TURISMUL SEXUAL (3)

in Lecturi la lumina ceaiului

 

 

Drujbe şi ciment (2)

Din pură întîmplare, ficatul lui Ridgeway fusese păstrat la Spitalul de Femei din Tokyo, locul unde i se făcuse autopsia, iar după arestarea lui Obara şi redeschiderea cazului Ridgeway, organul respectiv a fost analizat, pentru a se depista eventuale urme de cloroform. Testul a arătat niveluri toxice ale drogului, astfel încît Obara a fost acuzat că i-a dat lui Ridgeway o doză letală de droguri şi că, apoi, a violat-o.

Dar Poliţia a lăsat să treacă prea mult timp înainte de a-l acuza pe Joji Obara de uciderea lui Blackman: rămăşiţele ei erau într-o stare atît de avansată de descompunere, încît cauza morţii nu putea fi stabilită. De asemenea, poliţiştii nu aveau nici un martor al presupusei crime, deşi sugeraseră că ar avea o casetă video cu Obara agresînd-o pe victimă.

S-a afirmat că incompetenţa şi indiferenţa Poliţiei i-au permis japonezului să scape de justiţie şi înainte. În octombrie 1997, o damă de companie de origine britanică a sosit grav bolnavă la locul ei de muncă, Clubul ,,Cadeau“. Ea fusese la un dohan cu un client, despre care acum se crede că a fost Obara, şi bănuia că fusese drogată şi violată de acesta. Proprietarul clubului a dus-o la un spital, unde testele au arătat că funcţiile ficatului îi erau grav afectate. Apoi, a dus-o la Poliţie, pentru ca femeia să facă o plîngere pentru viol, dar poliţiştii au refuzat să deschidă un caz: el era proprietarul unui club, iar ea era o damă de companie. Orice s-ar fi întîmplat acolo, nici nu voiau să ştie.

Obara susţine că este nevinovat de orice acuzaţie, afirmînd, atunci cînd i s-a spus de descoperirea trupului lui Blackman, că Poliţia trebuie să îl fi pus acolo. Procesul lui a fost întîrziat timp de 1 an, cînd toţi avocaţii lui au renunţat la caz, şi se pare că judecarea sa se va mai prelungi o vreme.

„Singurul mod în care te-aş putea

avea ar fi să te droghez“ (1)

Joji Obara s-a născut în 1952, într-o familie coreeană săracă, din Osaka. Tatăl lui reuşise să devină, din adunător de deşeuri, şofer de taxi şi, investindu-şi economiile, a ajuns să îşi achiziţioneze un parc de maşini. El şi-a diversificat afacerea, devenind proprietarul unui lanţ de saloane de ,,pachinko“ (ceva intermediar între pinball si maşini automate), din care a făcut avere. Dar, în ciuda succesului său financiar, era conştient că, fiind coreean, va fi întotdeauna tratat ca un cetăţean de rangul doi, motiv pentru care i-a inspirat fiului său hotărîrea de a-şi depăşi condiţia şi de a-şi spori moştenirea; tînărul Obara, atunci cînd i s-a cerut să scrie un mesaj în albumul anual al liceului său, a notat că „educaţia este mai importantă decît numele de familie“.

Obara a urmat cursurile celui mai prestigios liceu din Japonia, tatăl său trimiţîndu-l să locuiască, împreună cu o menajeră, într-o clădire din Den’en Chofu, pe care o cumpărase special în acest scop. Cînd tatăl lui Obara a murit, i-a lăsat fiului, atunci în vîrstă de 17 ani, numeroase proprietăţi în Tokyo şi în Osaka. Obara a absolvit universitatea, obţinînd diplome în politică şi în drept, în 1981, şi a devenit cetăţean japonez naturalizat. Ca mulţi dintre semenii lui, se considera a fi în fruntea valului economiei japoneze, aflată în plină expansiune, el dispreţuind o slujbă stabilă într-o corporaţie, în favoarea speculaţiilor imobiliare, care s-au dovedit a fi dezastruoase. Compania lui de investiţii, denumită ,,Plant“, pe care a înfiinţat-o către sfîrşitul perioadei de boom economic, s-a prăbuşit răsunător, la începutul anilor ’90. Obara a fost salvat de mama lui, care încă deţinea lanţul profitabil de ,,pachinko“. După ce i-a plătit unui creditor aproximativ 33 de milioane în numerar, compania pare să fi devenit o faţadă pentru operaţiunile de spălare de bani ai celor din Yakuza.

Obara a continuat să trăiască pe picior mare, chiar dacă locuinţa din Den’en Chofu începuse să se deterioreze, şi 3 maşini sport luxoase, pe care nu le folosea, ruginiseră în garaj. A devenit o făptură a nopţii, dînd tîrcoale prin Roppongi, în Ferrari-ul său, sau în Rolls-Royce-ul Silver Cloud, de culoare roşie; dosarele Poliţiei arată că aproape toate convorbirile lui telefonice erau făcute între lăsarea serii şi zorii zilei.

Înainte de arestarea din 2000, Obara mai avusese probleme cu Poliţia în 1998, cînd fusese arestat într-o toaletă pentru femei, în oraşul Shirahama, de pe malul mării. El a fost surprins cînd se tîra pe jos si încerca să filmeze o femeie în timp ce ea urina; pentru această infracţiune, a fost pus sub acuzare şi a fost amendat cu echivalentul a 75 de dolari.

(va urma)

PATRICK BLACKDEN

COMENTARII DE LA CITITORI