Un ministru din Guvernul Cioloş îl acuză pe Ponta că i-a făcut cadou lui Ghiţă marile contracte din IT (2)

in Război corupției

FUNCŢIONARII DAU DIN UMĂR ŞI ŞOPTESC (2)
Întrebînd cum s-a ajuns la asta, funcţionarii dau din umeri şi şoptesc: „Ghiţă”. Mă opresc la Sistemul Unic de Management al Informaţiei pentru Instrumentele Structurale (SMIS), pentru că SMIS asigură legătura între autorităţile române şi Comisia Europeană. SMIS este vital, pentru că doar într-o platformă digitală interactivă poţi urmări traseul fiecărui eurocent, de la momentul contractării fondurilor pînă la ultimul decont de la Comisia Europeană. O căutare prin camioane de hîrtii nu numai că nu permite acest lucru, dar ascunde adevărata destinaţie a banilor. Ştiaţi încă din 2013 – prin Regulamentul Parlamentului European nr. 1303 – că avem nevoie de un sistem IT funcţional care să rezolve transparenţa banilor europeni. Aţi avut doi ani la dispoziţie să rezolvaţi această necesitate. Nu aţi făcut-o. Nu aţi ştiut sau nu aţi vrut? Ştiţi ce şoptesc angajaţii din Ministerul pe care l-am preluat despre informatizarea din timpul dumneavoastră? Aţi ghicit: „Ghiţă”. Aţi creat un mecanism greu de desfăcut acum, despre care organismele internaţionale de luptă împotriva fraudei vorbesc cu voce tare de ani de zile. Acest mecanism de fraudare îl vedem zi de zi la televizor. Acest mecanism este sursa întîrzierii desemnării pentru exerciţiul bugetar 2014 – 2020. Lucrăm la pachetul de desemnare într-un ritm pe care miniştrii dumneavoastră l-ar găsi nerezonabil, pentru că ne-aţi lăsat puţin timp la dispoziţie. Am fi mers mai repede dacă nu am fi fost nevoiţi să demonstrăm, la fiecare pas, ce vom face pentru ca banii publici europeni să nu mai fie furaţi. Însă vă asigur: acest mecanism va dispărea odată ce sistemul IT va asigura urmărirea şi transparenţa totală a circuitului banilor europeni. Da, închiderea robinetului stîrneşte unele
furii – le vedem deja cu toţii.
ŞI DESPRE RATA DE ABSORBŢIE
Repetaţi obsesiv că România are absorbţie zero şi că e singura ţară din Uniunea Europeană în această situaţie. Domnule Ponta, fie dezinformaţi, fie manipulaţi cu bună ştiinţă. România a demarat absorbţia. În luna mai au început primele plăţi de la Comisie din noul exerciţiu financiar: 57 de milioane de euro. Sînt cifrele oficiale ale Comisiei Europene. De ce nu le daţi oamenilor informaţia completă? • Aceea că, fiind la început de exerciţiu bugetar european, rata de absorbţie este nerelevantă, fiind sub 1% în ţări campioane precum Polonia şi Cehia. • Media UE este de 1,5%. • Trei state din UE au zero absorbţie, dar România nu este printre ele. Acum, relevantă este lansarea de ghiduri şi proiecte. Guvernul Cioloş a lansat ghiduri pentru 12,2 miliarde de euro. Dacă includem şi dezvoltarea rurală sînt 14,9 miliarde euro. Pe scurt: în acest moment primim proiecte pentru 44,99% din fondurile structurale şi de investiţii – să rostiţi acest procent la televizor –, iar acest lucru este posibil doar graţie eforturilor Guvernului pe care îl acuzaţi că e dezinteresat de soarta ţării. Mai reţineţi o cifră: 1,9 miliarde de euro. Atît a adus Guvernul Dacian Cioloş în ţară în ultimele opt luni, sumă corespunzătoare unui salt de 10% al ratei de absorbţie, din exerciţiul financiar 2007 – 2013, la închiderea căruia lucrăm.
AŢI NEGLIJAT PREGĂTIREA ABSORBŢIEI (1)
Înainte ca exerciţiul bugetar european să înceapă, statele membre UE agreează cu Comisia Europeană o listă de condiţii. Fiecare stat trebuie să îndeplinească aceste condiţionalităţi ex-ante, pentru un impact benefic al investiţiilor banului public european. Dumneavoastră aţi negociat aceste condiţionalităţi. Dumneavoastră aţi semnat Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeană.

(va urma)
Sebastian Zachman

COMENTARII DE LA CITITORI