Un lătrău al NATO şi al SUA: Klaus Iohannis

in Lecturi la lumina ceaiului

Ultimele evenimente din vecinătatea noastră sînt consecinţa încălcării, de către Statele Unite şi NATO, a ,,liniei roşii”, ce a fost stabilită prin acordurile strict secrete, încheiate între URSS şi SUA. Recent, Mihail Gorbaciov, cel ce s-a aflat la originea acestor acorduri, care aveau în vedere desfiinţarea celor două blocuri militare – NATO şi, respectiv, Tratatul de la Varşovia – sublinia, în clar, faptul că SUA au încălcat anumite înţelegeri, atunci cînd încă nici nu se uscase bine cerneala semnăturilor. El făcea trimitere la NATO, organism care nu a fost desfiinţat şi care, mai mult, a fost extins, prin înfiinţarea de baze militare în spaţiul de dincolo de ,,linia roşie”. Asta, în vreme ce Tratatul de la Varşovia a fost dizolvat. Referitor la acest început de ,,război cald”, din Ucraina, trebuie spus că, în opinia mea, SUA sînt principalul pescuitor în ape tulburi. Nu întîmplător, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut, în mod repetat, explicaţii: de ce se insistă pe instalarea de baze militare în România şi în Polonia? De ce e nevoie de extinderea NATO către Rusia? La toate aceste întrebări nu s-a dat un nici un răspuns clar. Liderul de la Kremlin a spus, recent: ,,Armata ucrainiană este «Legiunea Străină» a NATO”. O afirmaţie gravă, care se întemeiază, după cum spune el, pe fapte concrete. De aceea, eu, ca om de bună credinţă, alături de cei care, la fel ca mine, sînt îngrijoraţi de această stare de fapt, fac un apel, pe această cale, la toate forţele păcii, să-şi unească eforturile şi să înfiereze politica de expansiune colonială. Intervenţiile americane din Irak, Afganistan şi din multe alte zone de conflict din lume au fost alimentate de marile trusturi militaro-industriale ale SUA şi ale aliaţilor acestora.

Pentru a înţelege mai bine ce se petrece în Ucraina, amintesc de conflictul separatist din estul ţării (80% pro-ruşi), din martie 2014, soldat cu aproape 5.000 de morţi, la care se adaugă alţi 30, la ultimele confruntări de la Mariupol. Atunci au fost lansate acuzaţii reciproce de către ambele tabere. Pe de o parte, Vladimir Putin a arătat că sînt implicate unităţi ale armatei regulate ucrainiene, dar şi aşa-zisele batalioane de voluntari naţionalişti (potrivit unor imagini difuzate de televiziunea rusă). ,,De fapt, nu este vorba despre o armată, ci despre o legiune străină, în cazul de faţă, o Legiune Străină a NATO, care nu are ca scop să apere interesele naţionale ale Ucrainei”, a mai spus liderul rus, care a adăugat: ,,Aici este vorba despre un alt scop geopolitic – contracararea Rusiei, ceea ce nu corespunde deloc intereselor naţionale ale poporului ucrainian”. Pe de altă parte, secretarul general al NATO califica spusele preşedintelui Rusiei drept o ,,declaraţie belicoasă” şi îl sfătuia pe acesta să nu îi susţină pe separatiştii ruşi.

În acest context, îi adresez secretarului general NATO următoarele întrebări: de ce agită trupele statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice în Marea Neagră? În ce scop forţează mîna Poloniei pe linia intensificării procesului de pregătire a sistemului de apărare, concomitent cu suplimentarea bugetului militar – situaţie valabilă şi în cazul României? Ca un cetăţean de rînd al acestei ţări, mă întreb: ce atîta grabă cu scutul anti-rachetă de la Deveselu? Noi, românii, nu am dorit aşa ceva. El a fost impus de SUA. Numai că prezenţa acestei baze pe teritoriul nostru i-a determinat pe ruşi să-şi reorienteze rachetele şi alte tipuri de armament în direcţia noastră. Să fie doar vorbe goale declaraţia lui Putin cum că, în doar 2 zile, poate ocupa România? Date fiind toate acestea, îl sfătuiesc pe sasul de la Cotroceni să nu se joace cu formulări (neverificate) de tipul: ,,Atacul de la Mariupol – un atac criminal”, cu trimitere directă la separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, dar şi la Federaţia Rusă. Hai să fim serioşi, domnule Iohannis. Nu-ţi asuma – fără să-ţi fi cerut nimeni asta – rolul de lătrău al NATO şi al Unchiului Sam.

ANTON VOICU

COMENTARII DE LA CITITORI