UN LANŢ FĂRĂ SFÎRŞIT (10)

in Lecturi la lumina ceaiului

DOLARUL – STĂPÎNUL TĂCERII (2)
În ciuda legilor draconice, lumea bea, participă, la jocuri de noroc şi practică amorul venal. Ei bine, acest comerţ ilicit nu poate fi realizat decît de indivizi care sînt dispuşi să facă orice.
Dacă nu ar exista legi, bandiţii nu ar avea un cîmp de acţiune atît de fertil. Dar, în pofida lor, ei s-au apucat de acest comerţ murdar şi au devenit foarte bogaţi. Asta îi face să-şi poată permite să-i plătească pe poliţişti, care preferă dolarii riscurilor de a face „raiduri“ prin braseriile clandestine şi în lupanarele fortificate precum cetăţile de altădată. Dacă mă veţi întreba de ce există gangsteri, în special la Chicago, vă voi răspunde: mai ales aici, pentru că sîntem într-un oraş nou, care este într-un proces de creştere continuă a populaţiei şi a bogăţiei. Iată, aveţi aici o minimă statistică edificatoare. Chicago număra, în iunie 1930, 3.373.753 locuitori, adică cu 672.048 mai mulţi decît în 1920. Nu uitaţi, de asemenea, că Chicago este, în cea mai mare măsură, ceea ce scriitorul Israel Zangwill a numit „Melting Pot“, un „amalgam al naţiilor“ din SUA, ceea ce face ca aici să locuiască toate rasele de indivizi veniţi din toată lumea, cu obiceiurile, cu pasiunile lor. În Chicago, numai 23 la sută din populaţie este yankee autentică, adică americani sută la sută. Restul sînt polonezi, suedezi, germani, italieni, irlandezi, negri… Dar ce clientelă grozavă sînt aceştia pentru comerţul ilicit. Şi nu vă miraţi că bandiţii se omoară între ei. Cînd au cîte un diferend „comercial“, nu se pot adresa tribunalului, aşa că-şi fac dreptate cum pot. Şi v-aţi convins că nu prea pierd timpul. Poate nu cunoaşteţi o vorbă de-a lor: „Smith and Wesson make all men equal“ („Revolverele Smith şi Wesson fac oamenii egali“). Dar mi se pare că nu v-am spus noutatea zilei: Al Capone s-a întors la Chicago!
Capone la Chicago!… Drace! De cînd fusese eliberat, trăia la Miami, în Florida, făcînd unele călătorii cu avionul, spre Havana, de exemplu.
– Eşti sigur? Prietenul meu arboră surîsul pe care Conan Doyle îl împrumuta lui Sherlock Holmes.
– Puteţi nota cu titlu de sigur că Al Capone, şi nimeni altcineva, s-a întors în Chicago, vineri,
1 august 1930. De altfel, de la această dată, l-am tot căutat la Poliţie. Ni s-a comunicat că s-a mutat în Cicero, adică la ieşirea din Chicago, şi că, la Western Hotel, compatrioţii săi italieni au organizat un banchet.
– Urmează să-l arestaţi?, l-am întrebat pe poliţist.
– Asta-i mai puţin sigur. Şi, dacă-l arestăm, putem să-l reţinem? America este o ţară în care libertatea individuală este garantată într-o proporţie care asigură impunitatea criminalilor într-adevăr abili. Sub ce inculpare îl putem înfunda pe puternicul Al Capone? Eu, personal, am dubii mari. Cînd a auzit de înapoierea lui Capone, şeriful Comitatului Cook, John Treager, supranumit „cinstitul John“, a spus: «Deşi figurează în capul listei celor 28 de inamici publici denunţaţi de Comisia pentru Crime din Chicago, nimic nu ne permite să-l arestăm». Şi totuşi…
– Totuşi ce?
– Ei bine, nu v-a frapat faptul că Al Capone s-a întors din Miami chiar în ziua în care Zuta a fost omorît? Nu vă frapează faptul că cei cinci oameni care i-au făcut de petrecanie într-un hotel de pe malul lacului North, ca şi cei cinci bărbaţi care l-au atacat acum o lună, păreau să fie italieni? Cea mai mare parte dintre trăgătorii lui Capone sînt compatrioţi de-ai săi… Cînd merge la Civic Opera, pentru că adoră muzica de operă, este întotdeauna păzit de gorile italiene plasate în loja sa şi în fotoliile din jur.
De altfel, unul dintre compatrioţii lui, John Torino, l-a adus pe Capone de la Brooklyn la Chicago. El este locotenentul său personal. Un dur, ce mai… A fost amestecat într-o mulţime de evenimente, dar, în 1925, banda lui Bugs Moran l-a rănit grav. S-a speriat, şi s-a retras în Italia… Cel puţin, aşa se crede… În orice caz, după ce şi-a făcut plinul, pentru că averea lui se ridică la mai multe milioane de dolari. Din ziua aceea, Capone a devenit „regele bandiţilor“.
Dar duşmanul său, Bugs Moran, are, de asemenea, italieni în solda sa, mă gîndesc în special la faimoasa „Unione Siciliana“, de tristă amintire. Aceste lupte fratricide i-au îndurerat pe italienii cinstiţi. În cartierul „Mica Sicilie“ se află Biserica San-Filippo-Benizzi. Preotul, abatele Louis Giambastini, a pus deasupra porticului care se arcuieşte peste drapelele italian şi american o pancartă cu următoarele cuvinte: „Fraţilor, din respect pentru Dumnezeul în care credeţi, pentru onoarea patriei şi a umanităţii, rugaţi-vă ca să înceteze masacrele care dezonorează numele de italian în faţa lumii civilizate“.
Dacă-l întîlneşti pe Capone, întreabă-l ce crede despre asta…

Sfîrşit
Traducere de ELISA MADOLCIU

COMENTARII DE LA CITITORI