Un candidat pentru frica noastră tradițională

in Editorial

Motto: „Nimic nu este mai detestabil decît respectul bazat pe teamă”. ALBERT CAMUS

Am rîs cînd am auzit de nu­mi­rea lui Geoană în fruntea NATO. Mi-a venit imediat în minte ,,ProstăNATO”, un cuvînt inventat, dar atît de cuprinzător pentru situație… După rîs, m-a apucat groaza, văzînd elucubrantele felicitări și anunțuri de satisfacție majoră – apropo, ce sintagmă idioată! – pentru ,,reușita României”! Cînd l-am văzut și pe Adrian Năstase, cel trădat și distrus de Geoană, exprimîndu-se prin sintagma menționată… era să cad în depresie; asta pentru că am avut un respect extraordinar pentru prestația politică a lui Năstase (nu și pentru toate faptele sale!). Apoi, brusc mi-am adus aminte că Adrian Năstase l-a invitat pe Iulian Fota să-i prezinte o carte… așa că, deh,
ce pretenții să mai ai?

Probabil ,,strategicii” au descoperit un nou ,,experiment Pitești” pentru a-i transforma pe deținuții politici…

Un om slab – de asta au nevoie la NATO – nu de un român. Și dacă mai era nevoie de vreun argument pentru ca PSD să înțeleagă cît de mult îi iubește ,,aliatul strategic”, acum au ocazia să vadă în direct. Dar se pare că degeaba!… Spunea Adrian Năstase despre (alegerea lui) Geoană: ,,Ne-a costat cinci înfrîngeri succesive și situaţia în care ne aflăm astăzi”. Acum Năstase îl felicită!

Dar Geoană a mai făcut ceva, de data asta grav, pentru țară. Adică, pe scurt, a fost cam așa: Iliescu a avut ideea creării unor personaje locale puternice, care să susțină partidul, inclusiv financiar; Adrian Năstase i-a crescut, dar ținîndu-i în frîu, arătîndu-le tot timpul cine e stăpînul! Geoană a cîștigat alegerile din 2005 în PSD contra lui Ion Iliescu și Șerban Nicolae… dar cum a reușit? Simplu: promițîndu-le baronilor PSD că vor avea libertatea deciziei, că nu se va băga peste ei! Geoană a fost poreclit de Iliescu ,,Prostănacul”, are fixonomie ca atare, discurs bun pentru TV, patalama de la americani! Adică omul perfect pentru ca boierimea din PSD, căreia i se suise la cap, să facă tot ce vrea, sub acoperire! Și au făcut, spre nenorocirea țării, dar și a PSD. Secretarul general adjunct al NATO era condus acasă de celebra soacră – care-i plătea și chiria la RAPPS! -, la ședințele de partid era ținut sub papuc de Ilie Sîrbu, șmecherul socru al lui Ponta, iar manevrele oculte erau lăsate pe seama lui Michi Șpagă. De fapt, Geoană nu a putut ține niciodată în frîu vreo adunare. Tot atunci au început să intre în joc, la nivel de suit în cap, diverse personaje din Servicii, pe care îi vedem, azi, consilieri sau oameni de afaceri.

Da, Geoană este un om slab – asta i se citea pe față, dar și în faptele sale. Geoană nu s-a impus nicăieri, nu era ascultat… ,,Marele om” s-a lăsat călcat de presă pentru o casă RAPPS – trebuia să fie ,,cu moț”! – s-a agățat de Marian Vanghelie ca sprijin, și-a angajat cumnatul în funcție bănoasă riscînd scandaluri, altă rubedenie făcea jocuri prin bursă… Geoană copia, imita gesturi ale unor personalități, stilul de discurs american… în fine, un om slab! Un om slab (ca să folosesc repetiția, ca accentuare a ideii, așa cum îi place lui). Un om slab, de asta aveau nevoie cei care doreau să distrugă PSD, singurul partid capabil să aibă un cuvînt în fața poruncilor occidentale – euroatlantice.

De ce insist cu Geoană? Pentru că exemplul său e edificator pentru ceea ce se petrece în țară și mai ales pentru relația cu stăpînii de peste Ocean. Vă veți întreba de ce un Adrian Năstase, un Gheorghe Tinca, Meleșcanu, un Valeriu Stoica sau un alt om puternic nu a fost cooptat în structurile internaționale? Pentru că au nevoie de oameni din Est slabi, nu puternici – și în nici un caz patrioți! Geoană, un personaj slab, ridicol chiar – avea… supraofertă! Iată, de exemplu, ce declara Adrian Năstase în 2010, comentînd alegerile din 2005, cînd Geoană a cîștigat alegerile din PSD: ,,Cu o zi înainte de alegeri a venit la mine Mircea Geoană şi mi-a spus că el va candida. (…) Eu credeam atunci că nu are şanse să cîştige. După aceea am aflat de faptul că avea o formulă de exit, o variantă alternativă dacă ar fi pierdut, ar fi putut să meargă la un post la BERD, la Londra. Am realizat că pînă la urmă a fost vorba de un joc de poker”. Aici greșește puțin Năstase – era un joc de poker, dar unul în care Geoană avea cărți în mînecă! Ce îl recomanda pe chiriașul RAPPS, ginerele soacrei sale, pentru a fi în fruntea BERD? Păi cam ce l-a recomandat pe Juncker în fruntea Comisiei Europene – o structură nevertebrată și… o misiune! Un om slab, avut la mînă, căruia i se dădea o misiune și o ,,formulă de exit”.

,,Cînd devii atît de șters sau impopular în țara ta, încît nu ai putea nici să cîștigi alegerile pentru a fi în comitetul unei asociații de proprietari, atunci devii cu adevărat potrivit ca să ocupi o funcție de conducere în NATO sau în UE…”, comenta politologul Bogdan Duca după numirea lui Geoană la NATO.

Da, acești ,,prostăNATO” sînt necesari în România, sînt preferați pentru a conduce! Ce e Iohannis, dacă nu o specie de „prostăNATO” cu frînă la fălci? Ce sînt ,,liderii” peneliști, pesediști – sau golănașii zgomotoși și ridicoli de la USR? Niște ,,prostăNATO” pe diverse trepte ale involuției umane.

Despre marele partid… Cine e Teodo­rovici?! Ce relevanță are pentru politică? Pentru social-democrație? Pentru vreo idee, în general? Dar Fifor? Dar Firea? Dar Viorica Dăncilă? Da, o apreciez pe Dăncilă, sincer și obiectiv – dar ce relevanță are ea pentru un român care se simte călcat pe gît, chiar dacă nu recunoaște public?!

Dar hai să vedem și cine sînt cei mai răsăriți… Vă dați seama că Geoană, prin imbatabilul său cretinism politic, l-a adus pe Băsescu la putere? Da, în 2004, cînd Geoană era propus premier în pereche cu Năstase președinte, a declarat, între cele două tururi ale prezidențialelor, că PSD nu are nevoie de voturile PRM și că Marko Bela va fi vicepremier. Da, așa a pierdut Năstase voturile PRM și, cu ocazia asta, fotoliul prezidențial! Da, așa a ajuns Băsescu președinte, moment în care a început acțiunea consecventă de distrugere a PRM – încheiată cu izolarea și moartea lui Vadim. Da, Năstase l-a felicitat pe cel care l-a distrus, da, PSD îl laudă pe cel care l-a distrus! De ce fac asta? Pentru că le e frică! Cine nu e cu americanii și nu e preș în fața Bruxelles-ului ajunge la pușcărie sau în pămînt! Pînă și puternicul Dan Voiculescu, cel pe care aceiași ,,parteneri” l-au făcut praf, uite-l cum le cîntă în strună! De frică!

De fapt, alegerile prezidențiale… despre asta sînt: care e mai fricos, care slujește mai plecat ,,Poarta”, acela cîștigă! Acela e ales de un popor care pare a fi din ce în ce mai obișnuit cu frica.

Ce legătură are asta cu ,,națiunea”, ,,libertatea”, calitatea de ,,partener”?! Nici una, evident, cum și noțiunile respective și-au pierdut sensul într-o lume a fricii, imposturii, ignoranței și semidoctismului, a perversiunilor și nonvalorilor, a trădării aproapelui și chiar a propriei naturi umane.

Da, am militat pentru reunirea unei grupări naționale… De aceea am zis – Pleșoianu. Am zis… dar deocamdată aștept. Aștept un răspuns concret la invitațiile zonei naționale, la propunerile concrete! Deocamdată… mă abțin de la comentarii pe această temă.

Mai e o săptămînă și vom vedea…

Oricum, e clar: un alt Vadim nu avem, sau un Ceaușescu, un Antonescu… un român, în fine, greu e de găsit! ,,Europeni”? E supraofertă! Trei la metru de ștreang! Restul – nu e tăcere, e frică…

DRAGOȘ DUMITRIU

Păreri și opinii