Turnători reinventaţi

in Lecturi la lumina ceaiului

 

Cît de mult s-a lăudat fostul preşedinte cu ,,reforma Justiţiei”! Era una din sintagmele lui preferate, pe care o slobozea ori de cîte ori avea prilejul – şi seara, şi dimineaţa, şi treaz, şi matrafoxat, vorba lui Mircea Badea. Acum, parcă a mai rărit-o: poate că ex-marinarul se teme ca nu cumva protejata lui, Elena Udrea, să ciripească, din arest, ceva compromiţător la adresa lui. Sărmana femeie suportă cu greu regimul din puşcărie, unde zace, de ceva timp, alături de Alina Bică, fosta şefă a DIICOT, cu care acum 1 an, de Ziua Îndrăgostiţilor, vizita oraşul luminilor şi petrecea clipe de neuitat la cumpărături. Deh, timpul trece, viaţa se schimbă şi se mai schimbă şi oamenii. Acum, Matrozul a început să se agite, fiind conştient că nu mai are puterea de altădată – unii se pare chiar că l-au părăsit, precum acest Florian Coldea, un alt copil de suflet al său, pe care l-a făcut staroste peste SRI, avansîndu-l, în timp record, din maior, în ditamai generalul cu 3 stele. Arderea etapelor a devenit, la noi, cutuma instaurată de justiţia băsesciană: dacă eşti de-al nostru, o să-ţi fie bine! Păi cîţi generali de paie n-au făcut Băsescu şi ai lui, pe bandă rulantă, de parcă prin Serviciile Secrete, prin Poliţie şi prin Armată s-au strîns toate geniile? Problema este: ce te faci atunci cînd omul pe care l-ai promovat – de exemplu, acest Coldea – te trădează şi trece, cu arme şi bagaje, în tabăra ,,guralivului” Iohannis, urmaşul tău la Cotroceni? Atunci se schimbă calimera. Simţi că se rupe ceva în tine şi începi să conştientizezi că se dărîmă şandramaua. Cam astea sînt sentimentele pe care, probabil, le trăieşte Traian Băsescu în aceste zile.

Ne amintim cît de aspru şi de virulent a fost criticată Securitatea. Cu cîtă indignare şi mînie proletară a fost înfierată această structură de bază a vechiului regim. Şi, mai ales, cît de vehement au fost acuzaţi turnătorii, adică acei oameni nedemni, care susţineau Puterea de atunci şi căutau să o consolideze, turnînd nu fundaţii de casă, ci noi temelii la construirea socialismului multilateral dezvoltat. Culmea e că, dintre cei care strigau cel mai tare ,,Hoţii!”, mulţi s-au dovedit a fi ei înşişi nişte turnători de frunte. Se bănuieşte, nu fără temei, că Traian Băsescu ar fi activat în rîndul turnătorilor, încă din liceu. Nu băgăm mîna în foc că aşa au stat lucrurile, dar lumea e mică, şi rea. Sînt cîţiva oameni care susţin că fostul lup de mare ar fi fost, în tinereţile sale eroice, un turnător fruntaş. Dar, de fapt, ce este un turnător? În aparenţă, el este un om obişnuit, care trăieşte printre noi, munceşte alături de noi, care vorbeşte cu tine de parcă ţi-ar fi prieten – ce mai! – un om bun, în care simţi că poţi avea încredere. Numai că el… toarnă. Pe vremuri, o făcea la Securitate, acum, ,,ciripeşte” la SRI sau la alte structuri similare, aşternînd, cuminte, pe hîrtie: cu cine te-ai întîlnit, ce-ai vorbit, cu cine de plimbi, cu cine îţi petreci momentele intime. Totul. Amănunţit. Pentru că el te urmăreşte, uneori, cu mijoace specifice, din umbră, e mereu pe urmele tale, pentru ca să se ştie totul despre tine. Şi, mai cu seamă, ca să le fie bine lor, turnătorilor, care primesc, pentru strădania lor, diverse avantaje şi bani. Că doar n-or turna degeaba, ce mama dracu’!

Eram înclinaţi să credem că am cam scăpat de această specie abjectă de oameni. Se pare, însă, că nu, nici vorbă! Ei, turnătorii, au renăscut din cenuşă, ca legendara pasăre Phoenix. Au fost reinventaţi, oficial, de sistemul ticăloşit, adică de DNA şi SRI. Cum? Simplu. Domnii procurori se servesc de domnii infractori, care au plăcerea şi interesul să toarne. Pe cine? Pe tovarăşii lor de nelegiuri, infractori ca şi ei! Uite-aşa, spre exemplu, Nelu Iordache, după ce a turnat din pîrnaie, a fost iertat de cîteva dintre capetele de acuzare. La fel a procedat şi Dinu Pescariu, fostul sportiv, un tenisman ceva mai talentat decît actualul prezident, jucător amator, dar şi nea Stelică, ăl mai mare penal din sînul clanului băsist, Udrea-Cocoş et Comp. A turnat şi ex-ministrul Gabriel Sandu, iar, drept răsplată, e încă pe-afară. Şi exemplele, desigur, s-ar putea înmulţi. Veţi spune: ce vă deranjează? Păi, ne deranjează faptul că a fost reinventat turnătorul de profesie, sau de conjunctură. Cît de dreaptă este acea justiţie care îi exonerează pe unii infractori de anumite fapte, pentru ca, pe baza denunţurilor acestora, să-i înfunde pe alţi penali? E greu să înţelegem ce fel de justiţie democrată este asta. Ne gîndim, acum, la momentul în care Elena Udrea va începe să dea drumul la ciripitoare, adică la informaţii. Că dumneaei ştie multe şi e legată ombilical de cel ce a promovat-o şi a protejat-o vreme de 10 ani. Atunci cînd ea se va hotărî să vorbească, s-ar putea să aflăm multe, iar Nea Traian va rămîne, gol-goluţ, în faţa noastră, în toată hidoşenia şi monstruozitatea făpturii sale.

GEORGE MILITARU

COMENTARII DE LA CITITORI