Un băsist rar, maestru

in Lecturi la lumina ceaiului

Motto: „A lăsat moştenire un început de stat de drept“. (Ion Cristoiu)

 

Aşa concluziona, doct şi cam sîsîit, Ion Cristoiu, despre Traian Băsescu, aflat la capătul a 10 ani de mandat prezidenţial, într-o emisiune (1 noiembrie a.c.) a postului, vădit probăsist, Realitatea TV. Aşadar, ziaristul Cristoiu, care a declarat că, în 2004, era susţinătorul lui Adrian Năstase şi că, abia în 2009, subit, s-a sucit – c-aşa e domnia-sa, cam sucit – a rostit această propoziţie memorabilă: ,,Traian Băsescu ne-a lăsat moştenire un început de stat de drept“. Credem, totuşi, că era mai interesant dacă afirma – pe cuvîntul său de maestru gazetar, de formator de opinie ş.a.m.d. – că Băsescu ne-a lăsat nu doar un început, ci un stat de drept pe deplin funcţional, aşa cum nici cei mai mari idealişti democraţi nu l-au visat, în ţara în care au domnit, cîndva, Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul, Cuza-Vodă, regii Carol I şi Ferdinand Întregitorul.

Carevasăzică, domnul Ion Cristoiu consideră ca fiind ,,rodnică“ domnia de un deceniu a lui Traian Băsescu, iar pe acesta îl vede – nici mai mult, nici mai puţin – drept un brav conducător, care, timp de 10 ani, s-a luptat să instaureze democraţia şi o justiţie independentă pe plaiurile mioritice, ,,fericindu-ne“, la sfîrşitul celor 2 mandate de preşedinte, cu ,,un început de stat de drept“. Probabil, domnul Cristoiu crede că toţi românii, care s-au săturat pînă peste cap de ,,statul de drept“ al lui Băsescu, sînt fie proşti, fie naivi. El uită că (ne)omul care s-a declarat preşedintele tuturor românilor a luptat vîrtos nu împotriva corupţiei, ci a adversarilor săi, mai mult sau mai puţin corupţi, şi că Justiţia, pe care se laudă că a făcut-o independentă, a lucrat doar pentru el, pentru familia lui şi pentru camarila din jurul său: Udrea, Berceanu Videanu, Anastase, Blaga, Falcă şi mulţi alţii, toţi de aceeaşi factură. Atît de mult a iubit el Justiţia, încît a instaurat cea mai neagră perioadă din istoria ei post-decembristă. Atît de tare a iubit Poporul Român, încît l-a dispreţuit tot timpul, i-a tăiat din salariile şi pensiile de mizerie, în numele unei necesităţi de austeritate tembele (despre care, astăzi, liderii europeni şi majoritatea specialiştilor economici recunosc că a fost o politică greşită), lăudîndu-se că astfel ne-a scos el din criză. Fostul marinar, instalat la cîrma corabiei numită România, cu atîta măiestrie şi-a condus nava, încît a izbit-o de toate stîncile, pînă a înecat-o. Ne-a adresat, cu rînjetul lui perfid, urarea: ,,Să trăiţi bine!“. Bine că mai trăim, unii dintre noi, că pe mulţi i-a băgat de-a dreptul în groapă, prin acea decizie criminală, de desfiinţare a unor spitale, sau, prin înfometare, pur şi simplu, fiindcă sărăcia ucide.

Da, maestre, Traian Băsescu, cel pe care vreţi să-l aşezaţi între marii domnitori ai acestei ţări, are numeroase merite. Nu a aşezat el România ,,unde trebuia“, după cum, cu inconştienţă, se laudă? Ba da. Ne-a dus, repede şi direct, la coada Europei, din punct de vedere al nivelului de trai, şi, împreună cu gaşca lui de ,,democrat-liberali“, pe primul loc în privinţa corupţiei, dar şi a mortalităţii. Şi-a subordonat, la fel ca Nicolae Ceauşescu, toate instituţiile statului, pentru ca ele să-i slujească interesele personale. Şi-a asumat statutul de preşedinte-jucător, lăsîndu-i pe vecinii noştri unguri să joace, în voie, ceardaşul prin România, peste capul nostru, iar pe UDMR-işti şi pe exponenţii revizionismului maghiar, profund anti-românesc, precum Laszlo Tökes, să-şi facă de cap, prin Ardeal, şi să ceară, pe faţă, cu neobrăzare, autonomie teritorială (?!). S-a străduit, desigur, în numele statului de drept, să-şi procure (atribuie) nişte imobile de locuit, precum vila din Str. Mihăilăeanu, iar acum, la sfîrşit de mandat, îşi doreşte un mic domeniu la Snagov – de vreo 2.500 de metri pătraţi, cu una, sau două viloaie, acolo. Şi-a tras şi o moşioară (291 ha) la Nana, să-i aducă ceva profit şi munca (altora) în agricultură. Dar dumnealui a avut mare grijă de familie: a ajutat-o pe fiica mai mică, drăgăstoasa şi ,,cultivata“ EBA, să ajungă în Parlamentul European, iar pe sora acesteia, Ioana, să devină un notar de succes, cu clientela cea mai faină şi cea mai generoasă. Şi, în tot acest timp, s-a ocupat, din tot sufletul şi neprecupeţind nici un efort, de un alt proiect ,,politic“: a pregătit-o îndeaproape, a ajutat-o şi a protejat-o – după cum el însuşi a mărturisit (gura păcătosului adevăr grăieşte) – pe Elena Udrea, cea mai onestă dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale, care să ducă mai departe opera de desăvîrşire a statului de drept, începută de mentorul ei. Şi, în sfîrşit, să nu uităm că acelaşi neobosit preşedinte i-a ajutat să intre la mititica pe mai toţi adversarii politici, în frunte cu Adrian Năstase S.O. Vântu şi Dan Voiculescu.

Da, dom’ Cristoiu, Traian Băsescu ne-a lăsat o moştenire frumoasă: o ţară prăbuşită, îndatorată la străini pînă peste cap, un haos total, o moralitate de cea mai joasă speţă etc. etc. A jucat bine matrozul, n-am ce zice. Şi ne-a dus unde trebuia! Dacă acela care îi va lua locul va merge pe acelaşi drum, să vedeţi ce rîuri de lapte şi miere vor curge prin toate coclaurile din România. Ave Cezar!

GEORGE MILITARU

COMENTARII DE LA CITITORI