Un ministru din Guvernul Cioloş îl acuză pe Ponta că i-a făcut cadou lui Ghiţă marile contracte din IT (3)

in Război corupției

AŢI NEGLIJAT PREGĂTIREA ABSORBŢIEI (2)
Le-aţi neglijat, deşi ştiaţi că pînă în decembrie 2016 trebuie îndeplinite toate cele cîteva zeci de condiţionalităţi, în caz contrar fondurile europene vor fi din nou blocate. Ceea ce s-a şi întîmplat pe vremea dumneavoastră. Guvernul condus de dumneavoastră nu a fost în stare nici să facă un Plan naţional pentru gestionarea deşeurilor. A decis că are nevoie de consultanţi. Licitaţia a fost sub semnul întrebării şi s-au pierdut doi ani. Acum lucrăm contra-timp la acest plan, ca să facem în cîteva luni o muncă de ani.
SIBIU-PITEŞTI, CINE ÎŞI ASUMĂ ÎNTÎRZIEREA?
Domnule Ponta, înainte să deveniţi şef al Guvernului, România începuse racordarea la coridorul european de transport din care face parte autostrada Sibiu – Piteşti. În 2012, licitaţia pentru studiul de fezabilitate era lansată. Aţi anulat licitaţia în noiembrie 2012, doar pentru că aţi crezut că puteţi muta un coridor european de transport potrivit fanteziilor dumneavoastră electorale. Aţi ratat trei ani, aţi relansat aceeaşi licitaţie în 2015, gîndită însă greşit – o demonstrează acum realitatea din teren. Domnule Ponta, dacă românii nu aveau ghinionul să vă aibă prim-ministru, autostrada Piteşti – Sibiu ar fi fost acum mai bine de jumătate construită. Politicile de infrastructură se răzbună pentru orice întîrziere. Abia în 2014 v-aţi trezit că nu aţi pregătit nimic. Pachetele de proiecte ar fi trebuit să fie concepute cu ani înainte ca Programele Operaţionale să fie negociate cu UE. Aţi negociat Programele cu conducta de proiecte goală. Tîrziu, în 2014, dl. Dan Şova a lansat concomitent 10 studii de fezabilitate pentru autostrăzi, dar licitaţiile au fost atît de prost făcute încît au fost anulate. Tot de către Guvernul Ponta.
CULMEA INCOMPETENŢEI
Guvernul dumneavoastră a atins culmea incompetenţei cu celebrul Plan Juncker, o competiţie deschisă între toate Statele Membre care nu primesc alocări pe ţară, ci în funcţie de maturitatea proiectelor trimise. Guvernul Ponta a trimis o listă cu nu mai puţin de 200 proiecte în 2014. Dintre acestea, au fost acceptate 0 (zero), că tot vă place să promovaţi această cifră. În schimb, sub mandatul actualului Guvern, în 2016 au fost deja transmise la Comisia Europeană 5 proiecte din domeniul energiei şi transporturilor care au trecut de faza de analiză a Comisiei Europene, fiind publicate oficial, şi care pot atrage finanţare de la bănci şi alţi investitori. Urmează şi altele. Spuneţi că tehnocraţilor nu le pasă de ţară? Aceşti tehnocraţi vor lăsa în urmă proiecte pe care – sperăm, spre binele ţării – politicieni ca dumneavoastră nu le mai pot strica.
ŞI TOTUŞI, UNDE AM GREŞIT?
Domnule Ponta, cînd eraţi în Opoziţie, în 2011, m-aţi invitat la prînz. Voiaţi să aflaţi cum vede un lider al societăţii civile reforma statului român. A fost o discuţie agreabilă. V-am lăsat atunci un document scris cu cîteva idei, din care se creionau direcţii de reformă. V-am spus că doar prin reformă şi seriozitate puteţi rămîne în istorie. M-am înşelat: puteţi rămîne şi altfel, dar din cu totul alte motive. Acest Guvern, din care fac parte, a greşit fiind prea elegant pînă acum. Nu am sărit la atacuri, n-am guvernat la televiziune. Am muncit tăcuţi la repararea politicilor lăsate de politicieni ca dumneavoastră. A venit vremea să vorbim. Vom mai vorbi. Şi nu în şoaptă.
Cristian GHINEA,
Ministru al Fondurilor Europene

Ghiţă îi răspunde lui Ghinea
Sebastian Ghiţă îi răspunde ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, catalogîndu-l pe acesta „păcălici de tehnocrat”. „Cristian Ghinea nu înţelege nimic din ceea ce înseamnă mecanismul absorbţiei fondurilor europene. România a pierdut deja 6 miliarde de euro şi anul acesta va pierde încă 3 miliarde. Responsabili sînt păcălicii care se pretind tehnocraţi numiţi Răducu şi Ghinea”, a spus Ghiţă. Totodată, acesta a mai spus că îi poate explica lui Ghinea ce înseamnă un Sistem Informatic Integrat, care ar facilita depunerea proiectelor, contractarea şi controlarea acestora. „Oricînd doreşte domnul Ghinea îi pot explica ce înseamnă un sistem informatic ce poate ajuta absorbţia, unde s-au construit în România astfel de sisteme în ultimii 10 ani şi cum pot fi integrate acele componente”, a mai spus Ghiţă.

Sfîrşit
Sebastian Zachman

COMENTARII DE LA CITITORI