UN LANŢ FĂRĂ SFÎRŞIT (3)

in Lecturi la lumina ceaiului

Prin urmare, în acest bar, un bărbat a fost omorît şi un altul s-a baricadat. Am asistat, împreună cu John Drury, la arestarea vinovatului. A fost ceva uimitor, al cărui scenariu nu-l mai povestesc. Trebuie doar să ştiţi că această captură a dus la o extraordinară desfăşurare a forţelor poliţieneşti şi la folosirea intensă a gazelor lacrimogene, aşa încît am fost martorul unui spectacol la care au participat două sute de agenţi, douăzeci de ziarişti, treizeci de fotografi, care plîngeau cu lacrimi fierbinţi, din cauza gazelor lacrimogene… fără să fie animaţi de cea mai mică emoţie sau părere de rău. A trebuit şi eu să-mi aduc contribuţia la fluviul de lacrimi vărsat la faţa locului…
Am însoţit corpul victimei pînă la Morga din Cook County, pentru că mi s-a spus că va merita osteneala.
– Cea mai frumoasă din lume, mi-a recomandat-o adjunctul „coronerului“, care îndeplinea funcţia de director. Într-adevăr, aici este loc pentru depozitarea a şaizeci de cadavre, fiecare dintre ele fiind aşezat într-un sertar mare care, graţie rulmenţilor cu bile, alunecă în perete, astfel încît decedaţii sînt prezentaţi, unul cîte unul, pe măsura necesităţilor. Vedeţi cît de practic este totul.
Şi trage uşor de mînerul unui sertar. Văd un bătrîn, care se înecase, apropiindu-se de noi. Apoi, împinge mînerul şi mortul dispare. Trebuie să admit că totul este perfect organizat. Există pe perete o placardă, care poartă această inscripţie: „Vă rugăm, nu atingeţi cadavrele. Adresaţi-vă gardianului“. „Nu atingeţi cadavrele“… Textul mă urmăreşte cînd vorbim despre Jack Lingle, reporterul asasinat… Ah, cît de mult aş prefera să nu vorbesc despre Jack, dacă povestea lui nu ar fi esenţială pentru înţelegerea relaţiilor cu „bandiţii din Chicago“… Şi apoi, ce frumos ar fi fost dacă ar fi murit în timpul exercitării profesiunii sale, ca victimă a curajului, a îndrăznelii, a imprudenţei, chiar a lipsei sale de abilitate…
Dar… această moarte ascunde altceva! Jack Lingle, aşa cum ştie toată lumea astăzi – era, în acelaşi timp, protectorul şi asociatul anumitor bande de gangsteri. Directorul său, onorabilul Mac Cormick, a recunoscut că el „nu fusese cinstit“.
Totuşi, a doua zi după asasinarea lui Lingle, ce concert de indignare în întreaga presă am citit! Competiţia dintre diversele jurnale din Chicago este, de obicei, destul de acerbă. Dar, de data aceasta, unanimitatea sacră, provocată de durere, a fost totală. Un ziarist asasinat pentru că a dat pe faţă secretele bandiţilor! Măsura părea exagerată.
– Trebuie să se sfîrşească, strigau, în cor, toate editorialele. Trebuie să scăpăm Chicago de bandiţi !
Frenetic, şeful unui ziar exclama:
– Lupta va fi grea… Vor fi victime. Dar ne aflăm în plin război împotriva gangsterismului.
Mai multe ziare au oferit prime celui/celor „care putea/u da unele informaţii cu privire la asasinatul lui Lingle“. În total, acestea se ridicau la 55.725 dolari.
(va urma)
Traducere de ELISA MADOLCIU

COMENTARII DE LA CITITORI