Un Festival ce nu va fi uitat uşor

in Polemici, controverse

Festivalul Internaţional de Folclor ,,Muzici şi Tradiţii în Cişmigiu”, desfăşurat în vechiul parc bucureştean, în perioada 24-26 iunie a.c., s-a bucurat de un mare interes atît din partea locuitorilor Capitalei, cît şi din partea unui mare număr de turişti sosiţi din ţară şi din străinătate. Am constatat cu mare satisfacţie că, la această ediţie aniversară (a X-a din istoria festivalului), reprezentanţii noştri, precum şi cei ai celorlalte 10 ţări participante şi-au etalat tot ce au avut mai bun şi mai valoros în domeniul folclorului. Ar fi nedrept să fac o departajare, dar pot spune cu certitudine că atît făuritorii de valori artistico-tradiţionale, cît şi interpreţii care au evoluat pe scenă s-au întrecut printr-o prestaţie aleasă şi o ţinută demnă de ţara pe care au reprezentat-o. Manifestarea a debutat cu o paradă a costumelor tradiţionale româneşti şi internaţionale, la care au participat ansambluri de dansuri, fanfare, reprezentanţi ai unor comunităţi şi minorităţi naţionale. De asemenea, de un real succes s-au bucurat Tîrgul meşteşugarilor, care a pus la dispoziţia vizitatorilor o gamă variată de obiecte de artizanat (ceramică, sculpturi în lemn şi os, ţesături, covoare, articole din piele, instrumente muzicale, icoane, bluze ţărăneşti, costume, păpuşi şi măşti), precum şi Zona gastronomică, cuprinzînd preparate culinare diverse, specifice diverselor regiuni din România şi din alte părţi ale Europei.
Mărturisesc că mi-ar fi greu să decid care dintre toţi interpreţii şi toate formaţiile muzicale s-au prezentat cel mai bine, fiindcă pe scenele Cişmigiului şi-au demonstrat măiestria mulţi dintre cîntăreţii noştri îndrăgiţi, precum Gh. Roşoga, Irina Loghin, Maria Ciobanu, Gelu Voicu, Viorica şi Ioniţă din Clejani, dar şi ansambluri valoroase, cum ar fi ,,Hora“, din Republica Moldova, ,,Zhar”, din Bulgaria, ,,Rozmarija”, din Slovacia, ,,Chigli de ‘Mbrolo”, din Italia ş.a.
Cele 3 zile de spectacol au creat o veritabilă stare de emulaţie şi de voie bună. Nu greşesc dacă spun că aceste zile, în care am urmărit Festivalul de folclor din Grădina Cişmigiu, mi-au adus aminte de anii tinereţii, în care puteai simţi din plin sentimentul de bucurie, de armonie, de respect între oameni, precum şi acea atmosferă de pace, dătătoare de speranţe.

ANTON VOICU

COMENTARII DE LA CITITORI