OUG cu iz electoral

in Polemici, controverse

Sîntem în an electoral, iar Gabriela Firea, actualul primar al Capitalei, și-a cam epuizat durata de viață în PSD, așa că acum dorește să își găsească un loc cald ori în alt partid, ori acasă, în Voluntari. Cum ea, familia ei și poate și alții din anturaj, au interes major ca taximetria să fie în continuare baza transportului în București, actualul primar întinde o capcană de zile mari Guvernului PSD al țării. Cu ceva influență și crize femeiești, îi pune pe taximetriști să blocheze piața Victoriei, pe motiv că UBER le face zile grele. Mai mult, îi sare lui Dăncilă la gît pentru a o determina să rezolve problema taximetriei dar si a blocarii orasului de catre masinile celor care ii protejeaza. Toate acestea în timp ce pozează în sfînta Firea, zicînd ca ea vrea binele orașului.

Bun, deci 300 de mașini de taxi blochează Capitala pentru a nu avea concurență pe această piață. Mint cu nerușinare că UBER nu plătește taxe, cînd, de fapt, compania își îndeplinește obligațiile față de statul român de cînd e aici. Mesajele celor care îi reprezintă pe taximetriști, în final ale  proprietarilor politici ai acestora, sînt minciuni și dezinformări. Una dintre ele este cea conform căreia șoferii UBER nu eliberează bon fiscal, cînd în realitate, totul se face prin transfer bancar în baza facturilor și chitanțelor emise. Toți cei care au mers cu UBER știu asta, așa că minciunile Firea&Co nu țin deloc la populație.

Dar unde bate, de fapt, Firea? Păi să ne gîndim așa. În București, pe timp de zi, sînt mii, zeci de mii de oameni care folosesc UBER ca mijloc de transport. Numărul estimat de clientelă UBER în București depășește 600.000 de indivizi, toți majori, cu cont bancar și cu drept de vot. Bineînțeles, fără să punem la socoteală șoferii UBER, care fac un ban cinstit de pe urma acestor practici. Bun, deci ce vrea Firea? Păi dacă în timpul guvernării Dăncilă, UBER va fi scos de pe piață, PSD nu va mai cîștiga în veci Capitala, nici acum și nici în următorii zeci de ani, pentru simplul motiv că vor fi responsabili de blocarea definitivă a transportului de persoane, lăsînd bucureștenii victime sigure la mîna taximtriștilor avizi de bani. Observați că Firea știe acest lucru și nu dă nici un semn că ar plănui scoaterea din cărți a companiei UBER, și trimite cartoful fierbinte către Guvern, către PSD. Și dacă naiva de Dăncilă și ,,patriotul” Dragnea vor face prostia să interzică UBER, populatia va asocia cu ei dezastrul ce va urma. Cine cîștigă? Firea&Co, pe cel puțin două planuri. Unul, firma de taxi la care ea și familia ei se zvonește că sînt parteneri și al cărei nume de pasăre nu-l dăm aici. Și mai cîștigă și un tun de imagine motivînd că nu ea a interzis UBER, ci PSD-ul. Să nu uităm că Ponta, un fost premier, cînd se punea problema ca UBER să se interzică, declara că acest fapt ar însemna un dezastru pentru București. Acum, că Firea este cu un picior la el în partid, ce poziție va adopta?

Să o scurtăm, așadar. PSD are în brațe un OUG fierbinte care îl va duce lejer în jos, cel puțin în București și în alte orașe din țară, mai ales în cazul interzicerii UBER. Iar cei care i-au pus „cartoful” în brațe, vor cîștiga imagine și multe voturi la alegerile care urmează. Poate pe lîngă Dăncilă va exista vreo minte luminată care îi va arăta cîte voturi pierde dacă merge pe mîna UBER, adică nici unul, sau cîte alegeri va pierde PSD-ul în următorii 10 ani, în București, Timișoara, Iași, Brașov și Cluj, dacă îl vor interzice.

Este simplu, este… electoral.

Își permite PSD să piardă minim 600.000 de voturi în București? Se pare ca da, din moment ce isi asuma o decizie care ne va intoarce cu 30 de ani in urma.

A.T.

Păreri și opinii