TURISMUL SEXUAL (18)

in Lecturi la lumina ceaiului

Fetelor, v-ar interesa un pachet de vacanţă? (3)

În 1994, publicaţia ,,The Sun” a publicat o serie de reportaje despre femei britanice care au întemeiat familii cu bărbaţi din Gambia, după ce i-au cunoscut în vacanţă, prezentînd o fotografie cu următorul text: „Este ca un amestec de Shirley Valentine şi Out of Africa… cu mai multă dragoste” şi descriind o femeie ca „alergînd ca Shirley Valentine în braţele unui iubit din Gambia”. Atît pentru bărbaţii, cît şi pentru femeile din turismul sexual, evident, iubirea adevărată poate fi găsită.

Dar aducerea partenerului exotic acasă se dovedeşte, adeseori, problematică. Pentru mulţi băieţi de plajă, Nordul e un loc rece şi prea restrictiv, iar femeile sînt de multe ori surprinse, atunci cînd noii lor soţi continuă să se conformeze stereotipurilor care le-au atras şi pe ele, exprimîndu-şi sexualitatea lor potentă şi primitivă printr-un comportament promiscuu. Pentru bărbaţii care îşi aduc acasă partenerele experte sexual, se întîmplă un fenomen similar; aşa cum se spune în Thailanda, „poţi lua o fată din bar, dar nu poţi lua barul din fată”, un argument ilustrat în filmul australian ,,Priscilla, Queen of the Desert”, în care o soţie thailandeză scapă din ghearele soţului ei timp de o noapte, pentru a face diverse trucuri cu o minge de ping-pong, într-un bar local.

În cultura din Caraibe, băieţii de plajă se bucură de o poziţie destul de diferită faţă de prostituatele femei. Ei nu sînt stigmatizaţi pentru munca lor: în loc să fie descrişi ca putas, sau tîrfe, ei sînt băieţi de plajă, ori jucători. Într-un mediu în care bărbaţii sînt de multe ori marginalizaţi economic, expresia potenţei sexuale oferă acces la una dintre puţinele baze de putere, disponibile social. Ei îşi exprimă această potenţă sexuală, fiind afemeiaţi, avînd aventuri chiar şi cînd sînt căsătoriţi, sau procreînd copii cu numeroase femei.

O relaţie sexuală cu o femeie albă, chiar dacă aceasta ar fi un partener dominant economic, dezvoltă un sentiment de valoare de sine, într-un mod în care nu o poate face o relaţie cu o localnică; pe lîngă statutul obţinut din faptul de a fi sedus o femeie albă, o astfel de relaţie nu ameninţă sentimentul de masculinitate al băieţilor de plajă, aşa cum s-ar întîmpla în urma relaţiei cu localnicele, care ar pretinde să fie întreţinute. În acest caz, ei ar trebui să devină o sursă de bani.

Dar, dacă băieţii de plajă sînt apreciaţi de semenii lor, nu se poate spune acelaşi lucru şi despre multe dintre turistele sexuale, care sînt considerate, adeseori, femei ,,uşoare”: stereotipurile de gen – cel al armăsarului şi al tîrfei – se aplică şi aici, ca oriunde în altă parte. Aşa cum spunea un jamaican: ,,Incredibil! Femeia aia a mers cu 3 bărbaţi diferiţi noaptea trecută. Se comportă ca un magazin Oxfam – totul într-un singur loc”.

(va urma)

PATRICK BLACKDEN

COMENTARII DE LA CITITORI