Ultima şi cea mai periculoasă provocare UDMR-istă: crearea unui stat în stat, prin autonomia judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş (1)

in Pentru împrospătarea memoriei

Aduc la cunoştinţa Parlamentului şi a opiniei publice că politica iredentistă a organizaţiei U.D.M.R. a intrat într-o fază de o periculozitate extremă. Ani de zile am atras atenţia că acest comando de factură horthystă nu urmăreşte altceva decît sfîrtecarea teritorială a României, dar tot noi, patrioţii români, am fost ştampilaţi ca extremişti, şovini, cripto-comunişti, antioccidentali ş.a.m.d. În inconştienţa lor, unii politicieni şi reprezentanţi ai mass-media au lansat chiar formula conform căreia de ambele părţi ar exista extremişti – şi români, şi maghiari. Ideea este de o stupiditate fără margini, nici nu merită comentată, decît, poate, printr-o comparaţie metaforică – e ca şi cum un trecător ocazional vede cum arde o casă şi cere Poliţiei să-i pedepsească, în egală măsură, şi pe incendiatori, şi pe cei care se luptă să stingă vîlvătaia. Cam acesta e raportul de la cauză la efect, prea puţini au avut onestitatea să recunoască un adevăr elementar: dacă U.D.M.R.-ul n-ar provoca, în permanenţă, şi n-ar isteriza populaţia României, nimeni n-ar avea de obiectat nimic. Dar, a fost evident, încă de la începutul anului 1990, că există mai multe planuri de culpabilizare a patrioţilor români, de vînare şi excomunicare a lor, pentru a fi compromis orice demers în favoarea apărării integrităţii teritoriale a României. Politica „paşilor mărunţi”, promovată cu o tenacitate diabolică de U.D.M.R., la comanda Budapestei, a intrat, în aceste zile, în faza crimei de înaltă trădare. Este vorba despre elaborarea Statutului de Autonomie a Ţinutului Secuiesc – proiect redactat de purtătorul de cuvînt al U.D.M.R., senatorul Csapo Joszef.

Este acelaşi domn Csapo Joszef – aici, în sală – care încerca să ne tot amăgească şi să ne ţină de vorbă, în urmă cu cîţiva ani, cum că noi, românii, n-am tradus bine nişte documente de-ale lor şi comitem erori de interpretare. Pentru că asta a fost politica U.D.M.R.-ului vreme de aproape 8 ani, pe banii contribuabilului român; unii, ceva mai diplomaţi, ne-au tot intoxicat cu minciuni şi cu aere naive, iar alţii, ceva mai primitivi, şi-au făcut programul terorist. Asigurîndu-vă că este vorba de un document strict autentic, care centralizează aspiraţiile de ani de zile ale U.D.M.R., voi reproduce cîteva dintre cele 130 de articole: Articolul 1. Ca expresie a identităţii sale istorice, Ţinutul Secuiesc se constituie în comunitate autonomă. (…) Articolul 4. Teritoriul regiunii autonome cuprinde: actualele judeţe Covasna şi Harghita precum şi Scaunul istoric – Mureş, care aparţine de judeţul Mureş. (…) Articolul 10. În ţinutul Secuiesc limba maghiară are acelaşi statut ca şi limba oficială a statului. (…) Articolul 11. Descrierea drapelului Ţinutului Secuiesc. Prezentul statut de autonomie garantează utilizarea liberă a simbolurilor naţiunii maghiare, precum şi altor comunităţi naţionale, minoritare în Ţinutul Secuiesc. (…) Articolul 13. Proiectul de statut de autonomie a regiunii este dezbătut de adunările alegătorilor şi zonelor secuieşti, aprobat prin referendum de cetăţenii cu drept de vot şi înaintat, de către deputaţii şi senatorii aleşi, Parlamentului României, în scopul legiferării acestuia. (…) Articolul 14. În cazul respingerii sale de către Parlament, reprezentanţa democratică a regiunii poate apela la instituţiile internaţionale competente, pentru găsirea unui remediu. (…) Articolul 17. Autoguvernarea Ţinutului Secuiesc şi statutul de autonomie pot fi desfiinţate doar prin referendum. (…) Articolul 24. Preşedintele Ţinutului Secuiesc reprezintă regiunea. Preşedintele Ţinutului Secuiesc este ales prin vot direct şi secret pentru o perioadă de 4 ani. (…) Articolul 50. Consiliul de Autoguvernare poate înfiinţa o Poliţie independentă, corespunzător prevederilor legale. Şi-aşa mai departe, pînă la articolul 130.

CORNELIU VADIM TUDOR

(15 septembrie 1997, plenul Senatului României)

Păreri și opinii