Un virus agresiv ameninţă sănătatea a milioane de oameni

in Lecturi la lumina ceaiului

 

Avertismentul OMS: Virusul Zika se propagă într-un ritm exploziv

Virusul Zika, purtat de ţînţarii din specia Aedes, este considerat a fi responsabil de malformaţiile cu care se nasc unii copii – au creierul subdezvoltat, ceea ce cauzează probleme majore de dezvoltare, conducînd chiar şi la moartea acestora. Pentru prima dată, virusul Zika a fost identificat la o maimuţă din Africa, în 1947. Primul caz de transmitere la om, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), s-a înregistrat în 1968. La fel ca în cazul febrei Dengue, virusul este transmis prin muşcătura de ţînţari Aedes Aegypti, sau ţînţarii-tigru, originari din zonele tropicale şi sub-tropicale.

În prezent, nu este disponibil vreun tratament sau vaccin. Infecţia, care provoacă simptome precum o febră moderată, conjunctivită şi dureri de cap, a fost depistată deja în 21 de ţări din Caraibe, America de Nord şi America de Sud. Din luna noiembrie, în Brazilia au fost raportate 4.000 de cazuri de infecţie cu virusul Zika.

De asemenea, turiştii europeni care s-au întors din America de Sud au adus deja maladia pe continentul nostru. Sînt peste 20 de cazuri în 6 ţări (Marea Britanie, Danemarca, Italia, Olanda, Portugalia şi Elveţia).

Mobilizarea specialiştilor

La nivelul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii s-a decis convocarea unui comitet de urgenţă la 1 februarie, pentru a stabili măsurile ce vor fi luate pe plan internaţional. Potrivit directorului OMS, Margaret Chain, boala a trecut de la o ameninţare uşoară la una de ,,proporţii alarmante”, iar comitetul de urgenţă va ajuta la stabilirea unui nivel adecvat al răspunsului internaţional şi a priorităţilor de cercetare legate de această maladie, relatează Reuters. Marcos Espinal, expert al OMS, a avertizat că virusul poate infecta 3-4 milioane de oameni pe continentele americane.

Scott Weaver, directorul Institutului american pentru boli contagioase, a afirmat: ,,Virusul a ajuns anul trecut în Brazilia şi s-a răspîndit rapid. Cred că, pînă acum, în jur de 2 milioane de persoane au fost infectate”.

Cu 9 zile înaintea Carnavalului de la Rio şi 8 luni înaintea Olimpiadei găzduite de acelaşi oraş, autorităţile braziliene au mobilizat o adevărată armată – 250.000 de oameni – în încercarea de a distruge focarele de ţînţari.

În cel mai optimist scenariu, un vaccin ar putea fi pregătit pentru teste în 2 ani, dar poate trece şi un deceniu pînă să fie disponibil pe scară largă.

COMENTARII DE LA CITITORI