Un edil cu doctorat

in Război corupției

Motto: Finul Falcă, doctor în naşul Băsescu (generic Antena 3)

S-a vorbit atîta despre corupţie, se vorbeşte în continuare, se va mai vorbi mult şi de aici încolo, şi tot nu putem scăpa de corupţi şi de coruptibili. Sîntem blestemaţi, oare, să trăim veşnic în apa asta tulbure a imposturii, într-o perioadă cînd, aşa cum am mai amintit, valorile au devenit nonvalori, şi viceversa, vorba marelui I.L. Caragiale?
Cîţi indivizi cu averi dobîndite pe căi ilicite şi politicieni agramaţi au ajuns să facă facultăţi pe bani grei şi pe pile, iar mulţi dintre ei să-şi susţină – auzi, soro! – doctorate? Ba alţii să fie chiar conducători/şefi de doctorate! Spre exemplu, Gabriel Oprea, uriaş om de ştiinţă, o somitate care a ajutat destui aspiranţi la înaltul titlu de
„dottore“, cum se exprima domnul Traian Băsescu. Ne întrebăm cum de fostul preşedinte nu s-a înscris, şi dînsul, la examen. La cunoştinţele dumnealui, era o nimica toată, mai ales dacă socotim şi relaţiile sale de tot felul. Dar
nu-i timpul trecut, mai ales că este pensionar şi se poate ocupa serios de lucrare, cu toate că politica îi răpeşte din preţiosul timp de studiu. L-a suplinit, însă, un apropiat al său, pe care l-a şi cununat, că tare i-a fost drag.
Aşa se face că domnul primar de Arad a izbutit, în vreo 7 ani, după cum am înţeles de la o emisiune tv moderată de Dana Grecu (9 februarie a.c.), să urmeze o facultate de Comunicaţii, la fără frecvenţă, şi, în acelaşi timp, sau după, nu ştim precis, să-şi pregătească şi teza de doctorat, susţinută cu brio, magna, ori suma cum laudae fiind calificativul. Unde? Mai mult ca sigur în oraşul de pe Mureş, că era, desigur mai aproape şi mai la îndemînă. Bucureştii erau mai departe, şi dumnealui avea treburi de făcut în Arad. Dar credem că şi în Capitală mergea treaba. Subiectul tezei n-are prea mare importanţă – ceva cu religia, că dom’ Falcă este bisericos tare. Mai puţin pios, zic unii, cînd lucrează pentru binele obştii – şi cu mult mai pios, atunci cînd lucrează pentru binele său.
Toate bune şi frumoase, numai că finul Falcă s-a gîndit ’mnealui că n-ar strica să bage un capitol întreg despre naşul Băsescu. Păcat, însă, că n-am reţinut mai amănunţit frazele date ca exemplu de ştiinţă şi de artă în elaborarea unei lucrări de doctorat. Din ironiile analiştilor din platou am reţinut farmecul ,,omagiilor” pe care, într-o limbă catifelată, de fin intelectual, Gheorghe Falcă i le-ar fi adus Băsescului.
Plin de haz şi de tîlc a fost un scurt dialog între jurista Adina Angelescu, o doamnă respectabilă, şi Dan Constantin, redactor-şef la „Jurnalul Naţional“, şi el un apreciat analist.
Adina Angelescu: „ – Caracterul ştiinţific al lucrării lui Falcă cine l-a verificat?“
Dan Constantin: „ – Igaş“.
Recunoaşteţi gustul dulce-acru-amărui al acestei discuţii… Cel vizat era ex-ministrul, tot băsist, omul cu „branconajul“.
Altele n-ar mai fi de comentat. Sîntem siguri, dar
siguri de tot, că edilul Gheorghe Falcă a creat o operă cu adevărat ştiinţifică. Cît despre vreo urmă de plagiat (sic!), nici nu se poate pune problema.
Am rămas, totuşi, cu o mică nedumerire: domnul cu branconajul şi-o fi dat, şi el, vreun doctorat? Dacă nu, mai are timp. Mai bine mai tîrziu decît niciodată. Ceva/
cineva, însă, ne şopteşte că bravul domn Traian Igaş e şi el dottore. Doar a făcut parte din teribilul Cabinet Boc, cu miniştri tot unul şi unul: care mai de care mai onest şi mai deştept. Başca au lucrat din greu la tăierea nemiloasă a salariilor şi a pensiilor.
Aferim. Labor improbus omnia vincit (Munca stăruitoare învinge orice).

GEORGE MILITARU

COMENTARII DE LA CITITORI