Ucraina trebuie să dea înapoi ce nu este al ei

in Interviu

Interviu cu Vladimir Jirinovski, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Rusia şi candidat pentru funcţia de preşedinte al Federaţiei Ruse la alegerile din martie 2018.

Vladimir Volfovici Jirinovski este un politician rus, deputat, avocat şi fost vicepreşedinte al Dumei de Stat (Parlamentul Rusiei) între 2001 şi 2011. Jirinovski este fondatorul şi liderul Partidului (ultra-naţionalist) Liberal Democrat.

Vladimir Jirinovski şi-a anunţat oficial candidatura pentru funcţia de preşedinte al Federaţiei Ruse din partea PLD la alegerile de anul viitor, avînd ca obiectiv atingerea a cel puţin 30% din voturi.

Conform unui sondaj publicat de către Fundaţia de Opinie Publică, 8% dintre respondenţi sînt gata să voteze liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia Vladimir Jirinovski, 4% – liderul Partidului Comunist, Ghenadie Zyuganov. În acelaşi timp, 67% dintre ruşi sînt gata să voteze pentru actualul preşedinte Vladimir Putin.

Cu prilejul desemnării sale pentru cea mai înaltă funcţie în stat, Vladimir Jirinovski a avut amabilitatea de a ne răspunde la cîteva întrebări, legate atît de relaţia României cu Federaţia Rusă, cît şi de actuala conjunctură geopolitică.

* Dan Alexandru: În primul rînd, cum aţi descrie în cîteva cuvinte relaţiile actuale dintre ţările noastre şi cum credeţi că acestea vor evolua în situaţia politică internă actuală?

* Vladimir Jirinovski: În România, au fost desfăşurate elementele sistemului american de apărare antirachetă, mai mult decît atît, există o ameninţare că rachetele din aceste sisteme pot fi înlocuite cu cele cu care se poate ataca. Acest lucru, desigur, subminează încrederea dintre ţările noastre.

* D.A.: În perioada anterioară anului 1990, economiile României şi Rusiei au fost interdependente, ambele ţări fiind membre ale Tratatului de la Varşovia. În contextul actual, care consideraţi că vor fi paşii necesari pentru consolidarea relaţiilor economice dintre România şi Rusia?

* V.J.: Pe timpurile Uniunii Sovietice, ţările Tratatului de la Varşovia trăiau mai bine decît în prezent ele trăiesc în UE. Noi înşine am dezvoltat industria în aceste ţări şi achiziţionam producţia. Am avut un ciclu unitar de producţie. Ţările din Europa de Est erau ţări socialiste cu o dezvoltare avansată. Acum, multe dintre ele au ajuns să fie în marginea Europei, industriile nu mai sînt o necesitate, mulţi oameni şi-au pierdut locurile de muncă şi au fost forţaţi să caute refugiu în Europa de Vest, unde este nevoie de ei doar ca servitori sau ca persoane care să execute cele mai murdare activităţi de muncă, cu o calificare redusă. În plus, sînt obligate să accepte migranţi din Africa. Dar aceasta este o alegere independentă.

* D.A.: În 2014, aţi afirmat: „Este timpul să aducem înapoi pămîntul rusesc sub pavilionul Rusiei, care, în mod evident, nu este teritoriul Ucrainei de Vest – un teritoriu care, în timpul regimului stalinist, a fost corect anexat de către Uniunea Sovietică pentru a opri înaintarea armatei germane (…) să fie reîntors Poloniei, Ungariei şi României“. Credeţi că recuperarea teritoriilor româneşti care sînt, în prezent, o parte a Ucrainei şi mă refer aici la nordul Bucovinei şi la Budjak, este o iniţiativă legitimă a Guvernului României?

* V.J.: Este o iniţiativă absolut legitimă. Pînă în Secolul al XIX-lea, Ucraina nu exista chiar deloc, ea este o republică artificială. Limba ucrainiană, ca atare, a fost creată în Austria de academicianul rus Gruşevski. Întregul teritoriu al Ucrainei moderne este un mare mozaic colectat din ţinuturile ţărilor vecine. De cele mai multe ori, desigur, sînt cele ruseşti, dar, de asemenea, şi româneşti, poloneze, maghiare… Dacă astăzi Kievul doreşte să fie într-adevăr o ţară independentă, de sine stătătoare, atunci Ucraina trebuie să-şi plătească datoriile şi să dea înapoi tot ce nu este al ei. Inclusiv, României – Bucovina de Nord.

* D.A.: Cum credeţi că ar trebui rezolvată această situaţie, deoarece între timp Crimeea s-a reîntors la Federaţia Rusă?

* V.J.: Aceasta ar putea fi o acţiune voluntară a Kievului. Să presupunem că ei vor să-şi elibereze conştiinţa şi să înceapă totul de la capăt, să-şi plătească datoriile. Mai ales că cea mai mare parte a populaţiei din teritoriile disputate se auto-asociază mai mult cu statele vecine. De exemplu, în raionul Gertsaevsky, raioanele Novoselitskiy, Glyboksky, marea majoritate a populaţiei şi aşa vorbeşte româneşte, se consideră români. Aceasta poate fi sub forma unor referendumuri; aşa cum vor decide localnicii, aşa va şi fi.

* D.A.: Sînteţi de acord că teritoriile ocupate de Uniunea Sovietică în 1940 ar trebui să fie reîntoarse României, mai ales că Pactul Molotov – Ribbentrop a fost anulat oficial la 21 iunie 1941, cînd Germania a atacat URSS?

* V.J.: Dacă vom anula aceste acorduri, atunci haideţi să reconsiderăm şi prăbuşirea Imperiului Rus în 1917. A fost, de asemenea, ceva absolut ilegitim, şi multe ţări vestice apoi au invadat Rusia, contribuind ca noi să pierdem multe ţinuturi original autohtone ale ruşilor. În anii celui de-al Doilea Război Mondial, România a luptat împotriva Rusiei, şi în ciuda acestui fapt, URSS, deja din 1944, a început să ofere românilor ajutor consistent, pentru a facilita situaţia cu foametea din ţară. Toate deciziile legate de teritorii au fost legalizate în cadrul dreptului internaţional după război.

* D.A.: În prezent, situaţia internaţională tinde să restabilească o versiune puţin diferită a Războiului Rece, mai ales că din punct de vedere geopolitic au apărut noi jucători şi mă refer aici la China şi India, dar şi la Uniunea Europeană. Trupele NATO se află la graniţa cu Rusia, există tensiuni în Peninsula Coreeană, în Siria războiul este departe de a se sfîrşi. Ucraina, un stat ortodox, este încă copleşită de incertitudine. Credeţi că sîntem în pragul unui război mondial?

* V.J.: Este posibil să se întîmple un nou Război Mondial. Este puţin probabil ca acesta să fie un conflict direct între Moscova şi Washington, acesta va fi un război local, dar cu implicarea mai multor puteri. Dacă acesta se va desfăşura în Europa de Est, el va afecta în primul rînd ţările din Europa de Est, care vor deveni în mod inevitabil un poligon pentru acest război. Şi în primul rînd, vor suferi cei care au acceptat să găzduiască trupele NATO şi sistemele americane de apărare antirachetă.

Dar sînt posibile şi alte puncte. Aceeaşi Coreea de Nord poate fi folosită de americani pentru declanşarea unui război împotriva Chinei. Cel mai puternic focar ar putea fi un război între India şi Pakistan – ambele ţări posedă arme nucleare. Potrivit experţilor, conflictul nuclear dintre ei ar putea duce la moartea a 200 de milioane de oameni. Situaţia în lume este instabilă. Nu poţi nega acest lucru.

Cea mai bună opţiune este de a reorienta relaţiile internaţionale spre sud. SUA sînt preocupate numai de continentul lor. Europa se ocupă de Africa, Rusia – de Orientul Mijlociu, Asia ca sferă de influenţă va fi împărţită de Japonia şi China. Şi, în acelaşi timp, de-a lungul liniei Vest-Est, să se păstreze relaţii destul de reci, de parteneriat, nimic mai mult.

* D.A.: Anul viitor se vor organiza alegeri prezidenţiale, iar dvs. deja v-aţi anunţat candidatura pentru funcţia de Preşedinte al Federaţiei Ruse. Ce va face Preşedintele Vladimir Jirinovski pentru a îmbunătăţi relaţiile cu Uniunea Europeană şi NATO, şi în special cu România?

* V.J.: Europa de Est ar trebui să fie neutră, să se abţină de la găzduirea trupelor şi armelor străine, iar noi garantăm că nu vom ataca niciodată. De fapt, niciodată în istorie Rusia nu a purtat războaie agresive în Europa, doar de apărare, sau în ajunul celui de-al Doilea Război Mondial, doar acelea care ar fi trebuit să sporească securitatea URSS împotriva ameninţării din partea Germaniei. La urma urmei, puterile occidentale au fost acelea care au intrat primele într-o conspiraţie cu Hitler, semnînd Tratatul de la München. Am creat un tampon teritorial pentru a împinge la maximum graniţele de la Moscova.

Noi am elaborat un scurt program în care sînt expuse principiile de bază ale unei ordini internaţionale, spre care este necesar să ne îndreptăm.

 • Încheierea unui tratat mondial privind ordinea mondială.
 • Doar republici, fără nici un fel de monarhii.
 • Federalismul ca principiu universal pentru toate ţările. Centrul să rezolve doar şapte probleme: de apărare, de politică externă, finanţe, transport, comunicaţii, energie, mediu. Orice altceva să fie decis pe teren.
 • Toate statele au caracter laic, nici o influenţă a nici uneia dintre religii.
 • Naţiunile despărţite trebuie să se reîntregească: ruşii, coreenii şi alţii.
 • Drepturile femeilor, copiilor, persoanelor cu handicap, bătrînilor trebuie să fie protejate pretutindeni.
 • Nici o discriminare a minorităţilor: naţionale, religioase, rasiale, sexuale etc.
 • Să fie exclusă aplicarea violenţei în relaţiile internaţionale sub orice formă şi sub orice pretext.
 • Nici o modificare a frontierelor, fără consimţămîntul ambelor părţi. A nu se confunda cu dezbaterile despre reîntregirea naţiunii.
 • Secolul XXI este un secol de vindecare de rasism, colonialism, fascism, comunism, radicalism religios, globalism, autoritarism, regimuri de monarhie, regimuri monopartite, dictaturi în orice formă. Este timpul pentru vindecare!
 • Pe toată planeta să fie stabilit un cult al familiei, al dragostei pentru copii, respectului faţă de cei vîrstnici. Să fie elaborată o aversiune puternică faţă de înşelăciune, fraudă şi manifestări ale intenţiilor criminale.
 • Omenirea are nevoie de o lume multipolară, cu mai multe tipuri de relaţii între straturile sociale, pluralistă, fără presiuni, fără spălare a creierelor, fără crearea de zombi. Toate problemele necesită să fie rezolvate prin referendumuri folosind cele mai noi tehnologii, fără a ieşi din casă, prin intermediul smartphone-urilor.

* D.A.: În 2012, atunci cînd aţi vorbit cu unii reprezentanţi ai Partidului Comunist, aţi spus: „Lenin este cel mai mare asasin al Omenirii“. Dacă deveniţi Preşedintele Federaţiei Ruse, aveţi în vedere demolarea Mausoleului lui Lenin?

* V.J.: Noi sugerăm ca Lenin să fie scos afară şi să fie îngropat în mormîntul mamei sale sau al tatălui său, aşa cum voia el însuşi. Mausoleul trebuie să fie transformat într-o tribună pentru evenimente solemne, cum ar fi parăzile. În plus, este necesar să scoatem toate celelalte morminte (toată necropola) din Zidul Kremlinului. În Piaţa Roşie, în mod periodic, au loc evenimente de masă, în timpul iernii se organizează un imens patinoar, tîrguri etc. Practic, deci, toate acestea se ţin într-un cimitir. Trebuie să rezolvăm acest lucru: oamenii trebuie să-şi doarmă somnul de veci în pămînt, iar Piaţa să nu se transforme într-un cimitir.

* D.A.: Care sînt relaţiile dvs. cu Vladimir Putin, actualul Preşedinte al Federaţiei Ruse, şi cum credeţi că acestea vor evolua în contextul viitoarelor alegeri prezidenţiale?

* V.J.: Multe lucruri le-a făcut în mod corect. Dar LDPR (Partidul Liberal Democrat din Rusia) are, eu am alt program. Noi dorim ca politica externă a Rusiei să fie mai aspră, să dăm mai multă libertate mediului de afaceri, să reducem impozitele şi să facem creditele mai ieftine. În acelaşi timp, multe ramuri ale industriei, din contră, necesită să fie naţionalizate, de exemplu, energia, producţia de zahăr, alcool, tutun, administraţia locuinţelor şi serviciilor comunale, industria grea. Într-o ţară atît de imensă şi rece ca Rusia, afacerile private nu pot face faţă acestora. Numai statul poate gestiona în mod eficient un astfel de gigant.

* D.A.: Vă mulţumesc!

„Adevărul istoric arată că Rusia nu a invadat, niciodată, Europa“

Păreri și opinii