndva, istoric. Nici vorbă, însă, că vor întreprinde acele măsuri benefice pentru ţară, astfel încît rîuri de lapte şi miere să se reverse asupra Poporului Român. Şi, atunci, ne-am întrebat: Oare n-or fi fost ei, liberalii (ca şi ţărăniştii), aceia care, alături de Emil Constantinescu şi ,,celebra“ lui consilieră, profesoară universitară de Istorie (şi nu de altceva) au participat la întocmirea sinistrului Tratat, în care se stipulează că Nordul Bucovinei, Ţinutul Herţa, Bugeacul şi Insula Şerpilor (teritorii ce ne-au fost luate prin rapt, în urmă cu 75 de ani) aparţin Ucrainei? Acum trei sferturi de veac, delegaţii ţării noastre la Conferinţa de Pace de la Paris, care erau reprezentanţi ai Sovietelor, iar nu aleşi ai Poporului Român, n-au avut nimic de zis. Acelaşi tratat a fost, apoi, aprobat, printr-o majoritate firavă, de un Parlament avînd, în mare măsură, aceeaşi compoziţie. Dar, ne întrebăm: o asemenea soluţie nu ar fi trebuit supusă, în prealabil, unui referendum? Iar acest Tratat (semnat în 1997), după 10 ani, nu ar fi trebuit să fie rediscutat? Numai că despre o astfel de discuţie noi chiar n-am auzit nimic.

Or, amintitul Tratat trebuie să fie anulat şi nu modificat, într-un fel sau altul. Şi asta, pentru că, după cum am arătat clar (în ziarul ,,Tricolorul“, nr. din 1 iulie a.c.), aşa cum am procedat în privinţa diverselor comunităţi etnice (sîrbi, slovaci, bulgari, cehi, turci, greci, croaţi, maghiari, mai nou, şi ţigani), noi ne-am respectat angajamentele şi faţă de cei 55.000 de ucrainieni din ţara noastră. Ei au toate drepturile, inclusiv şcoli în limba maternă, cu activităţi plătite de Guvernul român. (Nu ne referim aici şi la secui, pe care maghiarii, după cele 300 de ani în care i-au tot ,,îngrijit“, nu-i lasă să aibă nici măcar şcoli în limba lor. Şi dacă nu au astfel de şcoli, tot românii sînt de vină?)

În România există şcoli cu predare în limba ucrainiană, comunitatea ucrainiană are ziare proprii şi preoţi de aceeaşi etnie, chiar şi un episcop al lor. Şi toate cheltuielile pentru menţinerea şi dezvoltarea tradiţiilor, obiceiurilor şi limbii materne sînt suportate de Statul Român. De asemenea, se bucură de o înaltă apreciere toţi oamenii de valoare, din domeniul ştiinţei şi al culturii, care s-au afirmat în România, de la clasici ai literaturii ucrainiene pînă la profesorii universitari care predau la facultăţile noastre.

În schimb, încălcînd orice convenţie prevăzută în ultimul Tratat încheiat între cele două ţări, autorităţile ucrainiene le-au limitat românilor care trăiesc în statul vecin toate drepturile din categoria celor pe care România le oferă etnicilor ucrainieni de pe teritoriul nostru. Mai mult, în afară de faptul că nu-i ajută cu nimic, oficialii de la Kiev pretind chiar ca această limbă ,,moldovenească“ (şi nu numai aceasta) să fie scrisă cu litere chirilice.

Prin urmare, pentru a face faţă oricărei situaţii ce ar putea să apară, este bine ca românii să fie pregătiţi şi liberi de orice tratat înjositor.

Hai s-o vedem şi pe-asta. Adică să-i vedem pe juna Alina Gorghiu şi pe liberalii de azi că se ridică la nivelul patriotismului Brătienilor şi că vor cere anularea acelui Tratat.

PRIETENII LUI NOSTRADAMUS

COMENTARII DE LA CITITORI