TURISMUL SEXUAL (19)

in Lecturi la lumina ceaiului

Locul de joacã (1)

,,… Magia grea, mutã a sãlbãticiei – aceasta pãrea sã îl atragã la sînul ei fãrã milã, prin trezirea unor instincte brutale uitate, prin amintirea unor pasiuni monstruoase, pline de satisfacţii. Numai acest lucru… i-a ademenit sufletul pãgîn dincolo de limitele aspiraţiilor permise”. (Joseph Conrad, ,,În inima întunericului”)

Termenul ,,pedofil” este descrierea clinicã a unui adult cu o boalã psihicã de personalitate deviatã, care implicã un interes sexual specific şi concentrat asupra copiilor care nu au ajuns la pubertate. Boala este extrem de rarã, şi termenul este folosit, de multe ori, în mod greşit, din cauza confuziei asupra a ceea ce reprezintã un copil. Naţiunile Unite definesc cu acest termen orice tînãr cu vîrsta sub 18 ani. Organizaţiile înfiinţate pentru a combate turismul sexual pentru copii tind sã fie de acord cu aceastã definiţie. Acest lucru face dificil de cuantificat nivelul pedofiliei din turismul sexual pentru copii; dar faptul cã acesta existã nu poate fi pus sub semnul îndoielii. Deoarece foarte puţine ţãri au un numãr mare de copii sub vîrsta de pubertate care se prostitueazã – Costa Rica, Filipine, Cambodgia şi Vietnam, în prezent -, acelea care existã tind sã-i atragã pe cei mai mulţi dintre aceşti agresori. Cea mai mare parte din ceea ce se numeşte ,,turism sexual pentru copii” nu implicã pedofilie, ci vizeazã mai degrabã fete şi bãieţi în primele etape ale pubertãţii. Astfel, acest tip de relaţii nu este vîndut ca o prostituţie de nişã pentru turiştii cu patologii sexuale, ci mai curînd ca parte din lanţul principal de prostituţie. Existã mulţi factori ce contribuie la popularitatea acestui fenomen.

Unii turişti folosesc stereotipuri rasiste pentru a argumenta cã în aceste ţãri copiii cresc mai repede şi sînt disponibili sexual la o vîrstã mai tînãrã: ,,Sexul este ceva natural (în Republica Dominicanã). Toţi o fac: taţii cu fiicele lor, fraţii cu surorile, nu le pasã. O fac cu oricine, nu le pasã despre cine e vorba sau ce vîrstã are. Sînt ca animalele. Asta e singura explicaţie pe care o gãsesc… Cînd o fatã împlineşte 10 ani, are mai multã experienţã decît… Ei bine, o americancã sau o irlandezã nu ajunge sã aibã atîta experienţã în toatã viaţa ei… Fetele învaţã cã acesta este modul prin care îl poţi menţine pe un bãrbat fericit. Este un lucru natural pentru ele, este un mod firesc de a le face plãcere bãrbaţilor” (Turist sexual american, Republica Dominicanã).

Alţii, impresionaţi neplãcut de tot mai intensa comercializare a turismului sexual din raiul lor turistic, preferã prostituate din ce în ce mai tinere: ,,Pe fetele mici, de 10-12 ani, nu le-aş putea descrie ca inocente, nu sînt inocente, dar sînt proaspete. Nu au atitudinea tîrfelor mai în vîrstã, care coboarã tot mai jos: folosesc un limbaj dezgustãtor; beau; sînt dure. Fetele mici nu au experienţã. Nu sînt dure, vor sã-ţi facã plãcere, nu ştiu la ce sã se aştepte, aşa cã ai parte de servicii mai bune din partea lor” (Expatriat german, Africa de Sud).

Unele stabilimente se bazeazã pe astfel de dorinţe şi asta rezultã din modul în care îşi prezintã prostituatele: ,,Într-una dintre vizitele mele la un salon de masaj important din Bangkok, stãteam confortabil pe hol şi discutam cu un asistent de acolo despre diversele atribute ale numeroselor fete din spatele peretelui de sticlã. Sã alegi pe cea care aratã mai bine dintr-un grup de 4-5 fete, într-un bar, este uşor. Dar sã o alegi pe cea mai bunã din cele peste 80 de fete aliniate, ca la inspecţie, pentru tine, este dificil“.

(va urma)

PATRICK BLACKDEN

COMENTARII DE LA CITITORI