Un adevăr care trebuie spus: cît a costat mitingul – şi cum ne schimbă istoria

in Editorial

Motto: „Dacă Europa continuă în acest fel, nici un european din orice parte a lumii nu poate merge în siguranţă pe stradă”. (Recep Tayyip Erdogan)

O doamnă pe care o respect enorm, Ecaterina Andronescu, făcea înainte de mitingul violent din 10 august o declaraţie interesantă: „Cînd există asemenea manifestări publice, autorităţile, cei care guvernează trebuie să fie extrem de atenţi şi să încerce să remedieze lucrurile care se reproşează”. Ecaterina Andronescu ar fi avut dreptate cu o singură condiţie: dacă s-ar fi cerut ceva ce se putea „remedia”! Dacă ar fi fost revendicări pe care guvernul să le poată lua în considerare, adaptîndu-şi propriul program, chiar dacă fusese votat în forma prezentă de o majoritate (populară). Or, nu a fost cazul – singura cerinţă concretă a fost demisia guvernului, chestiune politică – precum şi a parlamentului (alegeri anticipate), o cerinţă neconstituţională. Or, pentru chestiunile politice, autorităţile nu au ce „remedia” –, ci asta o pot face cetăţenii, prin vot, cînd sînt alegeri, nu altcîndva.

Sînt de acord, însă, că guvernul, autorităţile, ar trebui să le explice protestatarilor, cînd e cazul, că asemenea „solicitări” sînt neconstituţionale şi ilegale. Inclusiv expunerea lor cu scop incitator şi promovarea lor publică (într-o manifestaţie şi ea neautorizată) sînt ilegale.

Dar autorităţile au tăcut şi tac… În schimb, au lăsat şi vor lăsa să fie ocupată ilegal cea mai importantă intersecţie din Capitală, alocă resurse mari ale SMURD, ale Jandarmeriei, Poliţiei etc. – toate acestea reprezentînd costuri imense! Acum am ajuns la „Next level” – sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, unele rănite şi spitalizate, inclusiv din rîndul jandarmilor, apoi daune provocate unor clădiri, distrugeri şi incendieri… „Mitingul Diasporei”, ce să vezi!…

Ridicol sau nu, dar real – statul va fi acţionat în instanţă de cetăţenii care au fost afectaţi de acţiunile forţelor de ordine. Şi, chiar dacă au participat la o acţiune neautorizată/ilegală, chiar dacă nu au luat în seamă avertizările jandarmilor, chiar dacă etc., etc. – este foarte posibil ca instanţele să decidă „despăgubiri” – adică alţi bani pe care statul va trebui să-i plătească. Statul, adică noi toţi!

Deci, întrebarea este cine plăteşte pentru toate acestea? Evident, populaţia, dar cum? Simplu – sînt luaţi bani din alte domenii, pentru a fi plătite cheltuielile susmenţionate. Evident, nu se rezolvă nimic, decît se dă gir unor manifestări în afara legii, un gir pentru demersuri ale unor oameni aflaţi în eroare. În atari condiţii, este în stare guvernul să prezinte o socoteală (aproximativă, evident) a cheltuielilor administraţiei centrale şi a celor locale pentru o asemenea „manifestare”, cum a fost cea din 10 august? Dar pentru una „soft”, cum a fost cea din 11 august? Desigur, tot neautorizată. Cred că ar fi foarte bine să cunoască toată lumea această socoteală – mai ales cei care au dat girul votului lor coaliţiei de guvernare.

Revenind la declaraţia Ecaterinei Andronescu şi la atitudinea autorităţilor, ei bine, acest „protest” nu a apărut spontan, ca urmare a vreunei măsuri care a nemulţumit, ci a fost pregătit de multe luni – există promotori ai mesajelor, dar mai ales foarte mulţi instigatori. Îi numesc aşa, pentru că nu au revendicări – ci instigări, unele politice, dar mai ales multe, foarte multe ilegale! Sigur, este greu de înţeles care este statutul Facebook sau al altor medii de „socializare”, dar cert este că, în cazul de faţă, sînt transmiţători ai mesajelor instigatoare la ură, dezbinare, violenţă, scandal, provocări la fapte ilegale şi multe, enorm de multe invective, trivialităţi, obscenităţi. Violenţă sub toate formele! Or, prin aceşti „transmiţători” s-a organizat şi actualul protest! Adică prin diverşi instigatori, impostori sau persoane direct interesate să pună presiune asupra autorităţilor – unii avînd motivaţii financiare, adică datorii enorme la stat! Păi, pentru toate astea să plătească populaţia? Repet, barem să se ştie CÎT se plăteşte. Vorba aceea: „Trădare, trădare, dar să ştim şi noi!”.

În rest, ce să le spui unora care vin – din ţară sau de aiurea – doar să strige „M*ie!”?… Că sînt autorii unei jigniri naţionale atunci cînd scîrbesc Piaţa Victoriei cu strigătele lor triviale, cu fecalele aruncate asupra militarilor, cu obscenităţi pe care le consideră „protest”? Da, părerea mea este că oricine comite un asemenea gest oribil, într-un loc precum Piaţa Victoriei, este demn de dispreţ!

Piaţa Victoriei îşi trage numele de la trecerea armatei Independenţei, la 1878; acum, fiecare dintre cei care au dat gură scîrboşeniei a transformat Piaţa Victoriei în locul unde trivialitatea şi obscenitatea, radicalismul schizofrenic şi dezbinarea decerebrată şi-au făcut loc în istoria (politică) a României. În anul Centenarului! Ce ruşine! Dar şi mai mare ruşine este ca restul, care nu acceptăm aşa ceva, indiferent de opţiunea politică, să nu luăm atitudine fermă. Chiar şi împotriva partidelor pe care le susţinem dacă nu se delimitează, dacă nu resping asemenea manifestări. Iar guvernul are obligaţia de a prezenta cetăţeanului cît îl costă aşa-zisul „drept democratic” al unora de a insulta Guvernul, partidele, Parlamentul şi chiar electoratul care are alte convingeri. Ca să nu mai spun că guvernul ar trebui să facă să fie respectată legea. Asta dacă e guvern, nu cîrpă de şters fecalele aruncate asupra reprezentanţilor săi, militarii jandarmi.

Da, ştiu, se spune că libertatea de a protesta e mai importantă decît orice, că a susţine ordinea de stat e ceva ce ţine de Putin sau Erdogan, de Rusia sau Turcia. Nu, e opinia fermă a unui naţionalist român – care, ce-i drept, apreciază şi invidiază fermitatea şi patriotismul conducerii Rusiei sau Turciei faţă de marile lor naţiuni, de modul în care apără demnitatea şi valorile tradiţionale ale ruşilor sau turcilor. Care, culmea, în cazul ruşilor, erau de aproape 2.000 de ani şi ale noastre, ale românilor. Spun „erau”, pentru că, sigur, România a preferat calea „Occidentului”, cu toate „valorile europene” binecunoscute – şi mai ales bine plătite din sărăcia românilor. Şi din conştiinţa lor. Dar asta e altă problemă, poate mult mai mare.

DRAGOŞ DUMITRIU

 

Sătui de parteneriatul cu SUA (Sărăcire, Umilire, Antiromânism)

Păreri și opinii