Una dintre cele 7 minuni ale lumii contemporane – creaţia unui român

in Lecturi la lumina ceaiului

În acest an, în perioada 12 iunie–13 iulie, Brazilia, întinsa ţară sud-americană, cuprinsă de febra Campionatului Mondial de Fotbal, le prezintă vizitatorilor şi spectatorilor de pe stadioane simbolurile Mondialului. Conform jucătorilor care au testat-o, mingea – Brazuca –, realizată de Adidas, are calităţi aerodinamice, asigurîndu-i stabilitate în zbor şi o mai mare adeziune la picior. Mascota Campionatului Mondial este Fuleco – o specie de armadillo (tatu-bola), un mamifer pe cale de dispariţie, al cărui nume, o combinaţie între „futbol“ (fotbal) şi „ecologie“, transmite mesajul că omenirea trebuie să lupte pentru a trăi pe o planetă cît mai curată. Lego-ul Campionatului – trei mîini care îmbrăţişează Trofeul Campionatului – simbolizează, la rîndul lui, unitatea, armonia şi căldura cu care Brazilia şi-a întîmpinat oaspeţii.

Cei care au posibilitatea să ajungă în Brazilia pot să se delecteze privind Carnavalul de la Rio, pe ritmuri de samba, să savureze celebra cafea braziliană, să se bronzeze pe plaja din Copacabana, să privească meciurile de pe binecunoscutul Stadion Maracana, sau să admire statuia lui Isus, de pe Muntele Corcovado.

Capul statuii, care reprezintă simbolul Braziliei, este opera unui român – sculptorul Gheorghe Leonida, născut în anul 1892, la Galaţi, într-o familie cu 8 copii, care a dat ţării mai multe personalităţi. Astfel, în afara de Gheorghe Leonida, această familie l-a dat şi pe Dimitrie Leonida (1883-1965), profesor universitar şi inginer energetician, care s-a preocupat de problemele electrificării ţării, proiectînd şi construind mai multe hidrocentrale, precum şi Centrala Termoelectrică Grozăveşti, el fiind, totodată, şi creatorul Muzeului Naţional Tehnic din Bucureşti, care îi poartă numele. Una dintre surori, Elisa Leonida Zamfirescu (1887-1973), este prima femeie inginer nu doar din România, ci şi din Europa şi, totodată, una dintre primele din lume. Gheorghe Leonida a fost atras, dintotdeauna, de creaţia artistică. Pentru că tatăl său era ofiţer de carieră, familia a trebuit să se mute în Capitală. Aici, tînărul Leonida a terminat liceul şi s-a înscris la Conservatorul de Arte Frumoase din Bucureşti, secţia sculptură, studii completate cu specializări la Universităţi din Italia şi Franţa. În ţară, a debutat în 1915, la Saloanele Oficiale ale artiştilor români, iar în străinătate, la Saloanele de Artă din Roma, unde a fost premiat pentru lucrarea „Reveil“, şi la Salonul din Paris, unde a primit un premiu pentru lucrarea „Le Diable“. În 1925, s-a mutat în Capitala Franţei, unde sculptorul francez de origine poloneză Paul Landowski tocmai primise comanda pentru statuia „Cristo Redentor“ (,,Christos Mîntuitorul”). Unanim recunoscut pentru expresivitatea chipurilor pe care le-a realizat, românul Gheorghe Leonida a fost cooptat de Paul Landowski în echipa care a realizat statuia „Isus din Rio“, conaţionalul nostru avînd de executat capul monumentalei statui. Lucrările au început în 1922 şi au durat 9 ani. Statuia a fost realizată din beton armat, acoperit cu straturi de steatit – o rocă frumoasă ca aspect şi rezistentă la intemperii, adusă tocmai din minele din Malmö, Suedia.

De mai bine de 80 de ani, uriaşa statuie a lui Isus, aleasă printre cele 7 minuni ale lumii contemporane, patronează, protector, marele oraş brazilian Rio de Janeiro, de pe înălţimile Muntelui Corcovado – în realitate, o stîncă de peste 700 metri înălţime. Devenită o adevărată emblemă a metropolei sud-americane, construcţia are o înălţime de 39,6 metri, din care capul, realizat de Gheorghe Leonida, măsoară 3,75 metri, iar piedestalul statuii, 9,5 metri, greutatea monumentului fiind de 635 tone (conform altor surse – 1.145 tone).

Întors în ţară, Gheorghe Leonida a continuat să sculpteze, însă a murit la doar 49 de ani, în primăvara lui 1942, căzînd de pe acoperişul casei sale din Bucureşti, în timp ce culegea flori de tei.

Gheorghe Braşoveanu

COMENTARII DE LA CITITORI