Nr curent, ediția digitalăAbonament ediția tipărită (livrare în România)

• Fondată în 1990 de Corneliu Vadim Tudor și Eugen Barbu •

„Trebuie să apărăm interesul Poporului Român, nu să fim slugile străinătăţii!“

in Lecturi la lumina ceaiului

– a declarat preşedintele PRM, dl. Corneliu Vadim Tudor, la Radio România Actualităţi (marţi, 6 mai 2014) –

Realizator (Ianna Ioniţă): Dezbaterea electorală de astăzi, în perspectiva alegerilor europarlamentare, are ca temă energia şi protecţia mediului în UE. Invitaţii de azi sînt dl. Gelu Vişan (candidat din partea PMP), d-na Norica Nicolai (candidată din partea PNL) şi dl. Corneliu Vadim Tudor (candidat din partea PRM). Problema securităţii şi a independenţei energetice se pune tot mai acut, mai ales în contextul creat de criza din Ucraina. Cum se poate atinge acest obiectiv la nivel european şi naţional? (…) Domnule Vadim Tudor, ce propuneţi, ce veţi propune, dacă ajungeţi în Parlamentul European, pentru asigurarea securităţii şi independenţei energetice?

Corneliu Vadim Tudor: Dar eu sînt în Parlamentul European! Mai multe lucruri trebuie propuse şi trebuie susţinute, şi unul dintre ele a fost protecţia mediului la Roşia Montană.

D-na Norica Nicolai ştie, pentru că era de faţă, în Aula Parlamentului de la Strasbourg, în data de 25 mai 2010. Atunci, eu, şi alţii ca mine, am votat, cu o majoritate zdrobitoare, o Rezoluţie împotriva utilizării cianurilor la exploatările miniere şi, din păcate, a doua zi după acel vot s-a anunţat la Palatul Cotroceni amputarea pensiilor şi salariilor, pe motiv că nu ar mai fi fost fonduri. Ar fi multe de spus pe tema aceasta, dar chiar astăzi (…) a început o epocă neagră în istoria mediului european.

La Pungeşti, în Vaslui, se derulează operaţiuni de exploatare a gazelor de şist prin fracturare hidraulică. Eu vă aduc aminte tuturor – şi respect şi legile audiovizualului, şi directivele CNA, şi vă protejez pe voi, colegii mei mai tineri de la Radio – că Guvernul Ponta a venit la putere zicînd că nu va folosi fracturarea hidraulică la gazele de şist şi, acum, face exact pe dos!

Norica Nicolai: De la explorare la exploatare nu e decît un pas şi, probabil, se va face.

Corneliu Vadim Tudor: Nu, dragii mei, explorarea s-a făcut cînd erau bubuiturile alea de dimineaţă pînă seară şi se produceau şi cîte 10 cutremure pe zi. Eu am auzit chiar la un post de radio, înainte de a pleca la Buzău – unde sînt însoţit de alţi doi candidaţi din partea PRM, domnul Victor Iovici şi domnul Cristian Stănescu, precum şi de fratele meu mai mare, care este şeful campaniei electorale, generalul Marcu Tudor – că a început exploatarea, nu explorarea… (…)

Dvs. aveţi o evidenţă a numărului de cancere care sînt produse de exploatarea prin fracturare hidraulică? Francezii sînt atît de nebuni, încît să facă studii ştiinţifice referitoare la bolile grave cauzate de procedeul fracturării hidraulice?! (…) Ce caută firma americană Chevron să ia gaze de şist din România? Şi de ce sînt bătuţi ca la fasole bieţii ţărani de la Pungeşti? Ce-am ajuns? Nici măcar invaziile otomane nu băteau la răzeşii lui Ştefan cel Mare în halul ăsta… (…) De ce nu se ţine cont de protestele ţăranilor români de acolo? (…)

Realizator: Domnule Vadim Tudor, în opinia dvs., care ar fi resursele alternative, viabile, în acest moment?

Corneliu Vadim Tudor: În primul rînd, haideţi să epuizăm discuţia despre resursele clasice. Ca istoric, eu vă spun că, din România, s-a furat colosal; cel puţin în cele două războaie mondiale ale veacului XX, au furat toţi. Chiar în Teza mea de doctorat vorbeam de toamna anului 1916, cînd era iminentă ocuparea sudului ţării de către cele 5 armate aliate, în frunte cu armata germană a lui Wilhelm al II-lea. Atunci, Lordul Thomson, care era marea iubire a Marthei Bibescu, şi George Valentin Bibescu (soţul Marthei Bibescu) au bombardat şi au aruncat în aer aproape toate sondele de petrol de pe Valea Prahovei, pentru ca ele să nu cadă în mîna germanilor.

După primul război mondial, vine al II-lea război mondial şi iau masiv nemţii de la noi, după care vine ocupaţia sovietică, şi nu mai amintesc cît s-a furat. Cu toate astea, gîndindu-ne la fundul Mării Sarmatice, unde se află teritoriul României, asta înseamnă hidrocarburi, şi o ştiu mai bine decît orice specialist. Deci, sînt rezerve aproape inepuizabile. Vorbeam cu Nicolae Văcăroiu, cînd era premierul României, şi-i spuneam: „Dragă Nicule, tu eşti economist la bază, s-au terminat resursele?“…

Zice: „Nu s-au terminat, dar forajul e foarte dificil, trebuie să treci de 15.000 de metri adîncime“. Ca să nu mai amintim de platforma continentală a Mării Negre, unde sînt gaze şi rezerve de petrol foarte mari. Aţi vorbit de cărbune. Dragii mei, hai să nu vorbim discuţii la nivelul „Bine ar fi, de n-ar fi rău“. Cine a închis minele din România? De ce au fost călcaţi în picioare minerii? De ce s-au ridicat ei şi au avut atîtea greve, chiar nişte marşuri, care vizau Bucureştii? Alte ţări îşi valorifică rezerva naturală; Polonia îşi valorifică şi ea cărbunele. Numai la noi s-au închis minele – şi unii chiar au avut insolenţa de a importa cărbuni la preţuri mult mai mari. Vorbea Norica Nicolai de dependenţa de gazul rusesc.

Dragă Norica, noi nu sîntem numai colegi de Parlament European, am fost colegi şi în Parlamentul României. Cine a negociat atît de strîns şi păgubos pentru Statul Român preţul gazelor ruseşti? Nu zic să plătim cît Belarusul, care are un regim favorizant din partea Moscovei, dar cînd plătim sume colosale pentru mia de metri cubi de gaz rusesc, aproape că-ţi vine să te laşi păgubaş. Deci, să fie un control sever. Să fie o protecţie a mediului autentică. Nimeni nu a observat: de ce nu prind putere partidele ecologiste, sau verzi, în România, ca în Germania? În Germania, aproape nu e guvern care să facă abstracţie de partidele ecologiste.

Mai sînt şi prin alte ţări. Faimosul Daniel Cohn-Bendit (care, ca student, a contribuit la răsturnarea generalului Charles de Gaulle) e colegul nostru în Parlamentul European şi îi reprezintă pe ecologişti. La noi, încă nu a intrat în cultura politică a Poporului Român protecţia mediului înconjurător. O frază vreau să vă mai spun, pentru uzul ascultătorilor.

Un amic de-al meu, român, din Germania, care era amic şi cu regretatul mare scriitor Fănuş Neagu, ne spunea că o firmă de construcţii din Germania primise aprobare pentru un proiect, o dezvoltare imobiliară. Trebuia să taie un copac, dar nu s-a primit avizul de mediu, pentru că, în copac, îşi făcuse cuib o pasăre care clocea ouă. Şi pînă nu au ieşit puii din ou şi pînă ce pasărea nu i-a învăţat să zboare, nu s-a dat avizul de mediu. Pe cînd la noi, dragii mei, s-a defrişat ca în Vestul sălbatic. S-au chelit munţii şi pădurile Patriei. (…) Ţara a devenit colonie – şi datorită Regimului Băsescu, şi datorită Regimului Ponta.

De ce nu priviţi realitatea în faţă, domnilor? (…) Oamenii nu fac obiectul emisiunii? (…) Îmi vorbiţi, mie, de independenţa faţă de Rusia? Foarte bine. Eu am creat un partid, România Mare, tocmai pentru că vrem Basarabia şi Bucovina de Nord înapoi, dar independenţa faţă de Mafia yankeilor – de ce nu îmi vorbiţi şi de asta? Ce ţară din lume îşi dă bogăţia pe mîna străinătăţii, domnilor?

Realizator: Avînd în vedere faptul că România şi-a asumat obiectivul de liberalizare a pieţelor de energie electrică şi de gaze pînă la sfîrşitul anului, va fi posibilă realizarea acestui obiectiv, domnule Vadim Tudor?

Corneliu Vadim Tudor: Nu va fi posibil, pentru că obiectivele politice, în România, sînt făcute pentru a fi ori uitate, ori încălcate. Eu vă întreb pe voi, colegii mei mai tineri de la Radio: există o politică energetică în România? Puteţi să-mi spuneţi, în ultimii 25 de ani, ce au făcut miniştrii Energiei? S-a căutat nu rezolvarea unei probleme, ci rezolvarea problemei oamenilor şi a clientelei de partid. Dacă eu v-aş întreba acum, spontan, cine e ministrul Energiei, puteţi să-mi spuneţi cum se numeşte şi cu ce se ocupă el? Deci, noi ne putem fixa tot felul de obiective, dar vă spun un lucru: românul simplu vrea să ştie că, atunci cînd merge la pompa de benzină, nu îi va creşte, aiuritor, mai mult decît în Germania, preţul la carburant, la benzină şi la motorină.

Vrea să ştie că nu-i mai închid italienii de la Enel curentul electric, cum ni se întîmplă nouă, în cartierul Cotroceni, dar şi în multe alte zone. Vine Enel şi ne exploatează nouă energia electrică. Vin nemţii, ne exploatează ei gazele naturale. Vin francezii, ne exploatează şi ne furnizează ei apa potabilă. Nu e normal aşa ceva. O ţară care nu se poate gospodări singură cade de pe hartă în Mare. Ne ducem la culcare. Important este să trimitem în Parlamentul European oameni de curaj, cum e Norica Nicolai. Cînd a mai greşit PNL, l-am criticat, dar numai eu şi Norica Nicolai. Cînd a fost tămbălăul, acum vreo doi ani, cu impunerea lui Laszlo Tökes ca vicepreşedinte al Parlamentului European din partea Ungariei, numai noi am protestat! (…) Într-o emisiune, la voi, s-a minţit că PRM şi Vadim Tudor au votat în Parlamentul European alături de grupul extremist maghiar Jobbik şi că făceam parte din aceeaşi familie. N-am pomenit minciună mai mare de la începutul Mileniului III şi pînă acum. Eu şi Jobbik?! Păi noi am dat de pămînt cu revizionismul unguresc de dimineaţă pînă seara. (…)

Voi milita, aşa cum am făcut şi în aceşti 5 ani, pentru apărarea Interesului Naţional. Noi trebuie să apărăm interesul Poporului Român acolo, nu să fim slugile străinătăţii. Străinul nu-ţi dă nici un pahar cu apă. Tînăra generaţie trebuie să ştie: da, locul nostru este în lumea civilizată, pentru că noi sîntem în Europa înainte de naşterea Europei, dar nu cu orice preţ; nici o ţară din lume nu-şi dă, pe daiboj, bogăţiile. Voi milita şi pentru utilizarea, exploatarea şi folosirea bogăţiilor României, exclusiv în folosul Poporului Român. Ştiţi bine ce reţea de sateliţi există în spaţiul cosmic – şi aceşti sateliţi ştiu, la rîndul lor, foarte bine ce bogăţii sînt… fotometriază tot: şi gaze naturale, şi petrol, şi aur, şi uraniu; numai la Roşia Montană sînt peste 300 de tone de uraniu. Încă o frază vreau să vă mai spun. Noi „vorbim discuţii“, vorbim de pomană, pentru că Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria au bătut palma pentru fraudarea alegerilor pentru Parlamentul European. Am adresat, azi, un Memoriu în 5 limbi străine, tuturor oficialilor Bătrînului Continent. E o mascaradă pe care o pun la cale Traian Băsescu şi Victor Ponta… (…)

Realizator: Eu le mulţumesc foarte mult invitaţilor care au fost alături de noi în această emisiune!

(Text editat de VLAD HOGEA)

Păreri și opinii

Din aceeaşi categorie

Du-te Sus